Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
  3. Gaggia Classic GT - nowy dual boiler

Gaggia Classic GT - nowy dual boiler

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
gaggiagaggia classicdual boiler
7 Posty 5 Uczestników 458 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Online
    S Online
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen
    #1

    Na rynku pojawiła się nowa propozycja od Gaggia - Gaggia Classic GT.
    To rozwinięcie klasycznej konstrukcji o dodatkowy bojler parowy i dużo nowych funkcji.

    Gaggia Classic GT (2).jpg

    Gaggia Classic GT - najważniejsze aspekty

    • Mosiężny bojler kawowy 0,12l z PID,
    • Stalowy bojler parowy 0,9l z PID,
    • Programowana preinfuzja,
    • Wolumetryczne programowanie dozy (ale przed OPV a więc niepełne, mniej precyzyjne niż np. w Sage Dual Boiler),
    • Krótki czas nagrzewania,
    • Zewnętrzna regulacja OPV,
    • Manometr,
    • Funkcja wrzątku pod americano-ekspres obniża temperaturę bojlera pary (jak sądzę przez dopompowanie zimnej wody do bojlera pary) i podaje wrzątek bez rozbryzgów,
    • Kolorowy wyświetlacz,
    • Wysoka jakość wykonania - wyprodukowana we Włoszech

    Cena ok 1700Euro.

    Ekspres nie ma niestety automatycznego backflusha, trzeba robić go w pełni ręcznie. Dziwi brak tej funkcji w ekspresie tak naładowanym elektroniką. Podobnie kwestia programowania dozy - widać tutaj oszczędności i nawet sklepy w swoich recenzjach podkreślają wady tego rozwiązania.

    W starszych wersjach jednobojlerowej Gaggii Classic znajdziemy bojler aluminiowy. Natomiast nowe jednobojlerowe wersje Gaggii Classic posiadają bojler mosiężny - taki jak w GT.

    Gaggia Classic GT (1).jpg

    Ekspres wygląda na bezpośrednią odpowiedź na Rancilio Silvia PRO X.

    Zdjęcia ze strony produktowej https://classicgt.gaggia.com/ , opis na podstawie różnych recenzji i specyfikacji producenta.

    Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

    korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • S skansen

      Na rynku pojawiła się nowa propozycja od Gaggia - Gaggia Classic GT.
      To rozwinięcie klasycznej konstrukcji o dodatkowy bojler parowy i dużo nowych funkcji.

      Gaggia Classic GT (2).jpg

      Gaggia Classic GT - najważniejsze aspekty

      • Mosiężny bojler kawowy 0,12l z PID,
      • Stalowy bojler parowy 0,9l z PID,
      • Programowana preinfuzja,
      • Wolumetryczne programowanie dozy (ale przed OPV a więc niepełne, mniej precyzyjne niż np. w Sage Dual Boiler),
      • Krótki czas nagrzewania,
      • Zewnętrzna regulacja OPV,
      • Manometr,
      • Funkcja wrzątku pod americano-ekspres obniża temperaturę bojlera pary (jak sądzę przez dopompowanie zimnej wody do bojlera pary) i podaje wrzątek bez rozbryzgów,
      • Kolorowy wyświetlacz,
      • Wysoka jakość wykonania - wyprodukowana we Włoszech

      Cena ok 1700Euro.

      Ekspres nie ma niestety automatycznego backflusha, trzeba robić go w pełni ręcznie. Dziwi brak tej funkcji w ekspresie tak naładowanym elektroniką. Podobnie kwestia programowania dozy - widać tutaj oszczędności i nawet sklepy w swoich recenzjach podkreślają wady tego rozwiązania.

      W starszych wersjach jednobojlerowej Gaggii Classic znajdziemy bojler aluminiowy. Natomiast nowe jednobojlerowe wersje Gaggii Classic posiadają bojler mosiężny - taki jak w GT.

      Gaggia Classic GT (1).jpg

      Ekspres wygląda na bezpośrednią odpowiedź na Rancilio Silvia PRO X.

      Zdjęcia ze strony produktowej https://classicgt.gaggia.com/ , opis na podstawie różnych recenzji i specyfikacji producenta.

      korea83K Niedostępny
      korea83K Niedostępny
      korea83
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      @skansen napisał w Gaggia Classic GT - nowy dual boiler:

      Cena ok 1700Euro.

      Coś mi się wydaje, że z taką ceną to już na starcie nie mają większych szans na rynkowy sukces z tym modelem.

      Niby jest tam trochę "bajerów", ale żeby miał mnie ten ekspres do siebie przekonać to nie mogę powiedzieć 😉

      Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
      Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792
        Mod
        napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
        #3

        W zwykłej Gaggi Classic był bojler 150ml.
        Do jednego espresso to wystarczało, do spieniania już nie bardzo. Fajnie ze jest większy bojler parowy, ale szkoda ze cena jest trochę odklejona.

        Ekspres : Nivona Cube
        Młynek : Timemore C3 ESP
        Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • pawel890P Online
          pawel890P Online
          pawel890
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Dziwny ten ekspres, jakoś zupełnie do mnie nie trafia bojler 0.1l, dziwny mały kolorowy wyświetlacz który zawyża cenę, sam design też specyficzny. No i wisienka na torcie plastikowa tacka ociekowa, w sprzęcie za bagatela 7-8k zł

          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • S Online
            S Online
            skansen
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Ciekaw jestem jak wypadną niezależne testy stabilności temperaturowej.

            Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
            Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
            Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
            Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
            • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
            • S Online
              S Online
              skansen
              Admin
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              Ekspres jest już dostępny u kolejnych sprzedawców. Cena w Polsce to ok 7000zł a więc niemalże tyle samo co za Rancilio Silvia PRO X.

              Poniżej prezentacja amerykańskiego sprzedawcy. Z pierwszych recenzji wynika przyzwoita stabilność temeraturowa - zasługa PID i mosiężnego bojlera.

              Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
              Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
              Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
              Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • K Niedostępny
                K Niedostępny
                kawosz17
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                W tej cenie, to nie na nasz rynek. Włosi może kupią, jeśli są przywiązani do marki.

                mini Gaggia PID
                1Zpresso J-Max S

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                Odpowiedz
                • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                • Najpierw najstarsze
                • Najpierw najnowsze
                • Najwięcej głosów


                • Zaloguj się

                • Nie masz konta? Zarejestruj się

                • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                • Pierwszy post
                  Ostatni post
                0
                • Kategorie
                • Jak zacząć z kawą
                • Poradnik espresso
                • Pierwszy młynek do kawy
                • Woda do kawy
                • Popularne
                • Ostatnie
                • Tagi
                • Użytkownicy
                • Grupy