Przejdź do treści

ECM Exacto - nowy młynek "Grind by Weight"

Młynki
2 2 20 1
  • c0d9be53-d656-4452-b898-70c648324006-image.jpeg

ECM Exacto – młynek Grind by Weight

ECM Exacto to pierwszy młynek z wbudowaną wagą w ofercie ECM, zaprezentowany na targach HostMilano 2025. Cena w Europie ok. 1095 EUR (~4700 PLN), dostępny od Q1 2026.
    O czym mowa
    Młynek z płaskimi żarnami stalowymi 64 mm, silnikiem 450 W (1350 rpm) i przede wszystkim – zintegrowaną funkcją Grind by Weight. Mieli ~18 g w ok. 6 sekund. Obudowa ze stali nierdzewnej, waga 9,9 kg, wymiary 165 x 215 x 420 mm. Dostępny w wersji polerowanej oraz czarnej.

Tryby pracy

• Grind by Weight – mielenie do zadanej wagi, wbudowana waga zatrzymuje młynek automatycznie
    • Grind by Time – klasyczny tryb czasowy
    • Manual – start/stop na żądanie

Co wyróżnia

• Dotykowy wyświetlacz z cyfrowym wskaźnikiem stopnia mielenia
    • Bezstopniowa regulacja mielenia – zmotoryzowana, nie mechaniczna
    • Automatyczna detekcja portafiltra po wadze – rozpoznaje czy single czy double i dobiera zaprogramowaną dawkę
    • Silnik na amortyzatorach – producent podkreśla cichą pracę
    • Zdejmowany wysyp dozownika - bez narzędzi
    • Zdejmowany górny nośnik żaren – łatwy dostęp do czyszczenia
    • Barista Light
    • Hopper 500 g w standardzie, opcjonalnie 1000 g

Co sądzicie o tym młynku? Wygląda jak spóźniony o 1-2 lata w stosunku do konkurencji.
    Jednak wciąż to solidna i przemyślna konstrukcja, tylko cena wydaje się być dość wysoka.

• Na pewno będzie pasować wizualnie do innych sprzętów ECM. Innych argumentów za jego zakupem nie widzę 🙂
    W tej cenie wolałbym np. Mazzera Mini G.

Sugerowane posty

• Kinu M68 - ręczny młynek za 1000 euro

Młynki młynek ręczny
    4
    1
    1 Głosy
    4 Posty
    154 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Jak oglądałem na YT mielenie, to wydawało się że idzie to sprawnie. Korbka jest na tyle długa że nie powinno być problemów. Dla mnie brak silnika to zaleta, bo to jedna rzecz mniej która może się zepsuć. Przy tak dużym żarnie chyba nawet jasno palone ziarna nie dawałyby większego oporu.
  • Młynek z wagą - czy to ma sens?

Młynki
    9
    0 Głosy
    9 Posty
    287 Wyświetlenia
    K
    Odnosząc się do tytułu: w kawiarni ma ogromny sens, w domu nikły, tak jak cała gałąź młynków OD ze stale zasypanym zbiornikiem. Świadomość, że rano jedną trzecią mielonki w sitku stanowi zwietrzała po nocy kawa psuje mi nastrój. A nie po to kupuje się dobre ziarna, dopracowuje warsztat, wywala kasę na sprzęt by wiecznie pić coś zaledwie akceptowalnego. To mam w Żabce. Wymielanie tego do śmietnika to czystej wody marnotrawstwo. Z moich szybkich wyliczeń wynika*, że codzienne wysypywanie pierwszych 5g z rana to strata na kilogramie 100 - 150 g ziaren. A kolejna seria kaw po pracy, gdy mielonka w komorze ma kolejnych 9 godzin, straty powiększa. doza 14g, 2-3 podwójne espresso dziennie, wymielanie 5g zwietrzeliny. Dwa doppio dziennie to 30 dni zużywania kilograma i strata 151g. Dla trzech doppio kilogram kończy się w 21 dni, co daje straty 106 g. A teraz idę zrobić espresso a po nim sprawdzę, czy mocno się pomyliłem w obliczeniach.
  • Eureka Mignon Single Dose - jak wyciszyć drgający hopper

Młynki eureka młynek problem
    1
    2 Głosy
    1 Posty
    75 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział