Przejdź do treści

Zmiany w ofercie Profitec i ECM

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
2 2 4
  • Trwa ofensywa modelowa europejskich producentów sprzętów kawowych, którzy pokazują coraz to nowe konstrukcje. W filmie można zoabczyć nowości od Profiteca i ECM:

Profitec New MOVE – kompaktowy dual bojler otrzymał mniejszy bojler, brew-by-weight kompatybilny z wieloma wagami, sterowanie z aplikacją.

Profitec New GO – odświeżona wersja, zmiany są opisane w dedykowanym wątku.

ECM Mechanika MAX II – kolejna wersja z zupełnie nowym podejściem do HX. Z tego co zrozumiałem ekspres miesza zbyt gorącą wodę z wodą zimną zapewniając odpowiednią temperaturę (?).

A jak się Wam podobają te nowości?

• Jak dla mnie zmiany w Go na plus, w Move trochę na minus, jakoś gorzej wygląda stracił proporcje i mniejszy boiler, dziwne decyzje, raczej ciąć kosztów nie muszą. Brew by weight jak dla mnie bardzo mało potrzebny feature.

Ciekawe kiedy ECM odświeży swoje mniejsze modele SB bo chyba tylko to zostało do zunifikowania. ECM classika ma już chyba ponad 10 lat?

Sugerowane posty

• Profitec GO - król jednobojlerowców?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. profitec profitec go
    6
    9
    0 Głosy
    6 Posty
    335 Wyświetlenia
    pawel890P
    W tej nowej wersji Profiteca programowanie dozy, to możliwość ustawienia dwóch preferowanych ustawień pre-infuzji. Jakby ktoś był ciekaw detali. [image: 1782107820552-e6f16537-bd82-4ab6-8e96-4f25ba4da319-image.jpeg] Generalnie z początku myślałem, że to kosmetyczne zmiany, ale tak naprawdę zmiany polegają głównie na nowoczesnym sofcie, praktycznie 1:1 z Profitec Move, czyli 2 tryby pre-infuzji aktywna i pasywna, programowanie czasu on/off, czyszczenia. Fajnie zunifikowany soft i sprzęt w Profitecu. 7 minut nagrzewania też robi wrażenie. Ciekawa konkurencja dla Lelit Victoria 3 - brakuje tylko profilowania u Go
  • 0 Głosy
    7 Posty
    371 Wyświetlenia
    SemtexS
    @pawel890 napisał w Regulacja ciśnienia i przepływu w ekspresie z pompą rota i flow control: O ciekawe, jeszcze nie spotkałem się z tym tematem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje. W każdym razie osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie. Akurat ta regulacja to nic nietypowego, w sensie takim, że w ekspresach z pompą wibracyjną "kręcisz" zaworem OPV, żeby zmienić ciśnienie ekstrakcji. W ekspresach z pompą rotacyjną "kręcisz" regulatorem na samej pompie, żeby ustawić ciśnienie ekstrakcji, a zawór OPV pełni funkcję jedynie takiego bezpiecznika w całym układzie hydraulicznym -> zgodnie z samą nazwą: over pressure valve
  • Utrzymanie ekspresu w czystości

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    345 Wyświetlenia
    Matius22M
    Polecam podróbę espazoli z aliexpress - super czyści prysznic grupy jako taki codzienny „rytuał”