Aktualna gama ekspresów ECM - królestwo HXów
-
Gama ekspresów ECM została w ostatnim czasie uporządkowana. Z ofert zniknęła ECM Casa i Contravento. Pojawiły się też nowe i odświeżone pozycje w ofercie.
ECM Casa jest po niewielkich zmianach (głównie dołożenie PID) oferowana pod bliźniaczą marką jako Profitec Go.
Controvento było próbą ataku na segment maszyn pokroju La Marzocco Linea Mini/GS3 itd. Ekspres wyróżniała ekstrawagancka obudowa natomiast podzespoły i parametry były zbliżone do Synchroniki. Cena na poziomie ok 6000 USD czyniła go najdroższym domowym ekspresem z grupą E61.Ponad połowa oferty to HX
Po zmianach wszystkie ekspresy w ofercie mają grupę E61 na sitko 58mm.
W ofercie są dwa ekspresy jednobojlerowe, pięć HXów (!) i jeden duży dual boiler.
W ofercie są aż trzy maszyny wyposażone w pompę rotacyjną. Zapewnia ona cichą pracę i umożliwia podłączenie na stałe do wody. Maszyny te mogą też pracować korzystając z wbudowanego zbiornika.Ekspresy z pojedynczym bojlerem-Puristika i Classika
Puristika i Classika PID to dwie maszyny z dużym bojlerem 0,75l, grupą E61 i pompą wibracyjną. Konstrukcyjnie te ekspresy są niemalże identyczne. Różnice sprowadzają się przede wszystkim do obudowy.
Puristika ma małą, kompaktową obudowę bez wbudowanego zbiornika. Woda przechowywana jest w zewnętrznym, szklanym zbiorniku-flakonie. Ekspres nie ma dyszy pary. Wyróżnia go duże pokrętło do regulacji zaworu OPV.
Classika z kolei ma tradycyjną obudowę z wbudowanym zbiornikiem. Posiada też dysze pary. Regulacja OPV jest możliwa bez otwierania obudowy-zawór jest łatwo dostępny
Ekspresy HX-Mechanika, Technika i Elektronika
Mechanika VI Slim to HX z bojlerem 1,9l, pompą wibracyjną, grupą E61. Możliwe jest wybranie jednej z trzech wartości temperatury bojlera parowego (120C/124C/128C) za pomocą przełącznika znajdującego się pod spodem ekspresu.
Mechanika Slim PID od wersji “zwykłej” różni się klasycznym sterownikiem PID z funkcją shot timera. Sterownik PID kontroluje temperaturę bojlera parowego.
Technika V Profi PID to klasyczny HX z bojlerem 2,1l, pompą rotacyjną i grupą E61. To klasyczny, wysokiej klasy ekspres HX. Ekspres posiada sterownik PID z funkcją shot timera. Sterownik PID kontroluje temperaturę bojlera parowego.
Elektronika II Profi to ekspres HX z bojlerem 2,1l, pompą rotacyjną i zmodyfikowaną grupą E61z elektronicznym programowaniem dozy.
Mechanika Max to w nomenklaturze producenta Smart HX. Wykorzystuje on sposób sterowania temperaturą podobny do zastosowanego wcześniej w ekspresie Lelit Mara X. Jest to HX z bojlerem 1,9l, pompą rotacyjną i grupą E61. Rozbudowany sterownik posiada kilka dodatkowych funkcji.
Dual boiler-Synchronika II
Synchronika II to jedyny dual boiler w ofercie producenta. Bojler kawowy 0,75l i grupa E61 identyczne jak w modelach Classika/Puristika. W najnowszej wersji ekspresu grupa E61 ma dodatkowe grzałki przyspieszające czas nagrzewania. Deklarowany czas nagrzewania wynosi mniej niż 7 minut. Duży bojler parowy 2l i pompa rotacyjna. Rozbudowany sterownik posiada kilka dodatkowych funkcji.
Porównanie parametrów i zastosowanych rozwiązań
Ekspres Technologia PID Pompa Puristika SB 0,75l tak wibracyjna Classika SB 0,75l tak wibracyjna Mechanika VI Slim HX 1,9l tak, ale bez wyświetlacza wibracyjna Mechanika Slim PID HX 1,9l rozbudowany wibracyjna Technika V Profi PID HX 2,1l tak rotacyjna Elektronika II Profi HX 2,1l nie rotacyjna Mechanika Max HX 1,9l rozbudowany rotacyjna Synchronika II DB 0,75l/2,0l rozbudowany rotacyjna Technologia:
SB-pojedynczy bojler. W Classice bojler do kawy ma możliwość zmiany trybu kawa/spienianie, co wymaga jednak nagrzania/wystudzenia bojlera pomiędzy zmianami trybu.
