Przejdź do treści

Conti ACE - potężny ekspres do domu

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
4 2 84 1
  • Mało znana firma w Polsce, jednak marka z bardzo bogatą historią, Conti działa od 1956 roku w Monako. Słynie głównie z komercyjnych wielo-grupowych ekspresów, wprowadziła na rynek jednogrupowy ekspres dla domowych baristów. Ekspres jest zbudowany z wysokiej klasy komponentów i patentów pożyczonych od większych braci.

Ten ekspres to nie jest zabawka, waży bagatela 51 kg, ekspres przeznaczony na segment home barista, niżej opiszę kilka funkcji cech jakie oferuje.

Maszyna cechuje się takimi funkcjami:

• Bezpośrednie połączanie do wody
    • Zaawansowany system kontroli ciepła, trzy-strefowy, gwarantujący wysoką stabilność temperatury
    • Soft infuzja
    • Dwa bojlery 2.75 l parowy i 0.9 l kawowy
    • Komercyjne komponenty zmniejszone dla domowego użytkownika
    • Mobilna aplikacja

Conti ACE

• Fajna maszyna. Dla domowych użytkowników problemem może być brak zbiornika na wodę i jednak dość duży bojler parowy. Ekspres trochę podobny do La Spaziale Vivaldi / Dream.

• Jest również wersja Conti ACE Dual - tylko, że nie mogę jej znaleźć na polskim rynku, która ma ukryty zbiornik na wodę z boku.

image.png

• To zmienia postać rzeczy. Zbiornik do wody to niestety must have jeśli chce się atakować rynek domowy.

Sugerowane posty

• Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?

5
    0 Głosy
    5 Posty
    125 Wyświetlenia
    S
    @OfficeManago napisał w Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?: Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady. Tak na szybko Zalety: prosta konstrukcja Wady: bardzo wysoka cena jak za ekspres o takich parametrach, brak PID, niewielki bojler, grupa E61 wymagająca okresowego smarowania, HX - wymaga cooling flushy, długi czas nagrzewania, tylko jeden manometr pokazujący ciśnienie bojlera serwisowego, brak manometru pokazującego ciśnienie ekstrakcji Podsumowując - gdyby ten ekspres kosztował około 4000 zł to nikt by go nie odradzał. Ale cena rzędu 9000zł za prostego, małego HXa to po prostu przesada.
  • Jak poprawnie odkamenić ekspres? Porady

2
    0 Głosy
    2 Posty
    82 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja staram się używać dedykowanych środków do danego ekspresu. Używam dość dobrej wody, więc odkamieniam raz w roku. Co do reszty pytań, to chyba robię to na oko Ale faktycznie, zawsze po skończeniu puszczam trochę wody żeby mieć pewność że usunę resztki środka.
  • 1 Głosy
    15 Posty
    1k Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za 2500 ziko z pidem (Sklep na K), to nadal całkiem fajna opcja i dosyć kompaktowa. Ja młynka użyłem może kilkanaście razy I mieliłem ręcznym, ale tylko ja popijałem okazjonalnie espresso, więc miałem wywalone. Z perspektywy czasu wybrałbym dwa oddzielne sprzęty, łatwiej odsprzedać i apgrejdować sprzęt, w jedną albo drugą stronę. Ewentualnie rozważył jeszcze Sage na upartego, ale to większy koszt. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Miejskie legendy o tym że ziarna się grzeją i inne pierdoły zasadniczo można se włożyć między książki. Nawet jeśli coś tam by się trochę podgrzało, jakby ekspres był włączony tydzień?! Jak ktoś pije bardzo mocno paloną Włoską mieszankę to czy jej może jeszcze coś "zaszkodzić", nie sądzę. Co do zbiornika to ciąć i nie patrzeć, nowy na szczęście to tylko 6 dyszek https://north.pl/karta/mc084-27-pojemnik-wode-do-ekspresu,623-RK-0217.html