Lagom Casa - recenzja
-
Lagom Casa to najnowsza propozycja od dobrze znanej w świecie kawy marki Option-O, skierowana do domowych baristów poszukujących wysokiej jakości młynka w rozsądnej cenie. Producent słynie z dbałości o detale i zastosowania zaawansowanych technologii, a Lagom Casa zdaje się kontynuować tę tradycję.
Design i jakość wykonania
Pierwsze, co rzuca się w oczy, to minimalistyczny i elegancki wygląd. Obudowa wykonana z wysokiej jakości aluminium sprawia, że młynek nie tylko prezentuje się stylowo na kuchennym blacie, ale też jest solidny i trwały. Kompaktowe wymiary sprawiają, że Lagom Casa z łatwością zmieści się nawet w niewielkiej przestrzeni.
Jest niewiele większy od Fellow EKG i porównalnej wielkości do Cafelat RobotFunkcjonalność i łatwość obsługi
Lagom Casa oferuje płynną regulację stopnia mielenia, co umożliwia łatwe dostosowanie go zarówno do espresso, jak i metod alternatywnych (V60, AeroPress czy French Press). Mechanizm regulacji jest precyzyjny i intuicyjny – zmiana ustawień nie sprawia żadnych problemów.Jakość mielenia, szybkość, poziom hałasu
Jakość jest na bardzo wysokim poziomie. Pod espresso trzeba trochę popracować przy WDT, natomiast przemiał jest bardzo równy.
Casa jest młynkiem z tych wolniejszych i musimy poczekać zanim zmieli nam porcję 17-18 gram, około 30 sekund.
Dźwięk mielenia nie jest zbyt głośny i co najważniejsze - nie jest nieprzyjemny dla ucha.Retencja i statyka
Ten młynek ma praktycznie zerową retencje oraz nie trzeba stosować RDT, bo nie ma tutaj statyki. Dodatkowo bardzo przemyślany mechanizm pomaga zawsze opróżnić do zera młynekStosunek jakości do ceny
Ja za swój egzemplarz zapłaciłem 2300 złotych plus koszty celne około 200 złotych kupując bezpośrednio od producenta.
Młynek zamówiłem 7 grudnia, miałem u siebie około 10 stycznia, opóźnienie wynikające z tego, że system źle adres wpisał i UPS musiał poprawiać ręcznie.Uważam, że w tej cenie jest to jeden z najlepszych młynków SD do domowego użytku.
Zalety
- Solidny
- Mały
- Ładny
- Brak retencji
Wady
- To nie jest młynek do parzenia kilku kaw pod rząd w ekspresie
- Na razie ciężko znaleźć
Podsumowanie
Mając trochę już młynków na swoim blacie uważam, że jest to jeden z najlepszych młynków SD.
Mamy wysoką jakość wykonania, znaną i cenioną firmę. Żarna 65mm (możliwość zakupu z żarnami 48mm) dają bardzo dobry przemiał i mamy zakres na wszelkie potrzeby.
Jest to młynek dla osób pijących rózne kawy w ciągu dnia, ale też pijących tych kaw ograniczoną ilość, bo jeżeli mamy gości i chcemy szybko zmielić dla nich 4-6 kaw to nie jest to jednak demon prędkości.
U mnie ten młynek zostaje na dłużej. -
Minimalistyczny młynek i wydaje się niezwykle kompaktowy. W tej cenie to naprawdę solidna opcja, w dodatku 65mm tam upchnęli. Ciekawe jakich cen będzie się można spodziewać od polskich dystrybutorów, w tej kategorii cenowej to naprawdę super opcja na SD.
Kiedy kupowałem swój młynek SD były może z 3 opcje na rynku, aktualnie jesteśmy tak zawaleni młynkami SD, aż ciężko coś wybrać Konkurencja u producentów działa pozytywnie dla klientów.
-
Minimalistyczny młynek i wydaje się niezwykle kompaktowy. W tej cenie to naprawdę solidna opcja, w dodatku 65mm tam upchnęli. Ciekawe jakich cen będzie się można spodziewać od polskich dystrybutorów, w tej kategorii cenowej to naprawdę super opcja na SD.
Kiedy kupowałem swój młynek SD były może z 3 opcje na rynku, aktualnie jesteśmy tak zawaleni młynkami SD, aż ciężko coś wybrać Konkurencja u producentów działa pozytywnie dla klientów.
ledwo człowiek się przywita, obwoła pierwszym potencjalnym właścicielem Casy a tu proszę, jednak nie jestem sam
aż miło czytać taką recenzję po zamówieniu, zwłaszcza przy praktycznym braku wad
@pawel890 napisał w Lagom Casa - recenzja:
Ciekawe jakich cen będzie się można spodziewać od polskich dystrybutorów
niestety w Polsce dystrybucja Option-O chyba nie istnieje niestety
-
C ciastek odniósł się do tego tematu dnia
-
C ciastek odniósł się do tego tematu dnia