Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?
-
Cześć,
Szukamy ekspresu do małego biura. Korzystać z niego będą 3-4 osoby. Czasami zrobimy kawę dla gości. Robione będzie espresso i kawy mleczne.
Mamy na razie starą kolbę Ariete która dożywa swoich dni. Szukamy czegoś solidnego. Polecono nam Fresco Experta PRO i w zestawie dobry młynek do kawy. Młynek już mamy wybrany ale nie wiemy co z ekspresem. Co sądzicie o tym ekspresie? Czy w tej cenie (około 9000zł) można znaleźć coś lepszego? -
Fresco Experta PRO to BFC Experta ze znaczkiem Fresco.
BFC Experta można kupić za mniej niż 6000zł.Experta to HX ze stosunkowo małym bojlerem 1,3l, pompą wibracyjną i grupą E61.
Ekspres w świetle specyfikacji nie ma PID.Przy takich założeniach, można:
- Kupić tańszy ekspres o porównywalnych, lub nawet lepszych parametrach. Może to być Lelit Mara, NS Oscar II, Eureka Pura.
- Kupić ekspres w podobnej cenie ale o lepszych parametrach . Może to być Eureka Constanza R, Lelit Bianca czy ECM Technika V Profi.
Myślę, że za chwile koledzy dorzucą jeszcze kilka innych propozycji.
-
przy kilku osobach, zwłaszcza systematycznie uraczając gości kawą poszedłbym raczej w kierunku podwójnego bojlera zamiast HX, np wspomniana Bianca albo Elizabeth
-
Dziękuje za propozycje. Wracając do tego Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.
-
Dziękuje za propozycje. Wracając do tego Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.
@OfficeManago napisał w Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?:
Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.
Tak na szybko
Zalety:
- prosta konstrukcja
Wady:
- bardzo wysoka cena jak za ekspres o takich parametrach,
- brak PID,
- niewielki bojler,
- grupa E61 wymagająca okresowego smarowania,
- HX - wymaga cooling flushy,
- długi czas nagrzewania,
- tylko jeden manometr pokazujący ciśnienie bojlera serwisowego, brak manometru pokazującego ciśnienie ekstrakcji
Podsumowując - gdyby ten ekspres kosztował około 4000 zł to nikt by go nie odradzał. Ale cena rzędu 9000zł za prostego, małego HXa to po prostu przesada.