Big Coffee Boxer: ekspres ECM z silnika BMW
-
ECM we współpracy z BMW zbudowało ekspres z części silnikowych. Właściwie nie jeden, a 80. Sztuk.

Wygląda dość oryginalnie, choć patrząc na specyfikację nie ma tu nic szczególnego. No, może poza faktem, że to HX z pompą rotacyjną. Wchodząc w szczegóły, znajdziemy tu:
- stalowy boiler 1.9l
- pompę rotacyjną
- szklany 2l zbiornik na wodę, z możliwością podłączenia do wodociągu
- pobór energii na poziomie 1500W

Trzymajcie się mocno…a właściwie to blat, bo ta maszyna waży 64kg!
Cena? €7.900. Dostępny wyłącznie u wybranych niemieckich dystrybutorów ECM.
Dla ciekawych oficjalne komunikaty od ECM i BMW:
https://www.ecm.de/index.php?id=478
https://www.bmwblog.com/2025/08/05/bmw-big-coffee-boxer-espresso-machine/ -
Jezu. Grubo. ECM ma jakieś ciągoty do tej motoryzacji - w ciągłej sprzedaży mieli, a może nadal nawet mają, Synchronikę sygnowaną logo AMG. Dla mnie generalnie nic szczególnego, mimo, że motoryzację lubię, ale może kogoś takie twory przekonają do zakupu sprzętu akurat od nich

-
Pomysł fajny. Przeważanie producenci robią jakieś wersję motoryzacyjne w formie innego malowania czy lekko zmodyfikowanej obudowy. Tutaj widać podeszli bardzo kreatywnie. Ten ekspres przypomina mi trochę dzieła Władysława Hasiora. Polecam odwiedzenie jego muzeum przy okazji pobytu w Zakopanem.
-
LaMa ma całą serię produktów sygnowaną logiem Porsche. Od ekspresu po filiżanki.
-
Nie jestem fanem marki z Bawari.
Doczytałem z ciekawości, że to "kultowy" silnik R18, a że boxer to od razu widać ;]Można sobie popatrzeć i posłuchać silnika:
BMW R 18 Classic
Motocykl R 18 Classic to ponadczasowy cruiser o wyrazistej, klasycznej linii. Wsiadaj i zwracaj na siebie uwagę.
(www.bmw-motorrad.pl)
-
S skansen rozdzielił ten temat dnia
-
-
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się