Zmiany w ofercie Profitec i ECM
-
Trwa ofensywa modelowa europejskich producentów sprzętów kawowych, którzy pokazują coraz to nowe konstrukcje. W filmie można zoabczyć nowości od Profiteca i ECM:
Profitec New MOVE – kompaktowy dual bojler otrzymał mniejszy bojler, brew-by-weight kompatybilny z wieloma wagami, sterowanie z aplikacją.
Profitec New GO – odświeżona wersja, zmiany są opisane w dedykowanym wątku.
ECM Mechanika MAX II – kolejna wersja z zupełnie nowym podejściem do HX. Z tego co zrozumiałem ekspres miesza zbyt gorącą wodę z wodą zimną zapewniając odpowiednią temperaturę (?).
A jak się Wam podobają te nowości?
-
Jak dla mnie zmiany w Go na plus, w Move trochę na minus, jakoś gorzej wygląda stracił proporcje i mniejszy boiler, dziwne decyzje, raczej ciąć kosztów nie muszą. Brew by weight jak dla mnie bardzo mało potrzebny feature.
Ciekawe kiedy ECM odświeży swoje mniejsze modele SB bo chyba tylko to zostało do zunifikowania. ECM classika ma już chyba ponad 10 lat?
-
Trwa ofensywa modelowa europejskich producentów sprzętów kawowych, którzy pokazują coraz to nowe konstrukcje. W filmie można zoabczyć nowości od Profiteca i ECM:
Profitec New MOVE – kompaktowy dual bojler otrzymał mniejszy bojler, brew-by-weight kompatybilny z wieloma wagami, sterowanie z aplikacją.
Profitec New GO – odświeżona wersja, zmiany są opisane w dedykowanym wątku.
ECM Mechanika MAX II – kolejna wersja z zupełnie nowym podejściem do HX. Z tego co zrozumiałem ekspres miesza zbyt gorącą wodę z wodą zimną zapewniając odpowiednią temperaturę (?).
A jak się Wam podobają te nowości?
ekspres miesza zbyt gorącą wodę z wodą zimną zapewniając odpowiednią temperaturę
nie miesza, bierze z dołu boilera i nie ma już tak bliskiego kontaktu boilera z grupą, żeby się nie przegrzewała
Brew by weight jak dla mnie bardzo mało potrzebny feature.
Jakbym zmieniał Biankę na coś innego to tylko z BBW w tym momencie.
-
Tak z ciekawości co jest fajnego w ideii BBW? Z tego co rozumiem, to i tak trzeba się wstrzelić w kawę, więc jak znam poziom mielenia i używam takiej wagi z auto timerem to widzę mam naparu, za każdym razem tyle samo. Więc rozumiem, że oszczędzam fakt, że mogę włączyć pompę i odejść bo BBW mi samo wyłączy przy żądanym uzysku?
W każdym razie zauważyłem, że jeszcze w nowym profitec move 2.0 pozbyło się drewnianych akcentów z dżojstików i kolby, czyli jednak trochę cięcie kosztów.
-
W dużym uproszczeniu tak. Ale to też eliminuje czynnik niedoskonałości ludzkiej, żeby wstrzelić się z wyłączeniem we właściwym momencie, jeśli nawet będziesz przy ekspresie, ale np zaspany rano wolniej reagujesz.
Idąc odrobinę dalej, maszyny takie jak Decent działają właśnie w ten sposób (m.in. ten)
-
ekspres miesza zbyt gorącą wodę z wodą zimną zapewniając odpowiednią temperaturę
nie miesza, bierze z dołu boilera i nie ma już tak bliskiego kontaktu boilera z grupą, żeby się nie przegrzewała
Brew by weight jak dla mnie bardzo mało potrzebny feature.
Jakbym zmieniał Biankę na coś innego to tylko z BBW w tym momencie.
Dziękuję za wyjaśnienie, sam nie byłem pewien a ten film pokazuje więcej szczegółów. Natomiast nie bardzo rozumiem jak to nowe rozwiązanie ma wpłynąć na lepiej dostosowaną temperature.
-
Dziękuję za wyjaśnienie, sam nie byłem pewien a ten film pokazuje więcej szczegółów. Natomiast nie bardzo rozumiem jak to nowe rozwiązanie ma wpłynąć na lepiej dostosowaną temperature.
@skansen
Im chodzi o to, że grupy aż tak nie przegrzewają z boilera, tylko wygrzewają osobną grzałką. -
Jakoś to do mnie nie przemawia. W klasycznym termosyfonie woda krąży przez grupę, ogrzewa ją i jak krąży zbyt długo bez przerwy to się przegrzewa. A tutaj - woda stoi w wymienniku i rozgrzewa się do jeszcze wyższej temperatury bo nie oddaje nic ciepła grupie. Sam jestem ciekaw jak to będzie działać. Ale zakupu nie planuje

-
Taki urok HXów

Mieszanie gorącej wody z boilera parowego z relatywnie chłodną raczej z definicji nie ma szansy powodzenia ze względu na zwiększone i niestabilne zmineralizowanie.
Jedyną alternatywą jest tak na prawdę poświęcenie jakości pary i użycie termobloku do dogrzania przy spienianiu mleka, jeśli zwykły pojedynczy boiler to za mało a dwa osobne, dedykowane, to za wiele. Albo espresso albo para.
-
Taki urok HXów

Mieszanie gorącej wody z boilera parowego z relatywnie chłodną raczej z definicji nie ma szansy powodzenia ze względu na zwiększone i niestabilne zmineralizowanie.
Jedyną alternatywą jest tak na prawdę poświęcenie jakości pary i użycie termobloku do dogrzania przy spienianiu mleka, jeśli zwykły pojedynczy boiler to za mało a dwa osobne, dedykowane, to za wiele. Albo espresso albo para.
Mieszanie gorącej wody z boilera parowego z relatywnie chłodną raczej z definicji nie ma szansy powodzenia ze względu na zwiększone i niestabilne zmineralizowanie .
Ja sądziłem raczej że mieszają przegrzaną wodę z wymiennika (nie z bojlera) z zupełnie zimną wodą. Ale jak widać z filmu tak nie jest.
Natomiast to co pokazali może mieć sens o tyle, że gorąca woda utrzymuje się w górnej części wymiennika więc ta z dołu powinna być chłodniejsza. Ale czy to się sprawdzi - zobaczymy.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się