Przejdź do treści

Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
5 3 125
  • Cześć,

Szukamy ekspresu do małego biura. Korzystać z niego będą 3-4 osoby. Czasami zrobimy kawę dla gości. Robione będzie espresso i kawy mleczne.
    Mamy na razie starą kolbę Ariete która dożywa swoich dni. Szukamy czegoś solidnego. Polecono nam Fresco Experta PRO i w zestawie dobry młynek do kawy. Młynek już mamy wybrany ale nie wiemy co z ekspresem. Co sądzicie o tym ekspresie? Czy w tej cenie (około 9000zł) można znaleźć coś lepszego?

• Fresco Experta PRO to BFC Experta ze znaczkiem Fresco.
    BFC Experta można kupić za mniej niż 6000zł.

Experta to HX ze stosunkowo małym bojlerem 1,3l, pompą wibracyjną i grupą E61.
    Ekspres w świetle specyfikacji nie ma PID.

Przy takich założeniach, można:

1. Kupić tańszy ekspres o porównywalnych, lub nawet lepszych parametrach. Może to być Lelit Mara, NS Oscar II, Eureka Pura.
    2. Kupić ekspres w podobnej cenie ale o lepszych parametrach . Może to być Eureka Constanza R, Lelit Bianca czy ECM Technika V Profi.

Myślę, że za chwile koledzy dorzucą jeszcze kilka innych propozycji.

• przy kilku osobach, zwłaszcza systematycznie uraczając gości kawą poszedłbym raczej w kierunku podwójnego bojlera zamiast HX, np wspomniana Bianca albo Elizabeth

• Dziękuje za propozycje. Wracając do tego Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.

• Dziękuje za propozycje. Wracając do tego Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.

@OfficeManago napisał w Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?:

Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.

Tak na szybko 🙂

Zalety:

• prosta konstrukcja

Wady:

• bardzo wysoka cena jak za ekspres o takich parametrach,
    • brak PID,
    • niewielki bojler,
    • grupa E61 wymagająca okresowego smarowania,
    • HX - wymaga cooling flushy,
    • długi czas nagrzewania,
    • tylko jeden manometr pokazujący ciśnienie bojlera serwisowego, brak manometru pokazującego ciśnienie ekstrakcji

Podsumowując - gdyby ten ekspres kosztował około 4000 zł to nikt by go nie odradzał. Ale cena rzędu 9000zł za prostego, małego HXa to po prostu przesada.

Sugerowane posty