Przejdź do treści

Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
5 3 125
  • Cześć,

Szukamy ekspresu do małego biura. Korzystać z niego będą 3-4 osoby. Czasami zrobimy kawę dla gości. Robione będzie espresso i kawy mleczne.
    Mamy na razie starą kolbę Ariete która dożywa swoich dni. Szukamy czegoś solidnego. Polecono nam Fresco Experta PRO i w zestawie dobry młynek do kawy. Młynek już mamy wybrany ale nie wiemy co z ekspresem. Co sądzicie o tym ekspresie? Czy w tej cenie (około 9000zł) można znaleźć coś lepszego?

• Fresco Experta PRO to BFC Experta ze znaczkiem Fresco.
    BFC Experta można kupić za mniej niż 6000zł.

Experta to HX ze stosunkowo małym bojlerem 1,3l, pompą wibracyjną i grupą E61.
    Ekspres w świetle specyfikacji nie ma PID.

Przy takich założeniach, można:

1. Kupić tańszy ekspres o porównywalnych, lub nawet lepszych parametrach. Może to być Lelit Mara, NS Oscar II, Eureka Pura.
    2. Kupić ekspres w podobnej cenie ale o lepszych parametrach . Może to być Eureka Constanza R, Lelit Bianca czy ECM Technika V Profi.

Myślę, że za chwile koledzy dorzucą jeszcze kilka innych propozycji.

• przy kilku osobach, zwłaszcza systematycznie uraczając gości kawą poszedłbym raczej w kierunku podwójnego bojlera zamiast HX, np wspomniana Bianca albo Elizabeth

• Dziękuje za propozycje. Wracając do tego Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.

• Dziękuje za propozycje. Wracając do tego Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.

@OfficeManago napisał w Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?:

Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.

Tak na szybko 🙂

Zalety:

• prosta konstrukcja

Wady:

• bardzo wysoka cena jak za ekspres o takich parametrach,
    • brak PID,
    • niewielki bojler,
    • grupa E61 wymagająca okresowego smarowania,
    • HX - wymaga cooling flushy,
    • długi czas nagrzewania,
    • tylko jeden manometr pokazujący ciśnienie bojlera serwisowego, brak manometru pokazującego ciśnienie ekstrakcji

Podsumowując - gdyby ten ekspres kosztował około 4000 zł to nikt by go nie odradzał. Ale cena rzędu 9000zł za prostego, małego HXa to po prostu przesada.

Sugerowane posty

• Ekspres i jego wpływ na body naparu

17
    0 Głosy
    17 Posty
    279 Wyświetlenia
    S
    Dzięki @kawosz17 za zdjęcia. Widać, że grupy są różne i w różny sposób będą dystrybuować wodę. Chociażby ze względu na położenie otworów. I tutaj widzimy czego Decent odtworzyć nie może. Kopiując profil danej maszyny może próbować odtwarzać jej profil temperaturowy, przepływ i ciśnienie. Nawet jeśli odtworzy te parametry idealnie, to zostaje chociażby sposób dystrybucji wody przez daną maszynę (grupę - krążek- prysznic). Tego na razie nie zmienimy zmieniając profil maszyny - mamy taki prysznic i krążek jaki w danej chwili został zamontowany. Aczkolwiek ten element jest ponoć w Decencie bardzo dopracowany.
  • QUICK MILL 04100 PIPPA NERA - ekspres prawie idealny?

6
    0 Głosy
    6 Posty
    126 Wyświetlenia
    K
    Pamiętam tę akcję z porównywaniem PIDa można założyć nie niszcząc niczego w ekspresie. Wtedy to będzie super maszynka. Dysza pary jest cooltouch, przez pewien czas nie parzy, jak się ją trzyma
  • 1 Głosy
    2 Posty
    250 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja też jestem entuzjastą tego rozwiązania. Mam małą kuchnie, więc jeśli coś zajmuje mniej miejsca to jest to duży plus. Zawsze podobał mi się Lelit Kate, choć nie wiem czy będzie jeszcze kiedyś okazja wrócić do ekspresu kolbowego. Miejsce kolby w kuchni zajął thermomix, a że nie zamierzam chodzić głodny to chyba nie będę z tym walczył🫢