HX-heat exchanger - ekspres z wymiennikiem, możliwe nawet jednoczesne spienianie mleka i parzenie kawy
DB-dwa odrębne bojlery- pierwszy do kawy a drugi do pary, możliwe nawet jednoczesne spienianie mleka i parzenie kawy -
Świetny artykuł! Powiem szczerze, że ECM to chyba dla mnie najciekawsza marka w której pokładłbym nadzieje w znalezieniu nowego ekspresu. W mojej ocenie, wygląda najlepiej pod względem tego co oferuje do ceny.
Natomiast HX'owa odsiecz to chyba lekkie złudzenie, ponieważ nowe odświeżone modele, które charakteryzują się ekranami OLED, czyli Synchronika II, Mechanica Slim PID i Mechanica Max, to nowe odświeżone wersje poprzedników, czyli VI Slim oraz Technika V.
-
Świetny artykuł! Powiem szczerze, że ECM to chyba dla mnie najciekawsza marka w której pokładłbym nadzieje w znalezieniu nowego ekspresu. W mojej ocenie, wygląda najlepiej pod względem tego co oferuje do ceny.
Natomiast HX'owa odsiecz to chyba lekkie złudzenie, ponieważ nowe odświeżone modele, które charakteryzują się ekranami OLED, czyli Synchronika II, Mechanica Slim PID i Mechanica Max, to nowe odświeżone wersje poprzedników, czyli VI Slim oraz Technika V.
@pawel890 napisał w Aktualna gama ekspresów ECM - królestwo HXów:
Natomiast HX'owa odsiecz to chyba lekkie złudzenie
W ofercie ECM teraz ponad połowa ekspresów to HXy. Wcześniej było ich procentowo trochę mniej.
Nie są jednymi którzy trzymają się tej technologii. Nuova Simonelli do domu oferuje tylko i wyłącznie HXy.
Widać zalety tej technologii, od lat te same (zawsze świeża woda do kawy, moc i zapas pary) znajdują ciągle swoich zwolenników. -
Gdybym nadal pił espresso, to zdecydowanie rozważyłbym ECM Puristika, jako że i tak spieniacza nie potrzebuje.
-
@Dawid4792, wyjąłeś mi to z ust, ten słoik i inne ficzery fajna sprawa.
Osobiście rozważałbym chyba jeszcze Profitec Go, można zaszaleć z kolorem, ale już odbiegam od tematu i brak preinfuzji..@skansen Fajnie zawarte informacje w jednym miejscu!
-
Ostatnim czasem nasłuchałem się trochę o wpływie plastiku na testosteron, no i teoretycznie długie przechowywanie wody w plastiku jest szkodliwe dla zdrowia mężczyzny, chociaż też ciężko powiedzieć z jak wielkim wpływem. Dlatego Eureka Puristika to chyba ewenement, jeśli chodzi o szklane zbiorniki na wodę.
Jednak jak kiedyś padnie mi Silvia, albo ja padnę ofiarą konsumpcjonizmu, to pewnie wymienię ekspres na ECM Classika, głównie ze względu, że mimo wszystko ma odrobinę więcej możliwości od Puristiki pod względem spieniania mleka. Jedyny aspekt kiedy warto kupić Puristykę to chyba bardzo specyficzne potrzeby dla kompaktowego ekspresu. Widziałem, też, że pierwsze modele miały wady fabryczne nie wiem czy obecna linia poprawiła te mankamenty.
-
Ostatnim czasem nasłuchałem się trochę o wpływie plastiku na testosteron, no i teoretycznie długie przechowywanie wody w plastiku jest szkodliwe dla zdrowia mężczyzny, chociaż też ciężko powiedzieć z jak wielkim wpływem. Dlatego Eureka Puristika to chyba ewenement, jeśli chodzi o szklane zbiorniki na wodę.
Jednak jak kiedyś padnie mi Silvia, albo ja padnę ofiarą konsumpcjonizmu, to pewnie wymienię ekspres na ECM Classika, głównie ze względu, że mimo wszystko ma odrobinę więcej możliwości od Puristiki pod względem spieniania mleka. Jedyny aspekt kiedy warto kupić Puristykę to chyba bardzo specyficzne potrzeby dla kompaktowego ekspresu. Widziałem, też, że pierwsze modele miały wady fabryczne nie wiem czy obecna linia poprawiła te mankamenty.
@pawel890 napisał w Aktualna gama ekspresów ECM - królestwo HXów:
długie przechowywanie wody w plastiku jest szkodliwe dla zdrowia mężczyzny, chociaż też ciężko powiedzieć z jak wielkim wpływem. Dlatego Eureka Puristika to chyba ewenement, jeśli chodzi o szklane zbiorniki na wodę.
Długie przechowywanie wody nie polepsza też jej właściwości. Dlatego też jeśli to możliwe, warto ekspres podłączyć do wody.
Niestety nie ma zbyt wielu ekspresów z jednym bojlerem, które fabrycznie oferowałyby taką opcję. Jedynym takim ekspresem jest chyba LaSpaziale S1 Rossini. Dlatego też niektórzy modyfikują Puristikę i dodają do niej pompę rotacyjną, umieszczając ją pod blatem. -
-