Przejdź do treści

Dyskusja o wagach

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
3 3 145
  • Ja kiedyś używałem wagi AVX, takiej małej pod espresso. Też rzuciło mi się tam w oczy pewne opóźnienie jeśli chodzi o wyświetlacz. Aktualnie mam nowego Timemore black mirror i muszę przyznać że nie ma się do czego przyczepić. Jest płynnie, a bateria to starcza na długie miesiące użytkowania, zanim będzie trzeba ją ładować.

• W sumie to temat na oddzielny wątek.
    @Mycoffeeshow, czy też Jacek pisał bodajże, że dostał na testy wagę Bookoo.
    Super sprawa, gdy można dokupić "sensor ciśnienia" pracujacy w trybie BT, współpracujący z wagą i apką na tablecie czy telefonie.
    Można o fajną funkcjonalność rozbudować ekspres z e61, flair58 czy też mojego Robocika.
    Niestety nie jest to tania rzecz, wyszłoby pewnie koło klocka za zestaw, waga/sensor + adapter.
    Niestety w necie sporo opinii o wadliwym oprogramowaniu, problemem z updatem firmware wagi z jej częstymi freezami itd.
    Może ju to "naprawili"?!

Przypomniało mi się, że na black friday kupiłem TinyS2 z futerałem.
    Nie rozpakowałem jej nawet dobrze, eh.

• Co do szybkości wagi, ciężko mi ocenić ponieważ nigdy nie miałem lepszej wagi w rękach. Ale nagrałem filmik jak mój AVX KC200 radzi sobie z mierzeniem czasu. Osobiście jestem bardzo zadowolony i ta precyzja jest dla mnie wystarczająca. Chociaż głównym motywem, dlaczego kupiłem tą wagę był rozmiar 10x10cm konieczny dla Flair58

Chętnie usłyszę od kogoś czy w tym filmiku faktycznie widać problem z szybkością wagi.

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    5 Posty
    96 Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał w Puck: U mnie to wygląda tak, że ciastko wybijam od razu po zrobieniu szota, jeszcze przed konsumpcją. Wtedy wypada niemalże samo, wystarczy delikatne puknięcie. U mnie bywa z tym naprawdę różnie. Sporo zależy od sitka, dozy (grubość, masa) rodzaju ziarna, przebiegu ekstrakcji itp. Przeważnie muszę jednak "pukać".
  • 0 Głosy
    4 Posty
    149 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Moim zdaniem do wysokich cen różnych akcesoriów trzeba podejść trochę inaczej. W każdym hobby pojawiają się różne nowości, różne gadżety. Kawosze mają jakieś drogie WDT, młynki za 10 tys złotych czy sitka za 1200zł. Oczywiście to wszystko jest wysokiej jakości, ale ze stosunkiem cena /jakość bywa różnie, bo czasem płacimy za coś 5 razy więcej, ale nie otrzymujemy 5 razy lepszych efektów, a jedynie niesmaczną poprawę. Koniec końców, dla ludzi którzy mają pasję to nadal gra warta świeczki Ja to rozumiem, chociaż sam pewnie bym nie kupił.
  • 2 Głosy
    3 Posty
    119 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Fajna recka. Ja od dłuższego czasu używam wag od Timemore. Są naprawdę dobre jak za swoją cenę. Aktualnie mam model basic 2 i póki co wystarczy