Przejdź do treści

Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
5 3 125
  • Cześć,

Szukamy ekspresu do małego biura. Korzystać z niego będą 3-4 osoby. Czasami zrobimy kawę dla gości. Robione będzie espresso i kawy mleczne.
    Mamy na razie starą kolbę Ariete która dożywa swoich dni. Szukamy czegoś solidnego. Polecono nam Fresco Experta PRO i w zestawie dobry młynek do kawy. Młynek już mamy wybrany ale nie wiemy co z ekspresem. Co sądzicie o tym ekspresie? Czy w tej cenie (około 9000zł) można znaleźć coś lepszego?

• Fresco Experta PRO to BFC Experta ze znaczkiem Fresco.
    BFC Experta można kupić za mniej niż 6000zł.

Experta to HX ze stosunkowo małym bojlerem 1,3l, pompą wibracyjną i grupą E61.
    Ekspres w świetle specyfikacji nie ma PID.

Przy takich założeniach, można:

1. Kupić tańszy ekspres o porównywalnych, lub nawet lepszych parametrach. Może to być Lelit Mara, NS Oscar II, Eureka Pura.
    2. Kupić ekspres w podobnej cenie ale o lepszych parametrach . Może to być Eureka Constanza R, Lelit Bianca czy ECM Technika V Profi.

Myślę, że za chwile koledzy dorzucą jeszcze kilka innych propozycji.

• przy kilku osobach, zwłaszcza systematycznie uraczając gości kawą poszedłbym raczej w kierunku podwójnego bojlera zamiast HX, np wspomniana Bianca albo Elizabeth

• Dziękuje za propozycje. Wracając do tego Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.

• Dziękuje za propozycje. Wracając do tego Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.

@OfficeManago napisał w Fresco Experta PRO czy to dobry ekspres do małego biura?:

Fresco Experta PRO, czy to dobry ekspres? Chcę poznać zalety i wady.

Tak na szybko 🙂

Zalety:

• prosta konstrukcja

Wady:

• bardzo wysoka cena jak za ekspres o takich parametrach,
    • brak PID,
    • niewielki bojler,
    • grupa E61 wymagająca okresowego smarowania,
    • HX - wymaga cooling flushy,
    • długi czas nagrzewania,
    • tylko jeden manometr pokazujący ciśnienie bojlera serwisowego, brak manometru pokazującego ciśnienie ekstrakcji

Podsumowując - gdyby ten ekspres kosztował około 4000 zł to nikt by go nie odradzał. Ale cena rzędu 9000zł za prostego, małego HXa to po prostu przesada.

Sugerowane posty

• Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW

6
    1 Głosy
    6 Posty
    167 Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał w Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW: LaMa ma całą serię produktów sygnowaną logiem Porsche. Od ekspresu po filiżanki. Tak, ale to głównie inne logo i kolorystyka. ECM postarało się bardziej
  • Conti ACE - potężny ekspres do domu

4
    1 Głosy
    4 Posty
    84 Wyświetlenia
    S
    To zmienia postać rzeczy. Zbiornik do wody to niestety must have jeśli chce się atakować rynek domowy.
  • De'Longhi Stiolosa - najtańszy dobry ekspres do kawy?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. delonghi
    10
    1 Głosy
    10 Posty
    270 Wyświetlenia
    L
    Porównań żadnych do droższych ekspresów nie mogę zrobić. Nawet specjalnie jeszcze nie wiem na co De'Longhi stać, bo czekam na NPF i koszyki. Mogę jednak podjąć temat ze strony opłacalności z perspektywy kogoś kto do tej pory siedział jedynie w alternatywach. Młynek siłą rzeczy już miałem, więc spora część wydatku już odeszła. Jeśli chodzi o ekspres to warto pamiętać, że De'Longhi jest bardzo popularny przede wszystkim wśród osób, które specjalnie nie siedzą w temacie specialty i używają najczęściej mielonki. To z kolei przekłada się na dużą dostępność i bardzo dobre ceny na rynku używanym (sam za swój ECP35.31 ostatnio dałem niecałe 140 już z opłatami z OLX i wysyłką). Jako, że to manual, to bardzo często i tak ludziom nie chce się w to bawić i przechodzą na automat, więc taka Stilosa, ECP35.31 czy Dedica leży sobie ledwo co użyta. Według mnie trudno znaleźć równie opłacalny wstęp dla kogoś kto już się kawą interesuje. Ewentualnie jeśli ktoś również poszukuje młynka, to cyklicznie taki C3S Pro czy C3 ESP Pro można dostać na Ali poniżej 150zł. Spokojnie wtedy można zacząć przygodę poniżej 500 zł na start i to biorąc pod uwagę NPF, koszyki, tamper, itp.