Melitta Calibra - młynek z wagą do metod alternatywnych - recenzja
-
Melitta Calibra to mały i lekki młynek domowy. Jest to młynek OD z dużym (376g) hopperem. Młynek wyposażony jest w stalowe żarna napędzane przez silnik 160W.
Młynek ma dwie podstawowe metody sterowania-wagowe w oparciu o wbudowaną wagę i klasyczne czasowe.
Przy sterowaniu wagowym przemiał trafia do dużego (200g) pojemnika. Mielenie przy sterowaniu wagowym sprawdza się gdy często zmieniamy nastawy młynka między metodami lub rodzaj kawy. Do kawiarki i metod przelewowych waga jest wystarczajaca dokładna. Przy takim sposobie użytkowania we znaki daje się duży pojemnik i fakt, że kawa się w nim elektryzuje. Przesypywanie do sitka kawiarki nie jest wygodne. W przypadku parzenia w kawiarce lepiej sprawdzałby się mniejszy “kubeczek”.
W przypadku metod przelewowych możemy położyć np. dripper zamiast pojemnika i mielić bezpośrednio do niego.
Możemy sterować w oparciu o ustawienia czasu - wówczas możemy mielić prosto do kolby lub innego pojemnika. Młynek ten nie nadaje się jednak do espresso. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać tą możliwość do mielenia do mniejszego pojemnika.Samo mielenie przebiega szybko i stosunkowo cicho.
Młynek zapewnia przyzwoitej jakości mielonkę do metod przelewowych i kawiarki.
Regulacja grubości mielenia posiada 39 stopni. Nastawy zmieniamy kręcąc podstawą hoppera. Regulacja jest łatwa i intuicyjna. Na potrzeby metod alternatywnych jest zupełnie wystarczająca.
Dostęp do żaren jest dobry. W pierwszej kolejności należy zdemontować hopper. Ułatwiają to automatyczna zasuwka - “drzwiczki”. To rozwiązanie zapobiega wysypywaniu się ziaren po demontażu hoppera. Górne żarno ma formę demontowalnego koszyczka. Czyszczenie żaren jest łatwe.
Młynek ten zakupiłem jak prezent. Od kilku lat świetnie sprawdza się mieląc głównie do kawiarki. Młynek obecnie kosztuje mniej niż 600zł. Nie nadaje się niestety do espresso. Można go za to polecić do metod alternatywnych i osobom początkującym jeśli nie planują mielenia pod espresso.
Zalety
Automatyka wagowa
Wysoka wydajność
Cicha pracaWada
Duży, niepraktyczny plastikowy pojemnik
-
Kiedyś rozważałem ten młynek, właśnie do alternatyw, głównie kawiarki. Ostatecznie padło na Wilfe Uniform (trochę dopłaciłem).
Ale zawsze byłem ciekaw jak ta Melitta się spisuje