Kawowe notatki w metodach przelewowych?
-
Notujecie parametry przygotowywanych przelewów i rezultaty?
Od pewnego czasu zacząłem prowadzić takie notatki (waga ziarna, nastawa młynka, ilość wody, filtr itd.). Czasami notatki prowadzą mnie do ciekawych wniosków. Otóż poza proporcją wody do kawy okazuje się, że zupełnie różne rezultaty uzyskuje w zależności od "ilości porcji" mimo tego samego ratio.
Na przykład kawa Etiopia Hauru
14 g ziarna, 200 ml wody, grubość 7, filtry Melitty wychodzi przeciętnie
ale już
42g kawy, 600 ml wody, grubość 7, filtry Melitty wychodzi dużo smaczniej, choć ratio jest takie samo.Być może to dla niektórych oczywiste, ale ja do takich wniosków doszedłem dopiero teraz
-
Gdybyś mi napisał, że mała kawa jest lepsza niż duża to bym uwierzył, ale takie cuda?
A na poważnie to czasami jakaś kawa potrzebuje nieco więcej czasu by móc rozwinąć pełnię smaku co w przypadku małego dripa nie zawsze jest możliwe bo z kolei może pojawić się gorycz.
Co do notatek to nie prowadzę póki co bo leniwy jestem
Przydać by się czasami przydały bo jak mam wiele kaw w rotacji to później nie pamiętam co jak parzyłem.
-
Gdybyś mi napisał, że mała kawa jest lepsza niż duża to bym uwierzył, ale takie cuda?
A na poważnie to czasami jakaś kawa potrzebuje nieco więcej czasu by móc rozwinąć pełnię smaku co w przypadku małego dripa nie zawsze jest możliwe bo z kolei może pojawić się gorycz.
Przydać by się czasami przydały bo jak mam wiele kaw w rotacji to później nie pamiętam co jak parzyłem.
@korea83 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:
czasami jakaś kawa potrzebuje nieco więcej czasu by móc rozwinąć pełnię smaku co w przypadku małego dripa nie zawsze jest możliwe bo z kolei może pojawić się gorycz.
Brzmi to jak dobre wytłumaczenie.
@korea83 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:
To może warto zacząć
Może wypracujemy jakąś formatkę? A może są jakieś gotowe arkusze?
-
Kiedyś wpadł mi w oko taki dziennik kawowy. Wygląda super designersko i spełnia swoją rolę, niestety nie prowadzę tego dziennika.
Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon.
-
Kiedyś wpadł mi w oko taki dziennik kawowy. Wygląda super designersko i spełnia swoją rolę, niestety nie prowadzę tego dziennika.
-
@pawel890 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:
Taka aplikacja to by była petarda.
Zwłaszcza gdyby był moduł analizy, sugerujący co nam odpowiada...@skansen pytanie w jakim czasie przelewasz jeszcze. Mały przelew powinien przelać się szybciej niż duży, nawet mimo drobniejszego mielenia choć konkretne czasy zależą od ziarna, filtrów itp.
Ja ciągle przelewam 500ml. Ale czasy się zmieniają, są kawy które lubią 3 minuty, są takie które lubią 3:45. Oczywiście z 30s preinfuzja.
Ogólnie wszystko idzie dopracować, ale jak się zmienia doza, to zmienia się wszystko jakby nie było.
Niektóre kawy mogą też rzeczywiście wyjść lepiej w sytuacji gdy doza jest większa, bo dłużej będzie się parzyć, może potrzebują dłuższego kontaktu wody z kawą.
-
@pawel890 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:
Taka aplikacja to by była petarda.
Zwłaszcza gdyby był moduł analizy, sugerujący co nam odpowiada...@skansen napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:
Zwłaszcza gdyby był moduł analizy,
Zastanawiam się jakby miało to sugerować, na pewno nie jakieś kawy z zewnątrz.
Ale np. na podstawie historii z ostatnich kilku miesięcy, gdy ktoś faktycznie pije kawy z całego świata, to taki dziennik mógłby robić naprawdę ciekawe analizy, tylko, żeby to miało sens, dużo czynników powinno być zdefiniowane z góry, żeby mogła zajść korelacja. Czyli wszystkie regiony, stopnie palenia itd. ale to chyba jest do zrobienia.
-
Przy większej dozie i tej samej grubości mielenia czas parzenia jest znacznie dłuższy(kontakt kawy z wodą). Można to skompensować grubszym mieleniem, woda będzie szybciej spływać, ale to nigdy nie będzie to samo. Dynamika ekstrakcji przy różnych dozach będzie różna i zależy od grubości mielenia czyli powierzchni, czasu (prędkość spływania) kontaktu kawy z wodą oraz jej temperatury. Czym wyższa temperatura wody tym szybszy czas jej spływania.
-
Przy większej dozie i tej samej grubości mielenia czas parzenia jest znacznie dłuższy(kontakt kawy z wodą). Można to skompensować grubszym mieleniem, woda będzie szybciej spływać, ale to nigdy nie będzie to samo. Dynamika ekstrakcji przy różnych dozach będzie różna i zależy od grubości mielenia czyli powierzchni, czasu (prędkość spływania) kontaktu kawy z wodą oraz jej temperatury. Czym wyższa temperatura wody tym szybszy czas jej spływania.
@rudekolek dokładnie, zmiennych jest bardzo dużo
Myślę że najlepiej trzymać się smaku, wszelkie czasy, czy grubości mielenia będą zawsze różne w różnych warunkach i dla różnych kaw.
Ja trzymam się zasady że dążę do tego żeby kawa była zbalansowana w smaku, a jeśli to kawa o wysokiej kwasowości to żeby nie była to kwasowość niepożądana (np niedojrzałe owoce). Trochę na ten temat można się dowiedzieć na kursach Sensory Skills, już na poziomie podstawowym.
-
Nie robię dripów ale też zauważyłem, że trzymając się doz, kawa 600ml smakuje lepiej niż z 300.
-
Kiedyś robiłem swojego excelka z racji że miałem dużo kawy zamrożonej ale gdzieś zaginał.
Poniżej fajny excelek podkradnięty z innego forum do Espresso: