
Jak poprawnie odkamenić ekspres? Porady
Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
2
Posty
2
Uczestników
62
Wyświetlenia
1
Obserwuje
-
Mam generalne pytanie o wskazówki i proces jak poprawnie odkaminić ekspres?
W internecie jest dużo ogólnikowej wiedzy, bez szczegółowych porad typu:
- Przez jaki czas trzymać środek odkamieniający w bojlerze
- Jakich środków unikać z danymi powłokami bojlerów typu aluminium (Gaggia Classic) lub wiele bojlerów z mosiężnymi bojlerami
- Jaką temperaturę PID ustawić na bojlerze, żeby uniknąć ryzyka uszkodzenia powłoki bojlera
- Jakiej ilości wody używać minimalnie, żeby pozbyć się środka i pozostałości po odkamienieniu
- Jaki okres czasu pomiędzy odkamienianiem, gdy filtrujemy wodę lub brak filtrowania
Jak wygląda wasza typowa procedura odkamieniania?
-
Ja staram się używać dedykowanych środków do danego ekspresu. Używam dość dobrej wody, więc odkamieniam raz w roku.
Co do reszty pytań, to chyba robię to na oko
Ale faktycznie, zawsze po skończeniu puszczam trochę wody żeby mieć pewność że usunę resztki środka.