Przejdź do treści

Kawowe notatki w metodach przelewowych?

Metody alternatywne
11 7 248
  • Notujecie parametry przygotowywanych przelewów i rezultaty?

    Od pewnego czasu zacząłem prowadzić takie notatki (waga ziarna, nastawa młynka, ilość wody, filtr itd.). Czasami notatki prowadzą mnie do ciekawych wniosków. Otóż poza proporcją wody do kawy okazuje się, że zupełnie różne rezultaty uzyskuje w zależności od "ilości porcji" mimo tego samego ratio.

    Na przykład kawa Etiopia Hauru
    14 g ziarna, 200 ml wody, grubość 7, filtry Melitty wychodzi przeciętnie
    ale już
    42g kawy, 600 ml wody, grubość 7, filtry Melitty wychodzi dużo smaczniej, choć ratio jest takie samo.

    Być może to dla niektórych oczywiste, ale ja do takich wniosków doszedłem dopiero teraz 🙂

  • Gdybyś mi napisał, że mała kawa jest lepsza niż duża to bym uwierzył, ale takie cuda? 😉

    A na poważnie to czasami jakaś kawa potrzebuje nieco więcej czasu by móc rozwinąć pełnię smaku co w przypadku małego dripa nie zawsze jest możliwe bo z kolei może pojawić się gorycz.

    Co do notatek to nie prowadzę póki co bo leniwy jestem 😉 Przydać by się czasami przydały bo jak mam wiele kaw w rotacji to później nie pamiętam co jak parzyłem.

  • Gdybyś mi napisał, że mała kawa jest lepsza niż duża to bym uwierzył, ale takie cuda? 😉

    A na poważnie to czasami jakaś kawa potrzebuje nieco więcej czasu by móc rozwinąć pełnię smaku co w przypadku małego dripa nie zawsze jest możliwe bo z kolei może pojawić się gorycz.

    Co do notatek to nie prowadzę póki co bo leniwy jestem 😉 Przydać by się czasami przydały bo jak mam wiele kaw w rotacji to później nie pamiętam co jak parzyłem.

    @korea83 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

    czasami jakaś kawa potrzebuje nieco więcej czasu by móc rozwinąć pełnię smaku co w przypadku małego dripa nie zawsze jest możliwe bo z kolei może pojawić się gorycz.

    Brzmi to jak dobre wytłumaczenie.

    @korea83 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

    Co do notatek to nie prowadzę póki co bo leniwy jestem

    To może warto zacząć 🙂 Może wypracujemy jakąś formatkę? A może są jakieś gotowe arkusze?

  • Kiedyś wpadł mi w oko taki dziennik kawowy. Wygląda super designersko i spełnia swoją rolę, niestety nie prowadzę tego dziennika.

    Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon. 😄

    4bda9ebd-f971-404b-89d1-005d897e0385-image.png

    https://crema-coffee.com/products/33-cups-of-coffee-journal

  • Kiedyś wpadł mi w oko taki dziennik kawowy. Wygląda super designersko i spełnia swoją rolę, niestety nie prowadzę tego dziennika.

    Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon. 😄

    4bda9ebd-f971-404b-89d1-005d897e0385-image.png

    https://crema-coffee.com/products/33-cups-of-coffee-journal

    @pawel890 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

    Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon.

    Taka aplikacja to by była petarda.
    Zwłaszcza gdyby był moduł analizy, sugerujący co nam odpowiada...

  • @pawel890 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

    Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon.

    Taka aplikacja to by była petarda.
    Zwłaszcza gdyby był moduł analizy, sugerujący co nam odpowiada...

    @skansen pytanie w jakim czasie przelewasz jeszcze. Mały przelew powinien przelać się szybciej niż duży, nawet mimo drobniejszego mielenia choć konkretne czasy zależą od ziarna, filtrów itp.

    Ja ciągle przelewam 500ml. Ale czasy się zmieniają, są kawy które lubią 3 minuty, są takie które lubią 3:45. Oczywiście z 30s preinfuzja.

    Ogólnie wszystko idzie dopracować, ale jak się zmienia doza, to zmienia się wszystko jakby nie było.

    Niektóre kawy mogą też rzeczywiście wyjść lepiej w sytuacji gdy doza jest większa, bo dłużej będzie się parzyć, może potrzebują dłuższego kontaktu wody z kawą.

  • @pawel890 napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

    Myślałem, żeby prze-portować go na mobilną aplikację na telefon.

    Taka aplikacja to by była petarda.
    Zwłaszcza gdyby był moduł analizy, sugerujący co nam odpowiada...

    @skansen napisał w Kawowe notatki w metodach przelewowych?:

    Zwłaszcza gdyby był moduł analizy,

    Zastanawiam się jakby miało to sugerować, na pewno nie jakieś kawy z zewnątrz.

