Przejdź do treści

Jak poprawnie odkamenić ekspres? Porady

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
2 2 82 1
  • Mam generalne pytanie o wskazówki i proces jak poprawnie odkaminić ekspres?

W internecie jest dużo ogólnikowej wiedzy, bez szczegółowych porad typu:

• Przez jaki czas trzymać środek odkamieniający w bojlerze
    • Jakich środków unikać z danymi powłokami bojlerów typu aluminium (Gaggia Classic) lub wiele bojlerów z mosiężnymi bojlerami
    • Jaką temperaturę PID ustawić na bojlerze, żeby uniknąć ryzyka uszkodzenia powłoki bojlera
    • Jakiej ilości wody używać minimalnie, żeby pozbyć się środka i pozostałości po odkamienieniu
    • Jaki okres czasu pomiędzy odkamienianiem, gdy filtrujemy wodę lub brak filtrowania

Jak wygląda wasza typowa procedura odkamieniania?

• Ja staram się używać dedykowanych środków do danego ekspresu. Używam dość dobrej wody, więc odkamieniam raz w roku.

Co do reszty pytań, to chyba robię to na oko 🤣

Ale faktycznie, zawsze po skończeniu puszczam trochę wody żeby mieć pewność że usunę resztki środka.

Sugerowane posty

• 1 Głosy
    8 Posty
    361 Wyświetlenia
    S
    Wygląda na to, że logo Maxim's na ekspresie to tylko chwyt reklamowy. Sam Maxim's, przynajmniej na razie ekspresu nie pokazuje ani na swojej stronie internetowej ani w swoich butikach w Luwrze. Będąc w Paryżu specjalnie poszedłem sprawdzić. [image: 1751805399431-maxims-luvr.jpg]
  • QUICK MILL 04100 PIPPA NERA - ekspres prawie idealny?

6
    0 Głosy
    6 Posty
    126 Wyświetlenia
    K
    Pamiętam tę akcję z porównywaniem PIDa można założyć nie niszcząc niczego w ekspresie. Wtedy to będzie super maszynka. Dysza pary jest cooltouch, przez pewien czas nie parzy, jak się ją trzyma
  • Jak ocenić gotowość nagrzania ekspresu kolbowego

5
    0 Głosy
    5 Posty
    105 Wyświetlenia
    S
    No to żeby było w pełni miarodajnie i profesjonalnie to pomiar SCACE albo inną kolbą symulującą ekstrakcje i mierzącą temperaturę wypływającej wody. Sam pomiar na grupie nie zawsze będzie miarodajny i możliwy. A w przypadku niektórych ekspresów może dać wręcz złe wyniki. Stanie się tak w przypadku ekspresów mających skłonność do przegrzewania grupy...