Przejdź do treści

Programowanie wolumetryczne dozy - przegląd rozwiązań

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
1 1 70
  • W nowej Gaggi Classic GT krytykowany jest sposób programowanie wolumetrycznego ekstrakcji. Problem ten nie dotyczy tylko tego ekspresu dlatego postanowiłem rozwinąć ten temat w oddzielnym wątku.

W ekspresach kolbowych sterowanie może odbywać się albo w pełni manualnie albo w oparciu o pomiar czasu (najprostszy sterowanie), wagi naparu (w oparciu odczyt z wbudowanej w ekspres wagi lub kompatybilnej z nim) lub w oparciu o przepływ wody.

Programowanie w oparciu o przepływ (woulmetryczne) działa w ten sposób, że po osiągnięciu określonego przepływu ekstrakcja jest zatrzymywana. Wymaga to zastosowania elektroniki do pomiaru przepływu.

W ekspresach z pompą wibracyjną stosowany jest zawór OPV. Zawór ten ogranicza ciśnienie kierując nadmiar wody najczęściej z powrotem do zbiornika.
    OPV.jpg

Aby sterować w oparciu o przepływ należy zastosować w powyższym układzie przepływomierze. Lokalizowane są one najczęściej w poniższych punktach A/B/C.

OPV2.jpg

Najtańsze rozwiązanie to montaż taniego przepływomierza tylko w punkcie A. To rozwiązanie w przypadku zmiany grubości mielenia, wielkości dozy, dystrybucji itd. nie da powtarzalnych rezultatów. Woda wracająca z OPV nie jest w nim uwzględniania.
    Takie rozwiązanie znajdujemy w Gaggi Classic GT, Ascaso Dream PID, Ascaso Uno/Duo PID.

Bardziej rozbudowane rozwiązanie zakłada zastosowanie dwóch przepływomierzy w punktach A i B. Elektronika odejmuje A-B i na tej podstawie określa rzeczywisty przepływ. To rozwiązanie bardziej precyzyjne. Znajdziemy je m.in. w Sage Dual Boiler.

Najlepsze rozwiązanie to montaż dużego, drogiego, wysokociśnieniowego przepływomierza w punkcie C. Droższe przepływomierze są też bardziej precyzyjne. Takie rozwiązanie jest stosowane w profesjonalnych maszynach z pompą rotacyjną. A także domowych takich jak np. Bezzera DUO TOP DE.

Sugerowane posty

• Nowości na HOST Milano 2025

7
    0 Głosy
    7 Posty
    175 Wyświetlenia
    S
    napisał w Nowości na HOST Milano 2025: ECM Estetika ma być nową flagową maszyną ECM. Jest to dual boiler z autorską grupą na sitka 58 mm. Ekspres wyposażono w bojler kawowy 0,5l, parowy 2,0l, programowanie wolumetryczne dozy. Czas nagrzewania wynoszący 7 minut ma być osiągany m. in. dzięki dwóm grzałkom 200W w grupie zaparzającej. W ekspresie będą pracować oba bojlery jednocześnie (a nie na zmianę jak w wielu domowych DB) co ma zapewnić wysoką wydajność. Ekspres pomyślano zarówno o użytkownikach domowych jak i kawiarniach. Grzałki o łącznej mocy 2300W mają być inteligentnie zarządzane, co ma umożliwić pracę ekspresu w oparciu o domowe zasilanie na wszystkich rynkach. Ekspres wyposażono w preinfuzję oraz system kontrolujący ekstrakcję i sugerujący zmiany (np. użycie większej dozy). Do oferty sklepów powoli wchodzi ECM Estetika. Cena około 4000 Euro / 18.000zł - linki poniżej. To poziom cenowy LM Linea Micra ale ekspres ma bogatsze wyposażenie. W podobnej cenie jest też Ascaso Baby T. https://espressoperfetto.de/pl/produkt/ecm-estetika-dualboiler-exclusive-line/ https://la-barista.com/en/products/ecm-estetika-exclusive-line-dualboiler A Wy jak uważacie-drogo czy tanio jak za taką maszynę?
  • WPM PRIMUS Espresso

7
    0 Głosy
    7 Posty
    269 Wyświetlenia
    S
    Nie znalazłem na razie opinii osób które kupiły ten ekspres. Jest za to dostępna szeroka recenzja: https://www.youtube.com/watch?v=YCWIz-rYRU8
  • 1 Głosy
    15 Posty
    2k Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za 2500 ziko z pidem (Sklep na K), to nadal całkiem fajna opcja i dosyć kompaktowa. Ja młynka użyłem może kilkanaście razy I mieliłem ręcznym, ale tylko ja popijałem okazjonalnie espresso, więc miałem wywalone. Z perspektywy czasu wybrałbym dwa oddzielne sprzęty, łatwiej odsprzedać i apgrejdować sprzęt, w jedną albo drugą stronę. Ewentualnie rozważył jeszcze Sage na upartego, ale to większy koszt. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Miejskie legendy o tym że ziarna się grzeją i inne pierdoły zasadniczo można se włożyć między książki. Nawet jeśli coś tam by się trochę podgrzało, jakby ekspres był włączony tydzień?! Jak ktoś pije bardzo mocno paloną Włoską mieszankę to czy jej może jeszcze coś "zaszkodzić", nie sądzę. Co do zbiornika to ciąć i nie patrzeć, nowy na szczęście to tylko 6 dyszek https://north.pl/karta/mc084-27-pojemnik-wode-do-ekspresu,623-RK-0217.html