Przejdź do treści

Fellow Stagg EKG Pro - konewka, która chciała być smart - recenzja

Metody alternatywne
19 4 876 1
  • Konewka dostała kolejną aktualizację. Efektem jest lepsze dogrzewanie. Przed osiągnięciem zadanej temperatury konewka pracuje trochę inaczej, pulsowo dogrzewa wodę. Efekt jest słyszalny ale i mierzalny - końcowa temperatura jest bliższa ustawionej, "przestrzelenia" są mniejsze niż wcześniej.

• U mnie w tym śmiesznym szklanym russel hobsie też jest to uspokojone dogrzewanie i dobrze się sprawdza. To spory plus, kiedy grzejemy wodę na coś wrażliwego na temperaturę

• Jaka jest zwykle temperatura faktyczna przy niskich temperaturach docelowych, rzędu 38-40°C?

• Najniżej można ustawić 40C. Jeśli nalejemy zimnej wody to konewka precyzyjnie dogrzeje nam do zadanej temperatury.

Gorzej, jeśli ustawimy 40C, konewka dogrzeje a my po chwili dolejemy trochę zimnej wody. Wtedy konewka przez dłuższą chwilę głupieje.

• I nie przegrzewa? Np po 2 minutach nadal będzie te 40°C, według samego stagga i niezależnego pomiaru? Widziałem wielokrotnie jak czajniki pokazują X, a jak podniesiesz i postawisz z powrotem po kilku sekundach to już jest X+5. W jednym będzie to 3°C, w innym 15…

Generalnie zastanawia mnie jaki czajnik na rynku jest obecnie najdokładniejszy nawet przy niskiej temperaturze docelowej. Potencjalnie Fellow Stagg, Brewista Artisan i Hario Buono/Lyra.

• W świetle wyświetlacza nie przegrzewa. Nim osiągnie zadaną temperaturę to ostatnie kilka stopni dogrzewa z mniejszą mocą, co widać na wykresie mocy:

wykres mocy.jpg

W praktyce regulacja mocy odbywa się z tego co wiem w ten sposób, że grzałka jest włączana/wyłączana w bardzo krótkich odstępach czasu ale mój sprzęt pomiarowy (wtyczka Emporia) nie jest w stanie tego uchwycić i uśrednia wykres. Daje to jednak dobry obraz pracy grzałki.

• Wszystko zależy od tego ile wody jest w konewce. Jeśli mamy ją zalaną na full to z temperaturą jest ok, ale gdy wody jest niewiele to potrafi solidnie przegrzać.

• Sprawdzisz jaka to jest różnica przy minimalnym zalewie (333ml)? Najlepiej w momencie wyłączenia i po 2 minutach

• Ok, jutro sprawdzę jak to wygląda.

• Sprawdzisz jaka to jest różnica przy minimalnym zalewie (333ml)? Najlepiej w momencie wyłączenia i po 2 minutach

@ciastek 330g wody podgrzanej do 40 stopni po 45s od osiągnięcia zadanej temperatury miało 45,5 stopnia (niestety tylko według samej konewki bo nie miałem pod ręką termometru), po 1:30 miało 44,5 stopnia i tak samo po 2 minutach.

Sugerowane posty