Przejdź do treści

Meraki Espresso

Zablokowany Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
7 4 369
  • Meraki Espresso, wbudowany młynek z wagą, inteligentna ekstrakcja do zadanej wagi shota. Profile do wczytania gdy podłączymy wifi

Temat startował bodajże na kickstarterze, widziałem kilka filmików z tą maszynką. Co sądzicie o takim ekspresie ?

Na Konesso pojawiła się już karta produktu więc niedługo pewnie ruszy sprzedaż. Może @Michal_Konesso uraczy nas sztuka testową? 😀

• Ciekawa konstrukcja.
    Szykuje się konkurencja dla Sage Oracle. Specyfikacja jest podobna. Też ma dwa bojlery, podgrzewaną grupę i oczywiście kolbę na 58mm. Podobnej wielkości są też bojlery - 0,35l kawowy i 0,55l parowy.
    W stosunku do Oracla jest lepiej wyposażony-ma pompę rotacyjną, wagową kontrolę młynka i ekstrakcji.
    Wygląda na to, że będzie to najwyższej klasy ekspres z wbudowanym młynkiem. Do tego całkiem rozsądnie wyceniony jak za taki zestaw- aktualnie Konesso podaje 8000zł.
    Ciekaw jestem wyników testów.

• Na innym forum znalazłem informacje, że ten ekspres nie ma regulacji ciśnienia OPV?
    To chyba spory minus?

• Na innym forum znalazłem informacje, że ten ekspres nie ma regulacji ciśnienia OPV?
    To chyba spory minus?

@Ticcino napisał w Meraki Espresso:

Na innym forum znalazłem informacje, że ten ekspres nie ma regulacji ciśnienia OPV?
    To chyba spory minus?

Ten ekspres ma pompę rotacyjną. W takich ekspresach nie reguluje się ciśnienia ekstrakcji przez OPV. Jest natomiast montowany OPV jako zawór bezpieczeństwa.

• Pozostaje jeszcze pytanie, jakiej jakości będzie ten wbudowany młynek.

• Pozostaje jeszcze pytanie, jakiej jakości będzie ten wbudowany młynek.

@Dawid4792 napisał w Meraki Espresso:

Pozostaje jeszcze pytanie, jakiej jakości będzie ten wbudowany młynek.

Producent chwali się współpracą z Timemore. Obstawiam więc młynek na podobnym poziomie co odświeżony Oracle który ma z kolei żarna Baratzy.

• Jestem w trakcie testów tytułowej maszyny.
    Pierwsze wrażenia są bardzo na plus.
    Dzięki wbudowanym wagom i podglądowi ich wskazań można na bieżąco kontrolować i poprawiać parametry kawy.
    Jest to ciekawa propozycja dla również dla bardziej zaawansowanych użytkowników.
    Meraki Espresso.jpg

• S skansen rozdzielił ten temat dnia
  • S skansen zablokował ten temat dnia
  • Do dalszej dyskusji zapraszam w wątku z recenzją ekspresu:
    Meraki Espresso - recenzja ekspresu

Sugerowane posty

• New Mazzer Mini G - kolejna propozycja od Mazzera

Młynki mazzer młynek od grind-by-weight
    7
    1 Głosy
    7 Posty
    189 Wyświetlenia
    pawel890P
    Na pierwotnych zdjęciach ten panel sterujący się całkowicie zmienił. Nie ma tam fizycznych przycisków, tylko teraz całkowicie dotykowy panel. Niżej uzupełnili o ciekawe fakty, retencja młynka wynosi 8g. Nie rekomendują spryskiwania żaren wodą, ponieważ grozi to zalepieniem żaren, zakleszczeniem i utlenianiem żaren. Dość ciekawe ostrzeżenie. Prezentuje się świetnie na nowych zdjęciach: [image: 1752610641806-bc04aa43-974a-4966-9778-6d37e4601fde-image.png]
  • Dyskusja o wagach

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd. waga timemore
    3
    0 Głosy
    3 Posty
    145 Wyświetlenia
    pawel890P
    Co do szybkości wagi, ciężko mi ocenić ponieważ nigdy nie miałem lepszej wagi w rękach. Ale nagrałem filmik jak mój AVX KC200 radzi sobie z mierzeniem czasu. Osobiście jestem bardzo zadowolony i ta precyzja jest dla mnie wystarczająca. Chociaż głównym motywem, dlaczego kupiłem tą wagę był rozmiar 10x10cm konieczny dla Flair58 Chętnie usłyszę od kogoś czy w tym filmiku faktycznie widać problem z szybkością wagi. https://youtube.com/shorts/dhhqw3k0N0E?si=7DiAggrOvh-qc-cb
  • 1 Głosy
    15 Posty
    1k Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za 2500 ziko z pidem (Sklep na K), to nadal całkiem fajna opcja i dosyć kompaktowa. Ja młynka użyłem może kilkanaście razy I mieliłem ręcznym, ale tylko ja popijałem okazjonalnie espresso, więc miałem wywalone. Z perspektywy czasu wybrałbym dwa oddzielne sprzęty, łatwiej odsprzedać i apgrejdować sprzęt, w jedną albo drugą stronę. Ewentualnie rozważył jeszcze Sage na upartego, ale to większy koszt. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Miejskie legendy o tym że ziarna się grzeją i inne pierdoły zasadniczo można se włożyć między książki. Nawet jeśli coś tam by się trochę podgrzało, jakby ekspres był włączony tydzień?! Jak ktoś pije bardzo mocno paloną Włoską mieszankę to czy jej może jeszcze coś "zaszkodzić", nie sądzę. Co do zbiornika to ciąć i nie patrzeć, nowy na szczęście to tylko 6 dyszek https://north.pl/karta/mc084-27-pojemnik-wode-do-ekspresu,623-RK-0217.html