Przejdź do treści

Programowanie wolumetryczne dozy - przegląd rozwiązań

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
1 1 66
  • W nowej Gaggi Classic GT krytykowany jest sposób programowanie wolumetrycznego ekstrakcji. Problem ten nie dotyczy tylko tego ekspresu dlatego postanowiłem rozwinąć ten temat w oddzielnym wątku.

W ekspresach kolbowych sterowanie może odbywać się albo w pełni manualnie albo w oparciu o pomiar czasu (najprostszy sterowanie), wagi naparu (w oparciu odczyt z wbudowanej w ekspres wagi lub kompatybilnej z nim) lub w oparciu o przepływ wody.

Programowanie w oparciu o przepływ (woulmetryczne) działa w ten sposób, że po osiągnięciu określonego przepływu ekstrakcja jest zatrzymywana. Wymaga to zastosowania elektroniki do pomiaru przepływu.

W ekspresach z pompą wibracyjną stosowany jest zawór OPV. Zawór ten ogranicza ciśnienie kierując nadmiar wody najczęściej z powrotem do zbiornika.
    OPV.jpg

Aby sterować w oparciu o przepływ należy zastosować w powyższym układzie przepływomierze. Lokalizowane są one najczęściej w poniższych punktach A/B/C.

OPV2.jpg

Najtańsze rozwiązanie to montaż taniego przepływomierza tylko w punkcie A. To rozwiązanie w przypadku zmiany grubości mielenia, wielkości dozy, dystrybucji itd. nie da powtarzalnych rezultatów. Woda wracająca z OPV nie jest w nim uwzględniania.
    Takie rozwiązanie znajdujemy w Gaggi Classic GT, Ascaso Dream PID, Ascaso Uno/Duo PID.

Bardziej rozbudowane rozwiązanie zakłada zastosowanie dwóch przepływomierzy w punktach A i B. Elektronika odejmuje A-B i na tej podstawie określa rzeczywisty przepływ. To rozwiązanie bardziej precyzyjne. Znajdziemy je m.in. w Sage Dual Boiler.

Najlepsze rozwiązanie to montaż dużego, drogiego, wysokociśnieniowego przepływomierza w punkcie C. Droższe przepływomierze są też bardziej precyzyjne. Takie rozwiązanie jest stosowane w profesjonalnych maszynach z pompą rotacyjną. A także domowych takich jak np. Bezzera DUO TOP DE.

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    1 Posty
    56 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • 0 Głosy
    7 Posty
    144 Wyświetlenia
    SemtexS
    @pawel890 napisał w Regulacja ciśnienia i przepływu w ekspresie z pompą rota i flow control: O ciekawe, jeszcze nie spotkałem się z tym tematem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje. W każdym razie osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie. Akurat ta regulacja to nic nietypowego, w sensie takim, że w ekspresach z pompą wibracyjną "kręcisz" zaworem OPV, żeby zmienić ciśnienie ekstrakcji. W ekspresach z pompą rotacyjną "kręcisz" regulatorem na samej pompie, żeby ustawić ciśnienie ekstrakcji, a zawór OPV pełni funkcję jedynie takiego bezpiecznika w całym układzie hydraulicznym -> zgodnie z samą nazwą: over pressure valve
  • 1 Głosy
    10 Posty
    591 Wyświetlenia
    S
    @Formentor napisał w Recenzja Sage Dual Boiler, ekspresu wiecznie zielonego: Gdzieś przeczytałem (nie mogę teraz znaleźć gdzie), że ten model został przez producenta porzucony. Czy lepiej wobec tego kupić coś nowszego z oferty Sage na przykład Sage Oracle Dual Boiler? Oracle Dual Boiler ma podzespoły ze "starego" Dual Boilera bez młynka. Nie wiem na czym miało polegać porzucenie konstrukcji. Dual Boiler został zrobiony raz a dobrze. Pomimo, że konstrukcja ma już naście lat dalej jest jednym z najlepiej wyposażonych ekspresów na tej półce cenowej (grzałka w grupie a dzięki niej krótki czas nagrzewania i stabilność temperaturowa, programowanie wolumetryczne, funkcjonalność itp.). Funkcjonalność ekspresu dalej robi wrażenie i nie ma do niej zadnych zarzutów. Jedyne zastrzeżenia dotyczą szeroko rozumianej solidności i trwałości. Ale użytkowo nic mu zarzucić nie można. Dual Boiler okazał się sukcesem sprzedażowym i jest szeroko używany. Co ciekawe w podobnym czasie powstał podobny ekspres z jeszcze większą liczbą funkcjonalności do tego bardzo trwały i solidny. Mowa o La Spaziale Dream. To dual boiler z możliwością tworzenia profilii użytkownika-każdy może sobie inaczej ustawić np. temperaturę. Ma programowanie wolumetryczne, ostrzeżenie o zbyt drobnym/grubym mieleniu, wyświetlacz graficzny i szereg innych fajnych funkcji. Nie odniósł sukcesem a głównym powodem było chyba zastosowanie "włoskiej" grupy na sitka 53mm....