Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
  3. Normcore - pojemniki na porcje ziaren kawy - recenzja

Normcore - pojemniki na porcje ziaren kawy - recenzja

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
normcorerecenzjasingle dose
9 Posty 3 Uczestników 162 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • S Online
    S Online
    skansen
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez skansen

Mielenie Single Dose jest sposobem bardziej czasochłonnym niż klasyczne metody. Sposobem na przyspieszenie tej metody jest przygotowywanie wcześniej porcji ziaren.
    Kiedyś byłem sceptyczny wobec taki działań. Jednak ciągłe otwieranie i zamykanie torebek, ważenie za każdym razem ziarna skierowało moją uwagę na pojemniczki.
    Po konsultacjach z innymi domowymi baristami zdecydowałem sią na pojemniki od Normocore.
    Pojemniki występują w kilku wariantach (z tworzywa przezroczystego i dymionego, ze szkła), mają przykrywki z zaworkiem. W zestawie znajduje się lejek. Całość jest zaprojektowana w ten sposób, że podczas przesypywania porcji do pojemniczka ziarna nie blokują się w lejku/wlocie do pojemniczka.
    Wszystkie zakupione przeze mnie pojemniczki mają identyczną masę. Wystarczy, że na początku wytaruje wagę a potem mogę sypać kolejne porcje bez ponownego tarowania.
    Całości dopełniają podstawki-do wyboru są różne warianty.
    Normcowe warianty.jpg
    Wybrałem wariant przezroczysty i podstawkę na 12 pojemniczków z rączką. Zakup taki wiąże się z wydatkiem około 80USD (z wysyłką).
    Jestem zadowolony, sprawdzają się dobrze przy przygotowaniu espresso i mniejszych porcji metodami alternatywnymi. Rano pomagają oszczędzić bezcenny czas.
    PXL_20250106_183819593.jpg
    Całość robi bardzo dobre wrażenie. Mojej siostrze pojemniczki spodobały się na tyle, że chce je kupić do przechowywania innych produktów niż kawa 🙂

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Online
      pawel890P Online
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez

Do czego służy zaworek w pojemniczku? Czy one są próżniowe?

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
      • S Online
        S Online
        skansen
        Admin

Zaworek upuszcza nadmiar CO2 jeśli takowy się wydzieli ze świeżych ziaren. Pojemniki są szczelne ale nie mają opcji odsysania nadmiaru powietrza pompką.

0
        • SemtexS Niedostępny
          SemtexS Niedostępny
          Semtex

@skansen
          Może malutki offtop, ale jakie masz odczucia dot. tych pojemników na ziarenka?

image.png

Mam taki sam zestaw, tylko mniejszy - 6 sztuk. Korzystam z nich na co dzień, poprawiają według mnie workflow, jeśli mamy młynek SD. Przeczytałem jednak parę opinii na ich temat i w większości przypadków, jeśli tylko komuś się chciało to sprawdzić, to nie był zadowolony z działania zaworów.
          Nie mogę na szybko odnaleźć takiego porządnego opracowania, które kiedyś czytałem, ale nawet pierwszy z brzegu prosty test rzuca spory cień na ten produkt:
          https://www.reddit.com/r/espresso/comments/19ax63z/my_experience_with_normcore_coffee_bean

Czy ktoś z forumowiczów to testował?

Ekspres: Profitec Pro 700 Drive
          Młynek: DF64 Gen2

S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • SemtexS Semtex

@skansen
            Może malutki offtop, ale jakie masz odczucia dot. tych pojemników na ziarenka?

image.png

Mam taki sam zestaw, tylko mniejszy - 6 sztuk. Korzystam z nich na co dzień, poprawiają według mnie workflow, jeśli mamy młynek SD. Przeczytałem jednak parę opinii na ich temat i w większości przypadków, jeśli tylko komuś się chciało to sprawdzić, to nie był zadowolony z działania zaworów.
            Nie mogę na szybko odnaleźć takiego porządnego opracowania, które kiedyś czytałem, ale nawet pierwszy z brzegu prosty test rzuca spory cień na ten produkt:
            https://www.reddit.com/r/espresso/comments/19ax63z/my_experience_with_normcore_coffee_bean

S Online
            S Online
            skansen
            Admin

@Semtex napisał w Normcore - pojemniki na porcje ziaren kawy - recenzja:

Przyznam szczerze, że nie sprawdzałem tego 🙂 Jak wrócę z wyjazdów to sprawdzę metodą "balonikową" z linku powyżej.

1
            • S Online
              S Online
              skansen
              Admin

Zrobiłem próbę z balonikiem, opisaną tu:
              Po dwóch dniach balonik był pusty.

SemtexS 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • S skansen

Zrobiłem próbę z balonikiem, opisaną tu:
                Po dwóch dniach balonik był pusty.

SemtexS Niedostępny
                SemtexS Niedostępny
                Semtex

@skansen od której strony nakrętki założyłeś balonik?

Z tego artykułu na Reddit'ie wynika, że na górną powierzchnię 3 nakrętek, licząc od lewej, założone zostały baloniki, natomiast na pozostałe 3, licząc od prawej, podobne baloniki zostały założone od dołu nakrętki. Założenie Normcore jest proste - zawór wypuszcza powietrze z pojemniczka, żeby ziarna mogły się odgazować, ale nie wpuszcza powietrza z zewnątrz. Wobec tego, jeśli te zawory działałby poprawnie, to powietrze z 3 baloników po lewej nie uszłoby lub uszłoby minimalnie, natomiast po baloniki po prawej powinny być puste. Z doświadczenia osoby, która ten eksperyment przeprowadziła, wynika, że zawór nie działa wcale albo ewentualnie działa "trochę", ale dokładnie odwrotnie - powietrze dostaje się do pojemników, ale za bardzo nie może się z nich wydostać.

919524ca-e2ae-4e38-bb7f-91e3341994b2-image.png

U siebie testów nie robiłem, ale wydaje mi się, że działa to również kiepsko, ponieważ jeśli zdarzy mi się przesypać kawę z opakowania np. 1 kg do pojemniczka, po czym wyjadę na tydzień i po powrocie zrobię 2 kawy - 1 używając ziarna z pojemnika Normcore, a drugą dozę przygotuję na kawie z tej 1 kg paczki, to by osiągnąć podobną ekstrakcję, kawę z pojemniczka Normcore musiałbym zmielić wyraźnie drobniej, co sugeruje, że przez ten tydzień w pojemniku ziarna mocno zwietrzały (wyschły), a więc pojemniczek musiał być nieszczelny.

0
                • S Online
                  S Online
                  skansen
                  Admin
                  napisał ostatnio edytowany przez skansen

Założyłem tylko z jednej strony. Założyłem balonik "od środka" żeby sprawdzić czy wypuszcza powoli powietrze. Szczelności nie sprawdzałem-miałem tylko jeden balonik. Mogę zrobić test dokładnie taki jak opisałeś powyżej, muszę tylko zaopatrzyć się w większą ilość baloników.

Nie myślałem wcześniej o sprawdzaniu tego, ponieważ nie zaobserwowałem jakiś istotnych zmian w ekstrakcji po kilku dniach.

0
                  • SemtexS Niedostępny
                    SemtexS Niedostępny
                    Semtex

Ja tak czy inaczej używam tych pojemników, bo są po prostu wygodne. Co najwyżej, jeśli będziesz miał chęć zrobienia testów na większej liczbie baloników i wyjdzie, że szczelności tam brakuje, to trzeba będzie dbać, żeby za długo nie przetrzymywać w nich ziaren 😉

0
                    Odpowiedz
                    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                    • Najpierw najstarsze
                    • Najpierw najnowsze
                    • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                    • Pierwszy post
                      Ostatni post
                    0
                    • Kategorie
                    • Jak zacząć z kawą
                    • Poradnik espresso
                    • Pierwszy młynek do kawy
                    • Woda do kawy
                    • Popularne
                    • Ostatnie
                    • Tagi
                    • Użytkownicy