Przejdź do treści

Meraki Espresso

Zablokowany Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
7 4 369
  • Meraki Espresso, wbudowany młynek z wagą, inteligentna ekstrakcja do zadanej wagi shota. Profile do wczytania gdy podłączymy wifi

Temat startował bodajże na kickstarterze, widziałem kilka filmików z tą maszynką. Co sądzicie o takim ekspresie ?

Na Konesso pojawiła się już karta produktu więc niedługo pewnie ruszy sprzedaż. Może @Michal_Konesso uraczy nas sztuka testową? 😀

• Ciekawa konstrukcja.
    Szykuje się konkurencja dla Sage Oracle. Specyfikacja jest podobna. Też ma dwa bojlery, podgrzewaną grupę i oczywiście kolbę na 58mm. Podobnej wielkości są też bojlery - 0,35l kawowy i 0,55l parowy.
    W stosunku do Oracla jest lepiej wyposażony-ma pompę rotacyjną, wagową kontrolę młynka i ekstrakcji.
    Wygląda na to, że będzie to najwyższej klasy ekspres z wbudowanym młynkiem. Do tego całkiem rozsądnie wyceniony jak za taki zestaw- aktualnie Konesso podaje 8000zł.
    Ciekaw jestem wyników testów.

• Na innym forum znalazłem informacje, że ten ekspres nie ma regulacji ciśnienia OPV?
    To chyba spory minus?

• Na innym forum znalazłem informacje, że ten ekspres nie ma regulacji ciśnienia OPV?
    To chyba spory minus?

@Ticcino napisał w Meraki Espresso:

Na innym forum znalazłem informacje, że ten ekspres nie ma regulacji ciśnienia OPV?
    To chyba spory minus?

Ten ekspres ma pompę rotacyjną. W takich ekspresach nie reguluje się ciśnienia ekstrakcji przez OPV. Jest natomiast montowany OPV jako zawór bezpieczeństwa.

• Pozostaje jeszcze pytanie, jakiej jakości będzie ten wbudowany młynek.

• Pozostaje jeszcze pytanie, jakiej jakości będzie ten wbudowany młynek.

@Dawid4792 napisał w Meraki Espresso:

Pozostaje jeszcze pytanie, jakiej jakości będzie ten wbudowany młynek.

Producent chwali się współpracą z Timemore. Obstawiam więc młynek na podobnym poziomie co odświeżony Oracle który ma z kolei żarna Baratzy.

• Jestem w trakcie testów tytułowej maszyny.
    Pierwsze wrażenia są bardzo na plus.
    Dzięki wbudowanym wagom i podglądowi ich wskazań można na bieżąco kontrolować i poprawiać parametry kawy.
    Jest to ciekawa propozycja dla również dla bardziej zaawansowanych użytkowników.
    Meraki Espresso.jpg

• S skansen rozdzielił ten temat dnia
  • S skansen zablokował ten temat dnia
  • Do dalszej dyskusji zapraszam w wątku z recenzją ekspresu:
    Meraki Espresso - recenzja ekspresu

Sugerowane posty

• 1 Głosy
    9 Posty
    798 Wyświetlenia
    S
    Meraki zamontowało w obu bojlerach zawory umożlwiające pełne obciążenie obu bojlerów. To proste rozwiązanie jednak nie jest spotykane we wszystkich ekspresach. Możliwość opróżniania bojlerów ułatwia odkamienianie, przechowywanie a w naszym klimacie również transport ekspresów w zimie. [image: 1750236495657-meraki-espresso-machine-descaling-tutorial-2-25-screenshot.png] [image: 1750236494490-meraki-espresso-machine-descaling-tutorial-2-22-screenshot.png] To powinno być standardowe rozwiązanie w każdym ekspresie, ale niestety nie jest. Brawo Meraki! Screeny z filmu: https://www.youtube.com/watch?v=8Rj9-ITDFqM
  • Dyskusja o wagach

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd. waga timemore
    3
    0 Głosy
    3 Posty
    145 Wyświetlenia
    pawel890P
    Co do szybkości wagi, ciężko mi ocenić ponieważ nigdy nie miałem lepszej wagi w rękach. Ale nagrałem filmik jak mój AVX KC200 radzi sobie z mierzeniem czasu. Osobiście jestem bardzo zadowolony i ta precyzja jest dla mnie wystarczająca. Chociaż głównym motywem, dlaczego kupiłem tą wagę był rozmiar 10x10cm konieczny dla Flair58 Chętnie usłyszę od kogoś czy w tym filmiku faktycznie widać problem z szybkością wagi. https://youtube.com/shorts/dhhqw3k0N0E?si=7DiAggrOvh-qc-cb
  • Uwaga, robię espresso

Przeniesiony Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    3
    0 Głosy
    3 Posty
    83 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Zapomniałem napisać @pawel890, jeśli chodzi o puck screena, to nie chodzi o to że napar jest lepszy. Różnicy w smaku nie czułem, ale prysznic brudził się sto razy mniej i dużo mniej sprzątania było Co do młynka, też preferuje single dose.