Przejdź do treści

Akcentowanie smaków w młynkach

Młynki
5 2 112 1
  • Większość z nas, jeśli nie każdy, ma swoje preferencje co do smaku kawy. Jedni wolą słodsze, inni owocowe lub kwiatowe.

@skansen napisał w New Mazzer Mini G - kolejna propozycja od Mazzera:

Testując różne młynki zauważyłem, że jedne podkreślają nuty owocowe a inne słodkie właśnie.

Mi samemu szukając następcy Freda zdarzało mi się natknąć na temat akcentowania różnych nut przez młynki. Głównie sprowadzało się to do porównania żaren stożkowych z płaskimi. Te pierwsze podobno bardziej podkreślają czekoladową słodycz, podczas gdy płaskie są bardziej wszechstronne.

Kierunek akcentowania nut smakowych wydaje się być dość istotnym kryterium w wyborze sprzętu, a takich informacji często brakuje, a udaje się je uzyskać niemal wyłącznie w ramach czyjejś opinii.

Jakie są wasze doświadczenia? Mi niestety nie było dane obcować z wieloma młynkami, więc ciężko mi wskazać jakieś tendencje, jednak temat jest według mnie co najmniej interesujący.

• To wskazanie Mazzera, o żarnach podkreślających słodkie nuty wynika z tego, że korzysta ze swoich bardziej klasycznych żaren - 233M.

Klasyczne żarna płaskie mają inną geometrie, układ żaren posiada bimodalny charakter (produkuje wiele poziomów zmielenia) - w skrócie pełniejsze body, większą różnorodność cząstek i więcej kwaskowych nut, które wynikają z różnych poziomów ekstrakcji.

image.png

Długie żarna płaskie o bardziej stopniowej i regularnej geometrii tzw. unimodalne (jednostopniowe), powodują bardziej regularny kształt cząstek zmielonej kawy i tym samym, jeszcze większą klarowność kawy oraz nadają bardziej kwaskowy charakter od klasycznych płaskich żaren.

94556592-1fd8-4863-936d-51fa90734ff1-image.png

Można powiedzieć, że im więcej nieregularności w drobinkach kawy, tym większe body i różnorodność smaku oraz mniej kwasku.
    Stopniując żarna, jeśli chcemy uzyskać słodycz i pełniejsze body w kawie:

1. Stożkowe żarna
    2. Klasyczne żarna płaskie (głównie do espresso)
    3. Długie płaskie żarna (uniwersalne zarówno do espresso/alternatyw)

Niestety nie potrafię tego potwierdzić, ponieważ nigdy nie miałem okazji obcować i porównywać bezpośrednio dwóch porządnych młynków o innej konstrukcji, tyle mówi sama teoria. W moim młynku, znajdują się żarna Eureka Diamond Burrs, czyli klasyczne żarna do espresso, które chyba są takim złotym środkiem.
    Eureka ma bardzo fajne opisy i wykresy różnych geometrii swoich żaren na stronie.

• To się pokrywa z tym, co czytałem, ale na podlinkowanej stronie eureki jest coś, co trochę zaburza tę teorię o uni/bimodalności.

Żarna Brew Special są dedykowane pod jasny wypał i filtry, ale wyglądają na bimodalne.

image.png

Geometrycznie dużo bliżej im do Italian Espresso Taste, po których spodziewałbym się bogatego body, niż do unimodalnych

062940f9-1fc9-4bf7-aab6-709b4b5b326f-image.png

All Purpose z kolei faktycznie opisane są jako podkreślające kwasowe nuty

c71af6f4-a7dd-431e-8bcc-985c05e42175-image.png

Pomiędzy nimi wydają się być Espresso Specialty, o trochę bardziej skomplikowanej geometrii niż All Purpose, ale nie tak, jak pozostałe 2

fe48ef69-edce-47f5-95bb-092ce4caa94f-image.png

Wszystkie pasują do teorii poza Brew Special. Masz jakiś pomysł, o co może chodzić? Co mi umyka?

• Ciężko powiedzieć, może zdjęcie nie oddaje faktycznej geometrii, sam nie jestem ekspertem 😄
    Ale z tego jak interpretuje zdjęcie, to faktycznie bliżej do geometrii espresso, ale wykres mówi co innego:

Widać, że brew special - produkuje jeszcze mniej różnych poziomów drobinek, więc to żarna powinny zapewnić najbardziej klarowną kawę ze wszystkich i tym samym powinny podkreślać jasne wypały w metodach alternatywnych.

Żółty wykres - all purpose
    Niebieski - brew special (widać, że produkuje mniej pyłu czyli lewa strona osi x - co daje klarowną kawę i mniej body)
    image.png

• Trafiłem na https://espressoaf.com/guides/burr_catalog.html#identifying-burrs

To standardowe żarna EK43 98mm. Na czerwono zaznaczone ostrza wstępnie rozdrabniające, na biało właściwe mielące. Przyjrzałem się dokładniej tej krawędzi zewnętrznej w Brew Special i Italian Espresso:

Italian Espresso ma węższe i bardziej nieregularne ostrza właściwe. Porównując z Espresso Specialty praktycznie nie ma już wątpliwości. Choć to zapewne tylko uproszczenie – im szerszy pierścień ostrzy właściwych, im bardziej są regularne, tym bardziej powinny podkreślać nuty owocowe.

ea968631-4769-4c82-8956-d84cf3ba6e7d-image.png

Wewnętrzna część jest niemal identyczna w Brew Special i Italian Espresso zapewne z powodu dość dobrego wstępnego rozdrobnienia, co upraszcza późniejsze mielenie właściwe.

Swoją drogą ciekawy jest ten graf z młynami na Espresso Aficionados

Ktoś z was miał przyjemność wypić szota z Kafateka z żarnami Shuriken LM?

Sugerowane posty

• Mahlkönig E64 WS - kolejna propozycja dla home baristów

Młynki
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    52 Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za połowę tej ceny mamy X64 SD, który nie zachwyca wyglądem . W obu konstrukcjach chyba bedzie podobny silnik parametrowo ?! 200 W i obroty 1950... Patrząc na ten młyn to X64 SD wyglada jak zabawka, co nie zmienia faktu że może mieć fajny workflow .
  • Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?

Młynki
    13
    0 Głosy
    13 Posty
    150 Wyświetlenia
    kabziorK
    @skansen napisał w Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?: NicheZero jest dobry do skakania miedzy metodami np. między przelewem a espresso. OK, dzięki, szukam argumentów żeby go nie kupować a ten jest pomocny Jeśli Sculptor ma zostać na blacie to zamiast Niche poszukałbym młynka dedykowanego do espresso, np. wspomniane przez Pawła Eureki. Nie, chyba popchnę 78s, nie wykorzystam dwóch młynków. Eurekę miałem przed 78, nie wiem czy chcę wracać, bo nic jakoś specjalnie do mnie nie przemawia. Atom jest za duży, poza tym kompletnie nie przemawia do mnie idea wielkich żaren, minusem jest zawsze ogromna obudowa, a jedynym plusem 5 sek oszczędności na czasie mielenia Fiorenzato Allground coraz bardziej mnie kusi.
  • Lagom Casa - czyżby rewolucja w domowych młynkach?

Przeniesiony Młynki lagom lagom casa
    3
    0 Głosy
    3 Posty
    122 Wyświetlenia
    pasiadloP
    Dwa warianty, 48 jest już chwilę na rynku, teraz 65 wypuszczają