Przejdź do treści

Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
6 4 398 1
Sugerowane posty

• Zmiany w ofercie Profitec i ECM

10
    0 Głosy
    10 Posty
    74 Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał: Mieszanie gorącej wody z boilera parowego z relatywnie chłodną raczej z definicji nie ma szansy powodzenia ze względu na zwiększone i niestabilne zmineralizowanie . Ja sądziłem raczej że mieszają przegrzaną wodę z wymiennika (nie z bojlera) z zupełnie zimną wodą. Ale jak widać z filmu tak nie jest. Natomiast to co pokazali może mieć sens o tyle, że gorąca woda utrzymuje się w górnej części wymiennika więc ta z dołu powinna być chłodniejsza. Ale czy to się sprawdzi - zobaczymy.
  • Jak poprawnie odkamenić ekspres? Porady

2
    0 Głosy
    2 Posty
    159 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja staram się używać dedykowanych środków do danego ekspresu. Używam dość dobrej wody, więc odkamieniam raz w roku. Co do reszty pytań, to chyba robię to na oko Ale faktycznie, zawsze po skończeniu puszczam trochę wody żeby mieć pewność że usunę resztki środka.
  • 1 Głosy
    2 Posty
    379 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja też jestem entuzjastą tego rozwiązania. Mam małą kuchnie, więc jeśli coś zajmuje mniej miejsca to jest to duży plus. Zawsze podobał mi się Lelit Kate, choć nie wiem czy będzie jeszcze kiedyś okazja wrócić do ekspresu kolbowego. Miejsce kolby w kuchni zajął thermomix, a że nie zamierzam chodzić głodny to chyba nie będę z tym walczył🫢