Przejdź do treści

Strona ze statystkami zestawów ekspresów i młynków

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
8 3 27 1
  • Trafiłem na ciekawą stronę, która stanowi zbiór 5000~ zestawów kawowych z Reddit, na podstawie tego można sprawdzać popularne zestawienia ekspresów i młynków.

Można również skorzystać z buildera zestawu i na podstawie wybranego ekspresu znaleźć "ścieżkę ulepszeń", czyli jakie inne droższe młynki, były sparowane z danym urządzeniem przez innych użytkowników.

Na przykładzie Flair 58, kolejnymi krokami po Eureka Single Dose, popularne wśród użytkowników to Mazzer Philos.
    Oczywiście nikomu nie polecam traktować tego jako wyrocznie, ale stanowi ciekawy motyw do inspiracji podczas poszukiwania nowego sprzętu.

838147c0-17d0-4af4-b786-e3c570271277-image.jpeg

• Pomysł fajny, ale w praktyce trzeba do tego podchodzić z dużym przymrużeniem oka. Ścieżka zmian oparta jest wyłącznie na tym, czy ktoś taki zestaw ma i ile kosztuje, nic poza tym. Sugeruje tym samym, że droższe znaczy lepsze, a tak wcale nie musi być.
    Ostatnio widziałem gdzieś wątek o wyborze między Bianką i Mikrą, gdzie głosy były bardzo podzielone, jedni byli zadowoleni z przesiadki na Lelita, inni na LM.
    Tutaj, tańszy sprzęt w ogóle nie jest brany pod uwagę.

Szukając pola do wymiany sprzętu chyba lepiej sprawdzi się np https://espressosetupbuilder.com, gdzie możemy realnie porównywać maszyny, choć oczywiście tylko na papierze. Barista App wnosi wg mnie niewiele więcej niż statystyczne podejście do zakupów 😄

• Poza ceną masz też faktor popularności, to też o czymś świadczy, widać, że sprzęt ma społeczność i jest w użyciu, więc będą jakieś treści w internecie. Mi się osobiście bardzo podoba ten pomysł

• Trafiłem na ciekawą stronę, która stanowi zbiór 5000~ zestawów kawowych z Reddit, na podstawie tego można sprawdzać popularne zestawienia ekspresów i młynków.

Można również skorzystać z buildera zestawu i na podstawie wybranego ekspresu znaleźć "ścieżkę ulepszeń", czyli jakie inne droższe młynki, były sparowane z danym urządzeniem przez innych użytkowników.

Na przykładzie Flair 58, kolejnymi krokami po Eureka Single Dose, popularne wśród użytkowników to Mazzer Philos.
    Oczywiście nikomu nie polecam traktować tego jako wyrocznie, ale stanowi ciekawy motyw do inspiracji podczas poszukiwania nowego sprzętu.

838147c0-17d0-4af4-b786-e3c570271277-image.jpeg

@pawel890 napisał:

Trafiłem na ciekawą stronę, która stanowi zbiór 5000~ zestawów kawowych z Reddit, na podstawie tego można sprawdzać popularne zestawienia ekspresów i młynków.

W zakresie popularności setupów to super pomysł.
    Natomiast kierunek upgradów - tu trzeba podchodzić z rezerwą, ale nie jest źle.

• Ale właśnie nie pokazuje popularniejszych zestawów, tylko droższe

• Masz na screenie, że np Flair 58 został sparowany 11 razy z Philosem, a tylko raz z Weberem EG1
    Moim zdaniem ciekawa informacja, jak wygląda trend u "prosumerów", czyli pewnego typy klienta, który podchodzi do zakupu z bardziej profesjonalną analizą, niż typowy klient w markecie. 😄

• No dobrze, przyjmijmy, że są to dopiero początki. Jeśli uda się wprowadzić lepsze kryterium niż obecne droższy=lepszy to będzie super 🙂

• Patrzyłem na stronę i jest jeszcze jedna fajna rzecz - statystyki. Zresztą zobaczcie sami:
    https://gear.barist.app/set-up/stats

Sugerowane posty