Przejdź do treści

MHW-3BOMBER elektryczny spieniacz do mleka

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
5 4 152 1
  • Wstęp

Moja szczegółowa recenzja elektryzczny spieniacz do mleka MHW-3BOMBER. Sprzęt zainteresował mnie swoją jakością wykonania w stosunku do typowych spieniaczy, udało mi się go zakupić w promocyjnej cenie 170 zł, co czyni go interesującą alternatywą do droższych alternatyw.

Spieniacz do mleka MHW-3BOMBER

Budowa i specyfikacja techniczna

Korpus to solidna aluminiowa obudowa, z portem USB-C. Cały spieniacz sprawia wrażenie przemyślanej i solidnej konstrukcji, gruby i masywny wałek, zwiększa stabilność i umożliwia zastosowanie mocniejszego silnika.

Posiada dwie prędkości spieniania dedykowane do zimnego i ciepłego mleka - 6500 i 7600 rpm. Spieniacz jest całkiem duży, a w zasadzie wysoki mierzy aż 25cm, poza spieniaczem mamy ochronną plastikową nakładkę na końcówkę, która chroni go przed kurzem.

Końcówka jest wyposażona w plastikowe zakończenie, które sprawia, że nie uszkodzimy końcówki i możemy oprzeć ją na dnie pojemnika z mlekiem. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to jakość wykonania przełącznika prędkości posiada lekki luz i nie odstaje trochę jakością wykonania od reszty.

Spieniacz mleko

Dla kogo sprawdzi się ten spieniacz?

Sprzęt świetnie się sprawdzi dla osób, które korzystają z purystycznych ekspresów kolbowych Quick Mill Carola lub dźwigni takich jak Flair 58.

Spieniacz MHW-3BOMBER sprawdzi się jako kompan w letnie upały - idealny do przygotowywania mrożonej kawy, cold brew z mlekiem czy orzeźwiającego late.

Podsumowanie - wady i zalety

Zalety:

• Piana uzyskana ze spieniacza charakteryzuje się bardzo dobrą teksturą i gęstością
    • Szybkość działania - efekt osiągamy w zaledwie 1 minutę
    • Proste czyszczenie - mycie spieniacza zajmuje 10 sekund pod kranem
    • Solidna konstrukcja i przemyślane detale
    • Konkurencyjna cena

Wady:

• Do wad z pewnością można zaliczyć fakt, że nie uzyskamy naturalnej słodyczy mleka, która wytwarza się pod wpływem wysokiej temperatury w spieniaczach parowych wbudowanych w ekspresach kolbowych. Dla niektórych użytkowników może to być istotna różnica w smaku końcowego napoju.
  • taki spieniacz byłby dobry do wielu innych napojów bazujących na mleku, np zimnej matchy

żona ostatnio zasmakowała, dzięki twojej recenzji będę musiał rozważyć zakup 😃

• Fajny sprzęt i recenzja. Czy jeśli podgrzejemy mleko (np. w kuchence mikrofalowej) i spienimy to uzyskamy słodki smak?

• Szybko patrząc w internet między 55°C a 65° to najlepsza temperatura, być może tutaj udałoby się uzyskać bliższy efekt tego co spienimy z ekspresu. W tej temperatura laktoza rozpada się na glukozę i ma słodszy smak.

• Moim zdaniem, ta metoda spieniania jest całkowicie wystarczająca dla zdecydowanej większości osób. Moja żona kupiła, chyba 3 lata temu podobny spieniacz , ale jakiś no name za 20zł, na Ali. Używa codziennie, sprawdza się bardzo dobrze. Bardzo dużym plusem jest czyszczenie, które jest szybkie i proste.

Sugerowane posty

• 1 Głosy
    2 Posty
    134 Wyświetlenia
    S
    Fajne urządzenie. Od kilku lat jest dostępne coś podobnego - Bellman CX-25. Różnie bywało z jego dostępnością ale teraz widzę, że jest dostępny za około 700zł. Ten spieniacz Flair subiektywnie wydaje mi się ładniejszy od Bellmana. I pasuje wyglądem do ekspresu Flair. [image: 1741524439295-2016-bellman-home-21.jpg]
  • 0 Głosy
    4 Posty
    149 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Moim zdaniem do wysokich cen różnych akcesoriów trzeba podejść trochę inaczej. W każdym hobby pojawiają się różne nowości, różne gadżety. Kawosze mają jakieś drogie WDT, młynki za 10 tys złotych czy sitka za 1200zł. Oczywiście to wszystko jest wysokiej jakości, ale ze stosunkiem cena /jakość bywa różnie, bo czasem płacimy za coś 5 razy więcej, ale nie otrzymujemy 5 razy lepszych efektów, a jedynie niesmaczną poprawę. Koniec końców, dla ludzi którzy mają pasję to nadal gra warta świeczki Ja to rozumiem, chociaż sam pewnie bym nie kupił.
  • Mahlkönig EK43S - recenzja domowego użytkownika

Młynki recenzja ek43 mahlkönig
    11
    1 Głosy
    11 Posty
    301 Wyświetlenia
    korea83K
    Wersja S ma inne żarna niż 078, ale tak czy inaczej porównanie ciekawe bo przecież jeden i drugi młynek w teorii można wykorzystać do alternatyw i espresso.