Przejdź do treści

Ekspres i jego wpływ na body naparu

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
17 5 279
Ten temat został oddzielony od Decent DE1 Pro - recenzja skansen
  • Przepływ zależy przede wszystkim od pompy i jej charakterystyki. Przy tym samym ciśnieniu możliwy jest różny przepływ jeśli są różne pompy (i ewentualnie różne jej nastawy).
    W ekspresach z flow control przepływ zależy od nastawy "wiosła"/gałki.

Wracając jeszcze do przykładu Decenta - zakładam, że dość dobrze Decent kopiuje temperaturę przy profilu Londinium. Większy problem może mieć za to z przepływem/ciśnieniem.
    Jeśli miałby zgadywać w czym jest główną różnicą to właśnie w "uderzeniu" hydraulicznym na początku ekstrakcji. Góra jest tutaj Londinium a pompa wibracyjna być może nie jest w stanie tego odtworzyć. Ale to takie moje gdybanie.

• Przepływ zależy przede wszystkim od pompy i jej charakterystyki. Przy tym samym ciśnieniu możliwy jest różny przepływ jeśli są różne pompy (i ewentualnie różne jej nastawy).
    W ekspresach z flow control przepływ zależy od nastawy "wiosła"/gałki.

Wracając jeszcze do przykładu Decenta - zakładam, że dość dobrze Decent kopiuje temperaturę przy profilu Londinium. Większy problem może mieć za to z przepływem/ciśnieniem.
    Jeśli miałby zgadywać w czym jest główną różnicą to właśnie w "uderzeniu" hydraulicznym na początku ekstrakcji. Góra jest tutaj Londinium a pompa wibracyjna być może nie jest w stanie tego odtworzyć. Ale to takie moje gdybanie.

@skansen Mi cały czas chodzi o przepływ w ujęciu do dwóch ekspresów o takich samych pompach i grupach (ten przykład RS pro x vs Lelit Victoria) Pomijając aspekt profilowania itd. To chyba, może się różnić początkowym przepływem, ale ostatecznie gdy pompa wytworzy opór 9bar przykładowo, to ten przepływ powinien być taki sam, reszta już steruje stopień zmielenia kawy.

• Hmm tylko, że przepływ to właśnie wynik dwóch zmiennych temperatury i ciśnienia. Zakładając, że OPV ma takie samo ciśnienie, to wracamy, że głównie tu zostaje temperatura?

@pawel890 Nie do końca. Trochę jak z mocą młynów. Jeśli masz więcej mocy to przy takim samym przepływie będziesz ostatecznie w stanie wytworzyć wyższe ciśnienie. Victoria i RS Pro ma taką samą pompę? Nie chodzi mi o to czy rota czy wibra, tylko producent, moc, model…

• S skansen rozdzielił ten temat dnia
  • @skansen Mi cały czas chodzi o przepływ w ujęciu do dwóch ekspresów o takich samych pompach i grupach (ten przykład RS pro x vs Lelit Victoria) Pomijając aspekt profilowania itd. To chyba, może się różnić początkowym przepływem, ale ostatecznie gdy pompa wytworzy opór 9bar przykładowo, to ten przepływ powinien być taki sam, reszta już steruje stopień zmielenia kawy.

@pawel890 napisał w Ekspres i jego wpływ na body naparu:

@skansen Mi cały czas chodzi o przepływ w ujęciu do dwóch ekspresów o takich samych pompach i grupach (ten przykład RS pro x vs Lelit Victoria

Te ekspresy mają tej samej wielkości bojlery ale jednak same grupy są inne, nie licząc samego zapięcia kolby. Może @kawosz17 jakby miał chwilę to by zrobił małe porwanie krążków dyspersyjnych, wylotu wody, pryszniców itp?

@ciastek napisał w Ekspres i jego wpływ na body naparu:

Victoria i RS Pro ma taką samą pompę? Nie chodzi mi o to czy rota czy wibra, tylko producent, moc, model…

Wydaje mi się, że pompy są różne. Bez zapiętej kolby jak pamiętam Grace miała mniejszy przepływ niż zwykła Silvia.

• Tak się składa, że robiłem takie porównanie 5 lat temu, niestety nie zważyłem wody. Na oko można ocenić, że Ranilio ma większy przepływ i strumień ma większą średnicę

• Tak, pamiętam ten test, powinienem był Cie oznaczyć w poście #11.

• Mogę zrobić. O jakich ekspresach mówimy? Mam teraz La Pavoni Botticelli

• Mogę zrobić. O jakich ekspresach mówimy? Mam teraz La Pavoni Botticelli

@kawosz17 napisał w Ekspres i jego wpływ na body naparu:

Mogę zrobić. O jakich ekspresach mówimy?

