Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?
-
@MateuszM pokazał mi dziś kolejnego gracza na rynku domowych ekspresów kolbowych. Ekspres oferuje szereg funkcjonalności podobnych do Decent Espresso.
Główna innowacja to "Boosted Boiler - czyli trzystopniowe podgrzewanie wody do kawy dla lepszej stabilności temperaturowej.
Woda jest najpierw podgrzewana przez termoblok.
Następnie trafia do bojlera.
Z bojlera trafia do grupy kawowej, grupa jest dodatkowo podgrzewana wbudowaną grzałką.Ten sam termoblok zapewnia również wrzątek i parę do spieniania.
To rozwiązanie ma zapewniać stabilność +/- 1C i czas nagrzewania poniżej dwóch minut.
Producent deklaruje bardzo dobrą powtarzalność. Ekspres ma być łatwy w obsłudze i przystępny cenowo.Pozostałe parametry i funkcje:
- mosiężna grupa zapewniająca równomierną dystrybucje wody,
- kolba na sitka 58mm,
- profilowanie przepływu,
- PID,
- możliwość zapisywana ulubionych profili parzenia
- odtwarzacie profili ekspresów gastronomicznych
- dysza pary z czujnikiem temperatury,
- pompa wibracyjna ULKA,
- ekran do sterowania i wyświetlania parametrów, w tym ciśnienia ekstrakcji,
- kontrolę przez aplikacje - możliwość tworzenia, edycji i udostępniania profili parzenia, podpowiedzi dotyczące ekstrakcji, możliwość rozszerzenia funkcji w ramach aktualizacji.
- Wymiary: (dł. x szer. x wys.): 438 x 315 x 279 mm. Waga 10kg.
Zapowiada się ciekawa alternatywa dla domowych dual bojlerów i przede wszystkim Decent Espresso.
Cena w USA to docelowo 1500$ lub w pre-orderze 1200$.Więcej informacji znajduje się na stronie producenta.
-
Preorder to zawsze pewne ryzyko. Na papierze ekspres wygląda świetnie, oby tylko nie okazało się że coś nie będzie działać tak jak powinno
bo i tak bywało.
Nie mniej jednak, Ci którzy zaryzykują, mają odpowiednio niższą cenę.
-
Wersją na Europę początek 2026, będzie miał kto przetestować
-
Ciekaw jestem wyników tych testów. Ekspres ma funkcje podobne do Decenta, widać tez rozwiązania podobne do Sage Dual Boilera. Patrząc na cenę innych sprzętów Fellow, w Polsce powinien kosztować ok. 6000zł. To rozsądna cena jak za ekspres z automatycznym profilowaniem. Z drugiej strony, jeśli nie chcemy profilować to jest wg mnie kilka innych ciekawych propozycji.
-
Technologia nagrzania ekspresu w 2 minuty robi wrażenie, a dzięki grzałce w grupie możliwe, że unikamy tego magicznego czasu jak w przypadku innych ekspresów nabrała temperatury w grupie od wody w bojlerze.
W końcu jakiś sprzęt który ma piękny design i super funkcjonalności. Zdecydowanie bardziej mi się podoba od takiego Meraki.
W najnowszym filmiku słychać pompę wibracyjną, osobiście nie czuję, żeby to brzmiało jakoś nieprzyjemnie. Mam nadzieję, że Fellow Espresso Series 1 nie będzie klekotać jak stado bocianów, jak to się ma w przypadku Decent, podczas profilowania kawy.
-
Technologia nagrzania ekspresu w 2 minuty robi wrażenie, a dzięki grzałce w grupie możliwe, że unikamy tego magicznego czasu jak w przypadku innych ekspresów nabrała temperatury w grupie od wody w bojlerze.
W końcu jakiś sprzęt który ma piękny design i super funkcjonalności. Zdecydowanie bardziej mi się podoba od takiego Meraki.
W najnowszym filmiku słychać pompę wibracyjną, osobiście nie czuję, żeby to brzmiało jakoś nieprzyjemnie. Mam nadzieję, że Fellow Espresso Series 1 nie będzie klekotać jak stado bocianów, jak to się ma w przypadku Decent, podczas profilowania kawy.
@pawel890 napisał w Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?:
W najnowszym filmiku słychać pompę wibracyjną,
Zgadza się - zastosowano pompę wibracyjną, producent to potwierdził w odpowiedzi na jedno z pytań. Dopisałem tą informacje o pierwszego postu.
-
Zastanawia mnie jedno, pół żartem pół serio ,czym mielą kawe do tego ekspresu Opusem?
Może zaraz pojawi się w ofercie jakiś młyn 64mm lub coś innego do espresso?!
-
Zastanawia mnie jedno, pół żartem pół serio ,czym mielą kawe do tego ekspresu Opusem?
@Heniutek napisał w Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?:
Widziałem gdzieś zapowiedź nowego młynka.
Na razie jestem sceptycznie nastawiony. Po przeczytaniu ich strony obawiam się, że z powodu braku doświadczenia w budowaniu sprzętu do epsresso ten ekspres będzie długo wersją beta. Nie podoba mi się też, że są mało transparentni - ignorują np. pytania o wielkość bojlera jednocześnie odpowiadając na inne pytania zadane łącznie z tym. Jako użytkownik ich konewki wolałbym żeby najpierw poprawili niedoróbki w niej a potem się brali za sprzęt do espresso. Na razie w kuchni jedna beta-konewka mi wystarczy
Natomiast zgadzam się z Pawłem w kwestii porównania np. do Meraki. Dla doświadczonych kawoszy ten Fellow to ciekawsza propozycja niż Meraki. Ale ja na razie bym wolał Decenta
-
-
-
Ekspres ten został wyróżniony na targach World of Coffee w Genewie nagrodą dla najlepszego nowego produktu w kategorii domowych sprzętów do przygotowania kawy:
https://www.worldofcoffee.org/blog/world-of-coffee-geneva-best-new-product-2025-winners-announced -
Super wieści, osobiście kibicuje temu ekspresowi. Świetny design i funkcje, coraz bardziej zwracam uwagę na jakieś innowacje w zakresie dogrzewanych grup zaparzających, a tutaj to wygląda naprawdę ciekawie. Może za 1 rok po premierze, będzie co oceniać jak z trwałością.
Po obejrzeniu całego filmiku, bardzo podoba mi się podejście białej kartki i zaprojektowanie nowego rewolucyjnego sposobu kontroli temperatury i szokująco niskiego czasu do nagrzania. Malutki bojler 225 ml i dwa dodatkowe wsparcia dogrzewające ekspres, to bardzo innowatorskie rozwiązanie.
Można powiedzieć, że Fellow to trochę konkurencja Decent Espresso za mniej niż połowę ceny.