
Gaggia Classic GT - nowy dual boiler
-
Na rynku pojawiła się nowa propozycja od Gaggia - Gaggia Classic GT.
To rozwinięcie klasycznej konstrukcji o dodatkowy bojler parowy i dużo nowych funkcji.Gaggia Classic GT - najważniejsze aspekty
- Mosiężny bojler kawowy 0,12l z PID,
- Stalowy bojler parowy 0,9l z PID,
- Programowana preinfuzja,
- Wolumetryczne programowanie dozy (ale przed OPV a więc niepełne, mniej precyzyjne niż np. w Sage Dual Boiler),
- Krótki czas nagrzewania,
- Zewnętrzna regulacja OPV,
- Manometr,
- Funkcja wrzątku pod americano-ekspres obniża temperaturę bojlera pary (jak sądzę przez dopompowanie zimnej wody do bojlera pary) i podaje wrzątek bez rozbryzgów,
- Kolorowy wyświetlacz,
- Wysoka jakość wykonania - wyprodukowana we Włoszech
Cena ok 1700Euro.
Ekspres nie ma niestety automatycznego backflusha, trzeba robić go w pełni ręcznie. Dziwi brak tej funkcji w ekspresie tak naładowanym elektroniką. Podobnie kwestia programowania dozy - widać tutaj oszczędności i nawet sklepy w swoich recenzjach podkreślają wady tego rozwiązania.
W starszych wersjach jednobojlerowej Gaggii Classic znajdziemy bojler aluminiowy. Natomiast nowe jednobojlerowe wersje Gaggii Classic posiadają bojler mosiężny - taki jak w GT.
Ekspres wygląda na bezpośrednią odpowiedź na Rancilio Silvia PRO X.
Zdjęcia ze strony produktowej https://classicgt.gaggia.com/ , opis na podstawie różnych recenzji i specyfikacji producenta.
-
Na rynku pojawiła się nowa propozycja od Gaggia - Gaggia Classic GT.
To rozwinięcie klasycznej konstrukcji o dodatkowy bojler parowy i dużo nowych funkcji.Gaggia Classic GT - najważniejsze aspekty
- Mosiężny bojler kawowy 0,12l z PID,
- Stalowy bojler parowy 0,9l z PID,
- Programowana preinfuzja,
- Wolumetryczne programowanie dozy (ale przed OPV a więc niepełne, mniej precyzyjne niż np. w Sage Dual Boiler),
- Krótki czas nagrzewania,
- Zewnętrzna regulacja OPV,
- Manometr,
- Funkcja wrzątku pod americano-ekspres obniża temperaturę bojlera pary (jak sądzę przez dopompowanie zimnej wody do bojlera pary) i podaje wrzątek bez rozbryzgów,
- Kolorowy wyświetlacz,
- Wysoka jakość wykonania - wyprodukowana we Włoszech
Cena ok 1700Euro.
Ekspres nie ma niestety automatycznego backflusha, trzeba robić go w pełni ręcznie. Dziwi brak tej funkcji w ekspresie tak naładowanym elektroniką. Podobnie kwestia programowania dozy - widać tutaj oszczędności i nawet sklepy w swoich recenzjach podkreślają wady tego rozwiązania.
W starszych wersjach jednobojlerowej Gaggii Classic znajdziemy bojler aluminiowy. Natomiast nowe jednobojlerowe wersje Gaggii Classic posiadają bojler mosiężny - taki jak w GT.
Ekspres wygląda na bezpośrednią odpowiedź na Rancilio Silvia PRO X.
Zdjęcia ze strony produktowej https://classicgt.gaggia.com/ , opis na podstawie różnych recenzji i specyfikacji producenta.
@skansen napisał w Gaggia Classic GT - nowy dual boiler:
Cena ok 1700Euro.
Coś mi się wydaje, że z taką ceną to już na starcie nie mają większych szans na rynkowy sukces z tym modelem.
Niby jest tam trochę "bajerów", ale żeby miał mnie ten ekspres do siebie przekonać to nie mogę powiedzieć
-
W zwykłej Gaggi Classic był bojler 150ml.
Do jednego espresso to wystarczało, do spieniania już nie bardzo. Fajnie ze jest większy bojler parowy, ale szkoda ze cena jest trochę odklejona. -
-
-
Ekspres jest już dostępny u kolejnych sprzedawców. Cena w Polsce to ok 7000zł a więc niemalże tyle samo co za Rancilio Silvia PRO X.
Poniżej prezentacja amerykańskiego sprzedawcy. Z pierwszych recenzji wynika przyzwoita stabilność temeraturowa - zasługa PID i mosiężnego bojlera.
-
W tej cenie, to nie na nasz rynek. Włosi może kupią, jeśli są przywiązani do marki.