Przejdź do treści

Meticulous Espresso - zmechanizowany ekspres dźwigniowy

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
4 3 360
  • Meticulous Espresso to projekt na Kickstarterze, w ramach którego powstać ma seryjny, zmechanizowany ekspres do kawy. W tej chwili pierwsze 20 maszyn jest już u użytkowników.
    Meticulous Espresso (2).jpg
    Ekspres należy traktować jako dźwigniowy, przy czym zamiast ręcznego napędu zastosowano silnik.
    Meticulous Espresso.jpg
    Ekspres nie ma zbiornika na wodę-nalewamy ją bezpośrednio do komory-minibojlera wyposażonej w grzałkę. Całością steruje elektronika wspomagana przez szereg sensorów, w tym wagę pod filiżanką. Ekspres umożliwia profilowanie przepływu i ciśnienia.
    Ekspres oferuje możliwość sterowania aplikacją - możliwość tworzenia, edycji i udostępniania profili parzenia.

Meticulous Milk

Ekspres nie ma spieniacza. Oferowany jest więc zewnętrzny wolnostojący spieniacz Meticulous Milk.

Meticulous Milk.jpg

Więcej:
    https://www.kickstarter.com/projects/meticulous/meticulous-espresso/

• Ciekawy pomysł, ale jak dla mnie zamiana rąk na silnik trochę zabiera "duszę" dźwigni. Co prawda nigdy nie miałem takiego ekspresu, ale z tego co rozmawiałem z użytkownikami, to dla wielu osób ręczne naciskanie miało jakaś "magię".

• Ciekaw jestem jak na ten ekspres będą się zapatrywać miłośnicy dźwigni. I jak wypadnie w testach porównawczych z klasycznymi dźwigniami.

• Meticulousa też już rozebrali

Sugerowane posty

• Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW

6
    1 Głosy
    6 Posty
    516 Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW: LaMa ma całą serię produktów sygnowaną logiem Porsche. Od ekspresu po filiżanki. Tak, ale to głównie inne logo i kolorystyka. ECM postarało się bardziej
  • Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?

5
    0 Głosy
    5 Posty
    273 Wyświetlenia
    S
    @OfficeManago napisał w Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?: Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady. Tak na szybko Zalety: prosta konstrukcja Wady: bardzo wysoka cena jak za ekspres o takich parametrach, brak PID, niewielki bojler, grupa E61 wymagająca okresowego smarowania, HX - wymaga cooling flushy, długi czas nagrzewania, tylko jeden manometr pokazujący ciśnienie bojlera serwisowego, brak manometru pokazującego ciśnienie ekstrakcji Podsumowując - gdyby ten ekspres kosztował około 4000 zł to nikt by go nie odradzał. Ale cena rzędu 9000zł za prostego, małego HXa to po prostu przesada.
  • 1 Głosy
    64 Posty
    4k Wyświetlenia
    S
    @pawel890 said: mam nadzieję, że ich rozwiązanie boosted boiler bardziej spopularyzuje się w branży, bo to tak naprawdę największa udręka w SB czekano i schładzanie bookera żeby spienić mleko To rozwiązanie jest chronione patentem. Pytanie czy da się patent ominąć, lub czy będą skłonni się tym patentem podzielić (oczywiście nie za darmo ). Widzę szansę na sukces w USA, bo rozwiązanie to działa na każdym gniazdku.