Przejdź do treści

Regulacja ciśnienia i przepływu w ekspresie z pompą rota i flow control

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
7 4 144 1
Ten temat został oddzielony od Ekspres i jego wpływ na body naparu skansen
  • I jak kalibrowałeś Biance pod kątem mocy pompy?

• Nie słyszałem o kalibrowaniu mocy pomp w ekspresach, ale to nie znaczy że się nie różnią między ekspresami 😃 Więc jest to kolejna zmienna.

Pewnie łatwiej to sobie zobrazować na takiej Biance właśnie, gdzie pompa cały czas pracuje tak samo (9bar), a przepływ regulujemy zaworem iglicowym (wiosłem). Wodą nadal jest pompowana pod takim samym ciśnieniem (9bar), ale z innym przepływem (np 5 lub 10 ml/s).

Jeśli założysz ślepe sito, to przy obniżonym przepływie dojdziesz do takiego samego maksymalnego ciśnienia, ale w dłuższym czasie.

• I jak kalibrowałeś Biance pod kątem mocy pompy?

@pawel890 napisał w Ekspres i jego wpływ na body naparu:

I jak kalibrowałeś Biance pod kątem mocy pompy?

W Biance i innych ekspresach z pompą rota reguluje się ciśnienie pompy. W Biance jest od spodu wystające pokrętło. Regulacje trzeba robić po podłączeniu do wodociągu oraz okresowo jeśli zaobserwujemy zmiany ciśnienia.

Druga kwestia to regulacja przepływu. Odbywa się to w ten sposób, że odkręca się jednym imbusem wiosło, znajdujemy punkt zero przy którym przepływ jest minimalny, zakładamy z powrotem wiosło w minimalnym położeniu.

• O ciekawe, jeszcze nie spotkałem się z tym tematem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje.

W każdym razie osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie. 😂

• O ciekawe, jeszcze nie spotkałem się z tym tematem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje.

W każdym razie osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie. 😂

@pawel890 napisał w Regulacja ciśnienia i przepływu w ekspresie z pompą rota i flow control:

Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje

Po podłączeniu do wody chyba każdy reguluje pompę. Pozostała regulacja też jeśli z czasem się parametry rozjadą albo zmienią się preferencje. Niektórzy na przykład skręcają ekspres na 6bar.

osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie

Ostatnio eksplorowałem profil wolnego przepływu. Ciemne ziarno, jeszcze drobniejsze mielenie niż zwykłe, wiosło skręcone do 40% i szot w 60-120s jest szokująco dobry. Te 2 minuty to już trochę skrajność bo body wyszło wręcz lekko ziemiste, ale nadal bardzo smaczne

@pawel890 napisał w Regulacja ciśnienia i przepływu w ekspresie z pompą rota i flow control:

O ciekawe, jeszcze nie spotkałem się z tym tematem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje.

W każdym razie osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie.

Akurat ta regulacja to nic nietypowego, w sensie takim, że w ekspresach z pompą wibracyjną "kręcisz" zaworem OPV, żeby zmienić ciśnienie ekstrakcji. W ekspresach z pompą rotacyjną "kręcisz" regulatorem na samej pompie, żeby ustawić ciśnienie ekstrakcji, a zawór OPV pełni funkcję jedynie takiego bezpiecznika w całym układzie hydraulicznym
    -> zgodnie z samą nazwą: over pressure valve

Sugerowane posty