    Ale np. na podstawie historii z ostatnich kilku miesięcy, gdy ktoś faktycznie pije kawy z całego świata, to taki dziennik mógłby robić naprawdę ciekawe analizy, tylko, żeby to miało sens, dużo czynników powinno być zdefiniowane z góry, żeby mogła zajść korelacja. Czyli wszystkie regiony, stopnie palenia itd. ale to chyba jest do zrobienia.

  • Przy większej dozie i tej samej grubości mielenia czas parzenia jest znacznie dłuższy(kontakt kawy z wodą). Można to skompensować grubszym mieleniem, woda będzie szybciej spływać, ale to nigdy nie będzie to samo. Dynamika ekstrakcji przy różnych dozach będzie różna i zależy od grubości mielenia czyli powierzchni, czasu (prędkość spływania) kontaktu kawy z wodą oraz jej temperatury. Czym wyższa temperatura wody tym szybszy czas jej spływania.

  • Przy większej dozie i tej samej grubości mielenia czas parzenia jest znacznie dłuższy(kontakt kawy z wodą). Można to skompensować grubszym mieleniem, woda będzie szybciej spływać, ale to nigdy nie będzie to samo. Dynamika ekstrakcji przy różnych dozach będzie różna i zależy od grubości mielenia czyli powierzchni, czasu (prędkość spływania) kontaktu kawy z wodą oraz jej temperatury. Czym wyższa temperatura wody tym szybszy czas jej spływania.

    @rudekolek dokładnie, zmiennych jest bardzo dużo 🙂

    Myślę że najlepiej trzymać się smaku, wszelkie czasy, czy grubości mielenia będą zawsze różne w różnych warunkach i dla różnych kaw.

    Ja trzymam się zasady że dążę do tego żeby kawa była zbalansowana w smaku, a jeśli to kawa o wysokiej kwasowości to żeby nie była to kwasowość niepożądana (np niedojrzałe owoce). Trochę na ten temat można się dowiedzieć na kursach Sensory Skills, już na poziomie podstawowym.

  • Nie robię dripów ale też zauważyłem, że trzymając się doz, kawa 600ml smakuje lepiej niż z 300.

  • Kiedyś robiłem swojego excelka z racji że miałem dużo kawy zamrożonej ale gdzieś zaginał.

    Poniżej fajny excelek podkradnięty z innego forum do Espresso:

Sugerowane posty

  • Orea Z1 - ZERO bypass brewer

    Metody alternatywne recenzja
    11
    2 Głosy
    11 Posty
    275 Wyświetlenia
    korea83K
    @pawel890 napisał w Orea Z1 - ZERO bypass brewer: Jedyne co mnie zastanawia, to fakt tego "clarity", czy V60 nie powinno nam dawać lepszego, dzięki papierowym filtrom? W Orea Z1 są filtry od Sibarist i o ile byłem święcie przekonany, że tej firmy nie lubię, tak muszę przyznać, że oni chyba wiedzą co to rozwój Mam w domu jeszcze ich pierwsze filtry do V60 jakie wypuścili lata temu. Te w cenie jak za złoto. I to były w mojej ocenie bardzo marne filtry bo owszem, były szybkie, ale za dużo też przepuszczały drobin do naparu. Filtry do Orea też są bardzo szybkie, ale jednocześnie robią co do nich należy. Na YT w recenzji Orea Z1 Aramse pokazuje jak szybkie są te filtry w porównaniu do innych. Konkretna różnica
  • Hario My Cafe Drip Filter

    Metody alternatywne
    6
    1 Głosy
    6 Posty
    146 Wyświetlenia
    HeniutekH
    @Dawid4792 czasem jedzie sie do takiej dziury, że nawet prawdziwej cukierni ani nawet lodziarni nie ma, a co dopiero kawiarnia?! Nawet jeśli jakaś by sie trafiła z profesjonalnym ekspresem do kawy to zazwyczaj obsługuje go osoba z doskoku ktora dorabia sobie w wakacje i która miała szkolenie 5 minut obsługi ekspresu. O przelewie to można zapomnieć, co najwyżej tonicpresso. Oczywiście kawa bedzie paskudna i mega ciemno palona, bo każdy oszczędza, a do takiej dziury nie opłaca sie nic lepszego kupić, a i tak "one wypijo". Jadąc w docelowe miejsce można sobie zrobić przystanek zahaczajac jakaś lokalna palarnię, prawdopodobieństwo że kawa bedzie niepijalna bardziej niż ta z "cukierni" jest naprawdę znikoma, nawet jako przysłowiowa parzucha. Tak to widzę. Ps. Jeśli jedzie się autem to kwestia zabrania chociażby mlynka ręcznego, aeropresu i paczki kawy to juz nie klopot.
  • Cold brew - jaki macie przepis?

    Przeniesiony Metody alternatywne cold brew
    8
    1 Głosy
    8 Posty
    259 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Prawdę mówiąc, przez to lato jakoś niewiele cold brew zrobiłem. Chyba muszę nadrobić teraz, jak jeszcze przez chwilę będą upały. Jednak kawa na zimno przy 30 stopniach na dworze to zupełnie inna bajka, niż gorąca.