Rancilio Silvia - recenzja
-
Recenzja ekspresu Rancilio Silvia po 5 latach użytkowania
Rancilio Silvia to można powiedzieć legendarny ekspres domowych użytkowników, często proponowany jako pierwszy ekspres, w dzisiejszych czasach już coraz mniej, jednak po pięciu latach użytkowania zebrałem się na recenzję.
Pierwsze wrażenia
Jestem fanem długowiecznych urządzeń i zależało mi na sprzęcie zbliżonym do standardów komercyjnych, który posłuży mi przez lata. Po przeanalizowaniu dostępnych opcji natrafiłem na Rancilio Silvia – produkt renomowanej włoskiej firmy Rancilio, która od 1927 roku specjalizuje się w tworzeniu ekspresów do gastronomii. W swojej ofercie posiada dwa modele dla niekomercyjnych użytkowników: Silvia oraz Silvia PRO X z dwoma bojlerami.
Zalety
Solidna konstrukcja i design
-
Retro wygląd idealnie pasuje do kuchennego blatu.
-
Obudowa z nierdzewnej stali, dobrze spasowane elementy i brak ostrych krawędzi.
-
Stalowy szkielet i waga 14 kg zapewniają stabilność podczas użytkowania.
Funkcjonalność
-
Bojler o pojemności 0,3 l szybko się nagrzewa: wstępnie po 4 minutach, a pełną stabilność temperaturową osiąga w 30 minut.
-
Mocna para jest odpowiednia do przygotowania jednego dzbanka mleka.
Możliwości modyfikacji
-
Łatwo dostępne zestawy do modyfikacji, takie jak Auber PID-kit, umożliwiają dodanie stabilizatora temperatury.
-
Dodatkowe akcesoria, np. kolba NPF czy ulepszone sitka i prysznice (np. od firmy IMS)
-
Po modyfikacjach ekspres staje się jednym z najlepszych jedno-bojlerowych modeli w tej kategorii cenowej.
Wysoka jakość wykonania akcesoriów
- Kolba jest solidna, wygodna w użyciu i wyróżnia się na tle konkurencji
Wady
Mała tacka ociekowa
- Jej niska pojemność i niewygodny sposób wyjmowania utrudniają czyszczenie.
Stalowy szkielet podatny na korozję
- Podczas czyszczenia konieczne jest dokładne osuszanie, aby uniknąć rdzewienia.
Auto-wyłącznik
- Urządzenie wyłącza się automatycznie po 30 minutach, co ogranicza możliwość sterowania przez smart wtyczki.
Brak wbudowanego PID
- Domyślny brak stabilizatora temperatury może być problematyczny dla miłośników espresso. Użytkownicy nastawieni na cappuccino czy americano nie odczują tej wady tak mocno, ale dodanie PID wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Podsumowanie
Po 5 latach użytkowania mogę śmiało stwierdzić, że Rancilio Silvia to solidny i niezawodny ekspres do kawy. Doskonale sprawdzi się dla osób pijących czarne kawy lub dla singli, którzy okazjonalnie przygotowują kawy mleczne. Chociaż niektóre wady, takie jak brak PID czy niewielka tacka ociekowa, mogą być uciążliwe, to po modyfikacjach ekspres ten staje się jednym z najlepszych wyborów w swoim segmencie cenowym. To inwestycja na lata, szczególnie dla miłośników wysokiej jakości espresso.
A teraz na koniec shot espresso:
Nieprofesjonalny test stabilności temperatury na ciastku kawy:
-
-
Dziękuję za recenzję @pawel890. Jeśli ktoś lubi majsterkować to może od razu szukać w dobrym stanie używanej Silvii żeby się nie martwić gwarancją w kontekście przeróbek. Było kilka wersji tych ekspresów, która według Was jest najlepsza? Czy próbował ktoś dokładać do zwykłej Silvii PIDa z wersji Pro?
-
-
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia