Normcore - pojemniki na porcje ziaren kawy - recenzja
-
Mielenie Single Dose jest sposobem bardziej czasochłonnym niż klasyczne metody. Sposobem na przyspieszenie tej metody jest przygotowywanie wcześniej porcji ziaren.
Kiedyś byłem sceptyczny wobec taki działań. Jednak ciągłe otwieranie i zamykanie torebek, ważenie za każdym razem ziarna skierowało moją uwagę na pojemniczki.
Po konsultacjach z innymi domowymi baristami zdecydowałem sią na pojemniki od Normocore.
Pojemniki występują w kilku wariantach (z tworzywa przezroczystego i dymionego, ze szkła), mają przykrywki z zaworkiem. W zestawie znajduje się lejek. Całość jest zaprojektowana w ten sposób, że podczas przesypywania porcji do pojemniczka ziarna nie blokują się w lejku/wlocie do pojemniczka.
Wszystkie zakupione przeze mnie pojemniczki mają identyczną masę. Wystarczy, że na początku wytaruje wagę a potem mogę sypać kolejne porcje bez ponownego tarowania.
Całości dopełniają podstawki-do wyboru są różne warianty.
Wybrałem wariant przezroczysty i podstawkę na 12 pojemniczków z rączką. Zakup taki wiąże się z wydatkiem około 80USD (z wysyłką).
Jestem zadowolony, sprawdzają się dobrze przy przygotowaniu espresso i mniejszych porcji metodami alternatywnymi. Rano pomagają oszczędzić bezcenny czas.
Całość robi bardzo dobre wrażenie. Mojej siostrze pojemniczki spodobały się na tyle, że chce je kupić do przechowywania innych produktów niż kawa -
@skansen
Może malutki offtop, ale jakie masz odczucia dot. tych pojemników na ziarenka?Mam taki sam zestaw, tylko mniejszy - 6 sztuk. Korzystam z nich na co dzień, poprawiają według mnie workflow, jeśli mamy młynek SD. Przeczytałem jednak parę opinii na ich temat i w większości przypadków, jeśli tylko komuś się chciało to sprawdzić, to nie był zadowolony z działania zaworów.
Nie mogę na szybko odnaleźć takiego porządnego opracowania, które kiedyś czytałem, ale nawet pierwszy z brzegu prosty test rzuca spory cień na ten produkt:
https://www.reddit.com/r/espresso/comments/19ax63z/my_experience_with_normcore_coffee_beanCzy ktoś z forumowiczów to testował?
-
@skansen
Może malutki offtop, ale jakie masz odczucia dot. tych pojemników na ziarenka?Mam taki sam zestaw, tylko mniejszy - 6 sztuk. Korzystam z nich na co dzień, poprawiają według mnie workflow, jeśli mamy młynek SD. Przeczytałem jednak parę opinii na ich temat i w większości przypadków, jeśli tylko komuś się chciało to sprawdzić, to nie był zadowolony z działania zaworów.
Nie mogę na szybko odnaleźć takiego porządnego opracowania, które kiedyś czytałem, ale nawet pierwszy z brzegu prosty test rzuca spory cień na ten produkt:
https://www.reddit.com/r/espresso/comments/19ax63z/my_experience_with_normcore_coffee_beanCzy ktoś z forumowiczów to testował?
-
Zrobiłem próbę z balonikiem, opisaną tu:
https://www.reddit.com/r/espresso/comments/19ax63z/my_experience_with_normcore_coffee_bean
Po dwóch dniach balonik był pusty.@skansen od której strony nakrętki założyłeś balonik?
Z tego artykułu na Reddit'ie wynika, że na górną powierzchnię 3 nakrętek, licząc od lewej, założone zostały baloniki, natomiast na pozostałe 3, licząc od prawej, podobne baloniki zostały założone od dołu nakrętki. Założenie Normcore jest proste - zawór wypuszcza powietrze z pojemniczka, żeby ziarna mogły się odgazować, ale nie wpuszcza powietrza z zewnątrz. Wobec tego, jeśli te zawory działałby poprawnie, to powietrze z 3 baloników po lewej nie uszłoby lub uszłoby minimalnie, natomiast po baloniki po prawej powinny być puste. Z doświadczenia osoby, która ten eksperyment przeprowadziła, wynika, że zawór nie działa wcale albo ewentualnie działa "trochę", ale dokładnie odwrotnie - powietrze dostaje się do pojemników, ale za bardzo nie może się z nich wydostać.
U siebie testów nie robiłem, ale wydaje mi się, że działa to również kiepsko, ponieważ jeśli zdarzy mi się przesypać kawę z opakowania np. 1 kg do pojemniczka, po czym wyjadę na tydzień i po powrocie zrobię 2 kawy - 1 używając ziarna z pojemnika Normcore, a drugą dozę przygotuję na kawie z tej 1 kg paczki, to by osiągnąć podobną ekstrakcję, kawę z pojemniczka Normcore musiałbym zmielić wyraźnie drobniej, co sugeruje, że przez ten tydzień w pojemniku ziarna mocno zwietrzały (wyschły), a więc pojemniczek musiał być nieszczelny.
-
Założyłem tylko z jednej strony. Założyłem balonik "od środka" żeby sprawdzić czy wypuszcza powoli powietrze. Szczelności nie sprawdzałem-miałem tylko jeden balonik. Mogę zrobić test dokładnie taki jak opisałeś powyżej, muszę tylko zaopatrzyć się w większą ilość baloników.
Nie myślałem wcześniej o sprawdzaniu tego, ponieważ nie zaobserwowałem jakiś istotnych zmian w ekstrakcji po kilku dniach.
-
Ja tak czy inaczej używam tych pojemników, bo są po prostu wygodne. Co najwyżej, jeśli będziesz miał chęć zrobienia testów na większej liczbie baloników i wyjdzie, że szczelności tam brakuje, to trzeba będzie dbać, żeby za długo nie przetrzymywać w nich ziaren