Myślałem o porównaniu zespołu grupy i bojlera (krążki dyspersyjne, wylot wody, prysznic itp.) pomiędzy Silvią a ekspresem takim jak Profitec Go/Quick Mill Pop Up/Glenda/Victoria (dowolny model z tym bojlerem).

• Pomierzyłem. Rancilio Silvia mam wersję pierwszą, jeszcze nie ruszaną. Wyczyściłem co było potrzebne. Tutaj nie ma osobnego krążka, grupa jest w całości. Ma 55.5mm. Krążek dyspersyjny ma 21mm. Otwór w bojlerze jest owalny, ma 3mm. Prysznic to 57.5mm.
    20250818_123551_copy_1600x900.jpg
    20250818_123030_copy_1600x900.jpg
    20250818_123643_copy_1600x900.jpg

Profitec Go
    Krążek dyspersyjny 58.5mm, gruby 7.5mm, otwory w krążku 2mm. Otwór w bojlerze okrągły, 3mm. Prysznic 51.5mm.
    20250818_124113_copy_1600x900.jpg
    20250818_124312_copy_1600x900.jpg
    20250818_124549_copy_900x1600.jpg
    20250818_124531_copy_900x1600.jpg
    20250818_125257_copy_1600x900.jpg
    20250818_124956_copy_1600x900.jpg
    20250818_124725_copy_900x1600.jpg

• Dzięki @kawosz17 za zdjęcia. Widać, że grupy są różne i w różny sposób będą dystrybuować wodę. Chociażby ze względu na położenie otworów.

I tutaj widzimy czego Decent odtworzyć nie może. Kopiując profil danej maszyny może próbować odtwarzać jej profil temperaturowy, przepływ i ciśnienie. Nawet jeśli odtworzy te parametry idealnie, to zostaje chociażby sposób dystrybucji wody przez daną maszynę (grupę - krążek- prysznic). Tego na razie nie zmienimy zmieniając profil maszyny - mamy taki prysznic i krążek jaki w danej chwili został zamontowany. Aczkolwiek ten element jest ponoć w Decencie bardzo dopracowany.

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    29 Posty
    528 Wyświetlenia
    SemtexS
    @Kekacz To chyba bardzo duże uproszczenie Jaki rodzaj przepływu sprawdzi się najlepiej, to zależy przede wszystkim od samej kawy. Przy jaśniejszych paleniach, żeby smaku espresso nie dominowała kwasowość, trzeba zacząć ekstrakcję od delikatnej i długiej preinfuzji. [image: 1755596619577-c96dacaf-3924-4bdc-9e1a-7f7120b49f5c-image.png] Przy ciemnych paleniach wprost przeciwnie. [image: 1755596631656-49a61ce2-b648-4a22-a1a0-99caff31f7ec-image.png] Mam teraz otwartą paczkę Lucaffe Classic - 80/20 + dość ciemne palenie. Zastosowanie tego profilu ze zmniejszającym się przepływem daje wymierne korzyści. W filiżance zamiast ewidentnie przebijającej się goryczy, pojawia się słodycz, którą producent/palarnia "obiecuje" w opisie.
  • Conti ACE - potężny ekspres do domu

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    4
    1 Głosy
    4 Posty
    84 Wyświetlenia
    S
    To zmienia postać rzeczy. Zbiornik do wody to niestety must have jeśli chce się atakować rynek domowy.
  • De'Longhi Stiolosa - najtańszy dobry ekspres do kawy?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. delonghi
    10
    1 Głosy
    10 Posty
    270 Wyświetlenia
    L
    Porównań żadnych do droższych ekspresów nie mogę zrobić. Nawet specjalnie jeszcze nie wiem na co De'Longhi stać, bo czekam na NPF i koszyki. Mogę jednak podjąć temat ze strony opłacalności z perspektywy kogoś kto do tej pory siedział jedynie w alternatywach. Młynek siłą rzeczy już miałem, więc spora część wydatku już odeszła. Jeśli chodzi o ekspres to warto pamiętać, że De'Longhi jest bardzo popularny przede wszystkim wśród osób, które specjalnie nie siedzą w temacie specialty i używają najczęściej mielonki. To z kolei przekłada się na dużą dostępność i bardzo dobre ceny na rynku używanym (sam za swój ECP35.31 ostatnio dałem niecałe 140 już z opłatami z OLX i wysyłką). Jako, że to manual, to bardzo często i tak ludziom nie chce się w to bawić i przechodzą na automat, więc taka Stilosa, ECP35.31 czy Dedica leży sobie ledwo co użyta. Według mnie trudno znaleźć równie opłacalny wstęp dla kogoś kto już się kawą interesuje. Ewentualnie jeśli ktoś również poszukuje młynka, to cyklicznie taki C3S Pro czy C3 ESP Pro można dostać na Ali poniżej 150zł. Spokojnie wtedy można zacząć przygodę poniżej 500 zł na start i to biorąc pod uwagę NPF, koszyki, tamper, itp.