WPM PRIMUS Espresso
-
WPM to chiński producent, który dotychczas dostarczał ekspresy m.in. dla Graefa, Saeco czy Loewe. Równolegle producent ten oferuje własne konstrukcje. Kolejną propozycją pod własnym logo jest WPM Primus Espresso.
W ekspresie tym zastosowano rozwiązanie podobne do pokazanego niedawno w Fellow Espresso Series 1 czyli bojler wstępnie podgrzewający wodę połączony z dwoma termoblokami dogrzewającymi wodę do docelowej temperatury ekstrakcji/pary.
WPM PRIMUS - dane techniczne:
- bojler 0.8L i dwa połączone z nim termobloki z PID
- pompa zębata
- profilowanie ciśnienia
- kolba na sitka 58mm
- zbiornik wody 1.8L
- wymiary w mm 490 (głębokość) / 235 (szerokość) / 400 (wysokość)
- moc 2400 - 2560W
- waga 21,5 kg
Na razie ekspres jest dostępny w Hong-Kongu i Makao w pre-orderze za 1368 Euro.
Więcej informacji można znaleźć na stronie producenta: https://www.wpmcoffee.com/products/primus
Źródło: materiały producenta
-
Trzeba przyznać że design naprawdę zacny. Cena też nie wydaje się wygórowana.
-
Jak spojrzałem na miniaturkę, to pomyślałem, że to jakiś budżetowy ekspres... ale trzeba przyznać, że posiada naprawdę fajne rozwiązania. Bardzo ciekawe, że ten "Boosted boiler" z Fellow wchodzi w jakiś standard w branży? Tylko, że Fellow go opatentował, najwyraźniej jakaś konkurencja nowego typu bojlerów na rynku się pojawi niedługo.
Ekspres bardzo ładny, minimalistyczny, fajny ekran niczym z Decenta, tylko estetyczniej. W stosunku do Fellow ES1, jest spora różnica w bojlerze mimo wszystko, ponieważ ES1 ma 0.2l a tutaj 0.8l więc istotnie tutaj będzie inna metoda działania.
-
Jak spojrzałem na miniaturkę, to pomyślałem, że to jakiś budżetowy ekspres... ale trzeba przyznać, że posiada naprawdę fajne rozwiązania. Bardzo ciekawe, że ten "Boosted boiler" z Fellow wchodzi w jakiś standard w branży? Tylko, że Fellow go opatentował, najwyraźniej jakaś konkurencja nowego typu bojlerów na rynku się pojawi niedługo.
Ekspres bardzo ładny, minimalistyczny, fajny ekran niczym z Decenta, tylko estetyczniej. W stosunku do Fellow ES1, jest spora różnica w bojlerze mimo wszystko, ponieważ ES1 ma 0.2l a tutaj 0.8l więc istotnie tutaj będzie inna metoda działania.
@pawel890 napisał w WPM PRIMUS Espresso:
Bardzo ciekawe, że ten "Boosted boiler" z Fellow wchodzi w jakiś standard w branży? Tylko, że Fellow go opatentował, najwyraźniej jakaś konkurencja nowego typu bojlerów na rynku się pojawi niedługo.
Spodziewam się coraz większej ilości ekspresów tego typu, jeśli oczywiście uda się to pogodzić z obowiązującym patentem.
Nie znam się na patentach więc ciężko mi powiedzieć na ile łatwe może być ominięcie tego co sobie Fellow opatentował.
-
W ramach ciekawostki ten patent
WPM omija ten patent, bo ma inną pojemność bojlera.
Ale rozbawiło mnie trochę, że mają w zastrzeżeniach patentu:The espresso machine of claim 1, wherein the espresso machine is configured to reach thermal equilibrium in 5-10 minutes from startup.
Czyli co jednak ich maszyna nie będzie się rozgrzewać w 2 minut tylko 5-10 minut?
Prawnikiem nie jestem, może coś źle interpretuje.