Jaki jest najlepszy dripper?
-
Na rynku jest ich masa, klasyczny V60, Kalita, Origami i wiele, wiele innych.
Jaki jest Wasz ulubiony i dlaczego?
-
W podróży używam Timemore Crystal Eye B75. Pasują do niego filtry Kality. Dokupiłem do niego dropper. Używam tego zestawu też w domu do mniejszych kaw. Jeśli potrzebuje zrobić małą kawę dla jednej osoby to nie uruchamiam ekspresu przelewowego.
Większe ilości cold brew przepuszczam przez Hario V60. Niestety zdarza mi się czasem, że filtr pęka na końcu. Na razie mam zapas filtrów V60 "na sto lat" ale jak mi się skończy to poszukam dripera ze "spłaszczonym dnem" jak do Moccamastera...
-
Na rynku jest ich masa, klasyczny V60, Kalita, Origami i wiele, wiele innych.
@pasiadlo napisał w Jaki jest najlepszy dripper?:
Żeby być szczerym to muszę przyznać, że chyba nie potrafię wskazać tego jednego, ulubionego.
Ten podstawowy to na pewno V60 w rozmiarze 01, zdecydowaną większość kaw parzę właśnie w V60. Na pewno każda nowa kawa to właśnie V60 jako pierwsza próba.
Bardzo lubię też drippery z płaskim dnem. Kalita 155 Tsubame, Orea V3 czy kupiony niedawno April. Od czasu do czasu skorzystam też z Origami z filtrem od Kality. Do kompletu też Gabi Master A, naprawdę fajny sprzęt.
Jeśli jednak miałbym wybrać tylko jedno urządzenie to na pewno Hario Switch, super sprzęt o wielkich możliwościach. Super napary przy absolutnym minimum wysiłku.
To w czym aktualnie parzę wybieram w zależności "od humoru"
Jak smaczki bardziej wyraziste to V60, jak mam ochotę na coś pełniejszego to płaskie dno.
-
Ja kiedyś używałem V60 przez dłuższy czas. Ale miał pewną tendencje do przytykania się. Gdybym dzisiaj wybierał dripper to zdecydowanie wziąłbym taki z płaskim dnem
-
Bardzo możliwe, że znalazłem swój ulubiony dripper
Kupiłem sobie ostatnio Next Level Pulsar i jestem pod naprawdę dużym wrażeniem tego sprzętu.
Dripper z kategorii zero bypass. Minimum wysiłku, maksimum efektu w filiżance. Bardzo fajnie się tego używa, a kawa parzy się bardzo dobrze. Napar fajnie zbalansowany.
Czuję, że się polubimy
-
Bardzo możliwe, że znalazłem swój ulubiony dripper
Kupiłem sobie ostatnio Next Level Pulsar i jestem pod naprawdę dużym wrażeniem tego sprzętu.
Dripper z kategorii zero bypass. Minimum wysiłku, maksimum efektu w filiżance. Bardzo fajnie się tego używa, a kawa parzy się bardzo dobrze. Napar fajnie zbalansowany.
Czuję, że się polubimy
@korea83 już jakiś czas temu widziałem ten dripper, rzeczywiście robił wrażenie.
Ja ogólnie uważam że kawę lepiej parzy się w dripperach które mają płaskie dno, albo chociaż kawałek płaskiego jak w Moccamasterze.
-
Najczęściej rano do dużych przelewów switch , tak to : orea, kalita 185, małe origami,nie mam w zasadzie ulubionego.
Najwiecej jest v60 i switcha.
Natomiast jeśli chodzi o najbardziej "neurealny" i powtarzalny to jednak gabi master.
Nowa Orea może też "rozbić bank" powtarzalnością i klarownością z dobrym młynem.
-
@korea83 już jakiś czas temu widziałem ten dripper, rzeczywiście robił wrażenie.
Ja ogólnie uważam że kawę lepiej parzy się w dripperach które mają płaskie dno, albo chociaż kawałek płaskiego jak w Moccamasterze.
@Dawid4792 napisał w Jaki jest najlepszy dripper?:
Ja ogólnie uważam że kawę lepiej parzy się w dripperach które mają płaskie dno
Jeśli lubisz te z płaskim dnem to polecam spróbować April. Ten jest jakiś taki "inny", pozycjonowałbym go gdzieś pomiędzy wszelkimi płaskodennymi a V60. Ciężko jakoś precyzyjnie opisać te napary, ale naprawdę wychodzą fajnie, niby są dość lekkie, ale mają też sporo smaku. Ten dripper raczej nigdy nie będzie moim pierwszym wyborem, ale jak już po niego sięgnę to zawsze jestem zadowolony
-
Najczęściej rano do dużych przelewów switch , tak to : orea, kalita 185, małe origami,nie mam w zasadzie ulubionego.
Najwiecej jest v60 i switcha.
Natomiast jeśli chodzi o najbardziej "neurealny" i powtarzalny to jednak gabi master.
Nowa Orea może też "rozbić bank" powtarzalnością i klarownością z dobrym młynem.
@Heniutek napisał w Jaki jest najlepszy dripper?:
Jeden z najlepszych zakupów. Szczerze się dziwię, że ten dripper nie zyskał dużo większej popularności bo jest naprawdę świetny. Do kaw o owocowym profilu prawdziwy mistrz.
-
Może nie ulubiony, ale polecam Deep27
-
@Heniutek napisał w Jaki jest najlepszy dripper?:
Jeden z najlepszych zakupów. Szczerze się dziwię, że ten dripper nie zyskał dużo większej popularności bo jest naprawdę świetny. Do kaw o owocowym profilu prawdziwy mistrz.
@korea83 miało być neutralny.
Ja też jestem w szoku, swoją drogą melodrip-a pierwszy raz widziałem w pewnej palarni z 7-8 lat temu, teraz jest wielki comeback?Jak kawki mi nie wychodzą, nie wiem jak przyrządzić to wyciągam gabi A i zazwyczaj jest sztos i powtarzalność.
Oni powinni za to dostać jakis medal, mistrzowski "dripper", może dlatego że to jak z automatem, małpa by pojechała
Lepiej odstawiać jakąś magię oraz czary i cały ten show.Anyway mam gdzieś gabi master B, zachomikowane
Też się nie przyjęło zbytnio... -
Agnieszka R, bardzo chwali sobie Aprila i do codziennych porannych przelewów Clevera, chyba muszę sie z nim przeprosić i go poszukać w szafie, a mam jeszcze ze 3 paczki filtrów.