Przejdź do treści

Lagom Casa - czyżby rewolucja w domowych młynkach?

Przeniesiony Młynki
3 2 122
  • Żarna 48 lub 65mm, cenowo powinien być w Europie w okolicach 3000-3500.
    Retencja na poziomie 0g, nie wymagane RDT.

Z filmów, które obejrzałem młynek wygląda jak nowy lepszy Niche Zero i moim zdaniem może być jednym z najlepszych młynków do domu.

Mały, moim zdaniem bardzo ładny, przemyślana budowa, żarna swoje, łatwy dostęp do środka bez narzędzi.

W przypadku zamówienia bezpośrednio od producenta wychodzi niecałe 2300 złotych. Do tego trzeba będzie doliczyć pewnie akcyzę i VAT.

Wysyłka ma być na przełomie stycznia i lutego kolejnej partii.

Według mnie może być to jeden z najlepszych młynków do domu, który zadowoli większość użytkowników, chyba, że dalej będą chcieli gonić króliczka.

Dajcie znać o myślicie o tytułowym młynku.

• Zapowiada się ciekawie.
    Cieszy mnie też ogólny trend unowocześniania konstrukcji.
    W sprzęcie kawowym jeszcze kilka lat temu dominowały "stare i dobre" rozwiązania-grupa E61 z 1961 roku, grzałki jak w PRL-owskim czajniku i silniki prądu zmiennego jak w betoniarce (w młynkach i rotapompach).
    Tytułowy Lagom jest już sprzętem współczesnym. Bezszczotkowy silnik prądu stałego to bez dwóch zdań dobre rozwiązanie. Podobne do tego w Niche. Główne zalety takiego napędu to wysoki moment obrotowy, możliwość zmniejszenia i regulacji prędkości obrotowej, mniejsze ryzyko zablokowania się żaren.
    Zastanawia mnie tylko kwestia żaren 48 lub 65mm-będą dwa warianty? Czy to jedne żarna stożkowe które zmierzono w dwóch miejscach?

• Dwa warianty, 48 jest już chwilę na rynku, teraz 65 wypuszczają

• S skansen przeniósł ten temat z Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. dnia
  • S skansen rozdzielił ten temat dnia
Sugerowane posty

• Akcentowanie smaków w młynkach

Młynki
    5
    0 Głosy
    5 Posty
    112 Wyświetlenia
    ciastekC
    Trafiłem na https://espressoaf.com/guides/burr_catalog.html#identifying-burrs [image: prebreaker_flat.jpg] To standardowe żarna EK43 98mm. Na czerwono zaznaczone ostrza wstępnie rozdrabniające, na biało właściwe mielące. Przyjrzałem się dokładniej tej krawędzi zewnętrznej w Brew Special i Italian Espresso: [image: 1752683533133-9387cb3e-89be-46a6-9289-bead3f06fe96-image.png] Italian Espresso ma węższe i bardziej nieregularne ostrza właściwe. Porównując z Espresso Specialty praktycznie nie ma już wątpliwości. Choć to zapewne tylko uproszczenie – im szerszy pierścień ostrzy właściwych, im bardziej są regularne, tym bardziej powinny podkreślać nuty owocowe. [image: 1752683965633-ea968631-4769-4c82-8956-d84cf3ba6e7d-image.png] Wewnętrzna część jest niemal identyczna w Brew Special i Italian Espresso zapewne z powodu dość dobrego wstępnego rozdrobnienia, co upraszcza późniejsze mielenie właściwe. Swoją drogą ciekawy jest ten graf z młynami na Espresso Aficionados [image: burrs_overview.jpg] Ktoś z was miał przyjemność wypić szota z Kafateka z żarnami Shuriken LM?
  • Lagom Casa - recenzja

Młynki lagom lagom casa recenzja
    5
    3 Głosy
    5 Posty
    224 Wyświetlenia
    ciastekC
    ledwo człowiek się przywita, obwoła pierwszym potencjalnym właścicielem Casy a tu proszę, jednak nie jestem sam aż miło czytać taką recenzję po zamówieniu, zwłaszcza przy praktycznym braku wad @pawel890 napisał w Lagom Casa - recenzja: Ciekawe jakich cen będzie się można spodziewać od polskich dystrybutorów niestety w Polsce dystrybucja Option-O chyba nie istnieje niestety
  • Mazzer Philos - recenzja nowości w gamie młynków SD

Młynki recenzja mazzer młynek sd
    3
    3 Głosy
    3 Posty
    165 Wyświetlenia
    B
    @skansen zakup jest prawdopodobnie możliwy głównie przez stronę producenta. Kupiłem młynek z drugiej ręki, ponieważ pierwszy właściciel niedługo po otrzymaniu przesylki stwierdził, że woli zostać przy młynku napędzanym siłą mięśni