Przejdź do treści

Najlepszy ręczny młynek do 350zł

Porady zakupowe
7 2 188 1
  • Myślę, że to dość popularny i uniwersalny pułap cenowy. Po moim krótkim rozpoznaniu wpadł mi w oko młynek Mhw-3bomber Seria R3.

Mam kilka sprzętów z serii Mhw-bomber i cenie sobie ich jakość, w dodatku w tej cenie żarna 48 mm wydają dobrą opcją.

Czy posiadacie jakieś lepsze propozycje w tym przedziale?

• Myślę, że to dość popularny i uniwersalny pułap cenowy. Po moim krótkim rozpoznaniu wpadł mi w oko młynek Mhw-3bomber Seria R3.

Mam kilka sprzętów z serii Mhw-bomber i cenie sobie ich jakość, w dodatku w tej cenie żarna 48 mm wydają dobrą opcją.

Czy posiadacie jakieś lepsze propozycje w tym przedziale?

@pawel890 jak dotąd w tym przedziale cenowym uważałem Timemore C3 ESP za najlepszą opcje. Robiłem na nim nawet espresso. Ale on ma 39mm żarno.

Miałem sporo akcesoriów od Bombera i były świetnej jakości. Jeśli ten młynek naprawdę ma 48mm żarno, to to jest hit w tej cenie. Pytanie czy ma, bo różnie to bywa. Comandante c60 podobno ma żarno 60mm, tak prawie wszędzie piszą, a Ci którzy sprawdzali np Lance Hedrick piszą że jest mniejsze.

Aż sam sprawdzę.

Na YT jest recenzja tego młynka
    https://youtu.be/Du2cpy-UIbs?si=GcaSMA-kVQfb4LL3

Wynika z niej że 15g kawy pod filtr mieli w 32s. Z ciekawości wziąłem teraz mojego Timemore S3 który ma 42mm żarno, i zmielił w 28s. Ten bomber tak czy siak wydaje się ekstra za tą cenę, ale warto byłoby kupić go i rozebrać, aż sam ciekawy jestem co jest w środku. Jest opcja że to rzeczywiście 48mm, ale geometria i materiał jest inna niż w przypadku np mlynków 1zpresso które są znacznie droższe. Nie mniej jednak, to wciąż młynek za 350zł, a w takim przedziale cenowym to nadal wydaje się świetna opcja.

• Wszystkie filmiki i materiały reklamowe mówią, że to 48 mm, cóż może za 2-3 tygodnie przyjdzie przesyłka i zrobię mini test. Plus test suwmiarki. 😄

• Dziś mi na warsztat trafi wspomniany Mhw-3bomber R3 - macie jakieś ciekawe pomysły co spradzić? Oraz jak zmierzyć czy żarna mają faktycznie 48mm? Czy to jest po prostu pomiar w najszerszym miejscu?

• Dziś mi na warsztat trafi wspomniany Mhw-3bomber R3 - macie jakieś ciekawe pomysły co spradzić? Oraz jak zmierzyć czy żarna mają faktycznie 48mm? Czy to jest po prostu pomiar w najszerszym miejscu?

@pawel890 raczej będzie to średnica tego zewnętrznego żarna.

Na pewno sprawdziłbym czas mielenia porcji 18g pod espresso oraz pod przelew. No i smak, ale tu już sam będziesz musiał porównać ten młynek z innymi 🙂

• No to mierzenia czasu jest dość relatywne bo też zależy od wypału ziaren.
    Ale mam jeszcze 1zpresso Q1 do porównania

• No to mierzenia czasu jest dość relatywne bo też zależy od wypału ziaren.
    Ale mam jeszcze 1zpresso Q1 do porównania

@pawel890 no dokładnie, można to przetestować na medium roascie, to już będzie jakaś informacja 🙂

• ciastekC ciastek odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• Rzeczy z AliExpress a kontakt z żywnością

Porady zakupowe
    12
    2 Głosy
    12 Posty
    194 Wyświetlenia
    S
    @pawel890 napisał w Rzeczy z AliExpress a kontakt z żywnością: czajnik Boscha, który używasz bardzo często i ma kontakt z wodą, ma podany co najwyżej kraj importera (pewnie produkt z Chin) Chyba tylko mikrofalówki to jedyne rzeczy które może być ciężko znaleźć z innego kraju niż Chiny. Ale już roboty kuchenne, duże AGD (pralki, lodówki, piekarniki) itd. można (a chyba nawet trzeba ) kupić Made in Poland. Zwłaszcza, że często to nie tylko montaż ale cały niemalże cykl produkcyjny odbywający się w Polsce np. w Łodzi.
  • Metody dystrybucji

Porady zakupowe espresso puck prep dystrybucja
    4
    3 Głosy
    4 Posty
    125 Wyświetlenia
    SemtexS
    Dorzucę od siebie. Kiedyś trafiłem na reklamę shakera do dystrybucji kawy. Na początku nie byłem przekonany - dziwna metoda na pierwszy rzut oka. Potem wszystkim znany Lance zrobił na ten temat materiał: https://youtu.be/5ivwCm95nLc?si=t2PzKu04dZltp2Bk Zaryzykowałem, kupiłem shaker przystępny cenowo - wyprodukowany przez firmę MHW 3Bomber. Moje obserwacje są takie, że to działa. Zakładając NPF po shakerze ekstrakcja jest widocznie bardziej równomierna niż gdybym użył np. samego dysku OCD. Często łączę to z WDT. Nie mam porównania do Umikota.
  • Ekspres kolbowy- następca, a raczej zamiennik Flair 58.

Porady zakupowe
    15
    0 Głosy
    15 Posty
    252 Wyświetlenia
    pawel890P
    Może już nie wchodźmy w temat stabilności temperaturowej... Bardziej bym się skupił na fakcie, że całkowita gotowość temperatury ekspresu, wciąż będzie podobna jak w innych ekspresach bez termobloku. Więc dalej już zostaje tylko kwestia designu i kontroli jakości polecam poczytać