Przejdź do treści

Conti ACE - potężny ekspres do domu

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
4 2 92 1
  • Mało znana firma w Polsce, jednak marka z bardzo bogatą historią, Conti działa od 1956 roku w Monako. Słynie głównie z komercyjnych wielo-grupowych ekspresów, wprowadziła na rynek jednogrupowy ekspres dla domowych baristów. Ekspres jest zbudowany z wysokiej klasy komponentów i patentów pożyczonych od większych braci.

Ten ekspres to nie jest zabawka, waży bagatela 51 kg, ekspres przeznaczony na segment home barista, niżej opiszę kilka funkcji cech jakie oferuje.

Maszyna cechuje się takimi funkcjami:

• Bezpośrednie połączanie do wody
    • Zaawansowany system kontroli ciepła, trzy-strefowy, gwarantujący wysoką stabilność temperatury
    • Soft infuzja
    • Dwa bojlery 2.75 l parowy i 0.9 l kawowy
    • Komercyjne komponenty zmniejszone dla domowego użytkownika
    • Mobilna aplikacja

Conti ACE

• Fajna maszyna. Dla domowych użytkowników problemem może być brak zbiornika na wodę i jednak dość duży bojler parowy. Ekspres trochę podobny do La Spaziale Vivaldi / Dream.

• Jest również wersja Conti ACE Dual - tylko, że nie mogę jej znaleźć na polskim rynku, która ma ukryty zbiornik na wodę z boku.

image.png

• To zmienia postać rzeczy. Zbiornik do wody to niestety must have jeśli chce się atakować rynek domowy.

Sugerowane posty

• Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW

6
    1 Głosy
    6 Posty
    179 Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW: LaMa ma całą serię produktów sygnowaną logiem Porsche. Od ekspresu po filiżanki. Tak, ale to głównie inne logo i kolorystyka. ECM postarało się bardziej
  • Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?

5
    0 Głosy
    5 Posty
    135 Wyświetlenia
    S
    @OfficeManago napisał w Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?: Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady. Tak na szybko Zalety: prosta konstrukcja Wady: bardzo wysoka cena jak za ekspres o takich parametrach, brak PID, niewielki bojler, grupa E61 wymagająca okresowego smarowania, HX - wymaga cooling flushy, długi czas nagrzewania, tylko jeden manometr pokazujący ciśnienie bojlera serwisowego, brak manometru pokazującego ciśnienie ekstrakcji Podsumowując - gdyby ten ekspres kosztował około 4000 zł to nikt by go nie odradzał. Ale cena rzędu 9000zł za prostego, małego HXa to po prostu przesada.
  • De'Longhi Stiolosa - najtańszy dobry ekspres do kawy?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. delonghi
    10
    1 Głosy
    10 Posty
    283 Wyświetlenia
    L
    Porównań żadnych do droższych ekspresów nie mogę zrobić. Nawet specjalnie jeszcze nie wiem na co De'Longhi stać, bo czekam na NPF i koszyki. Mogę jednak podjąć temat ze strony opłacalności z perspektywy kogoś kto do tej pory siedział jedynie w alternatywach. Młynek siłą rzeczy już miałem, więc spora część wydatku już odeszła. Jeśli chodzi o ekspres to warto pamiętać, że De'Longhi jest bardzo popularny przede wszystkim wśród osób, które specjalnie nie siedzą w temacie specialty i używają najczęściej mielonki. To z kolei przekłada się na dużą dostępność i bardzo dobre ceny na rynku używanym (sam za swój ECP35.31 ostatnio dałem niecałe 140 już z opłatami z OLX i wysyłką). Jako, że to manual, to bardzo często i tak ludziom nie chce się w to bawić i przechodzą na automat, więc taka Stilosa, ECP35.31 czy Dedica leży sobie ledwo co użyta. Według mnie trudno znaleźć równie opłacalny wstęp dla kogoś kto już się kawą interesuje. Ewentualnie jeśli ktoś również poszukuje młynka, to cyklicznie taki C3S Pro czy C3 ESP Pro można dostać na Ali poniżej 150zł. Spokojnie wtedy można zacząć przygodę poniżej 500 zł na start i to biorąc pod uwagę NPF, koszyki, tamper, itp.