Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Młynki
  3. Akcentowanie smaków w młynkach

Akcentowanie smaków w młynkach

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Młynki
5 Posty 2 Uczestników 86 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ciastekC Online
    ciastekC Online
    ciastek
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    Większość z nas, jeśli nie każdy, ma swoje preferencje co do smaku kawy. Jedni wolą słodsze, inni owocowe lub kwiatowe.

    @skansen napisał w New Mazzer Mini G - kolejna propozycja od Mazzera:

    Testując różne młynki zauważyłem, że jedne podkreślają nuty owocowe a inne słodkie właśnie.

    Mi samemu szukając następcy Freda zdarzało mi się natknąć na temat akcentowania różnych nut przez młynki. Głównie sprowadzało się to do porównania żaren stożkowych z płaskimi. Te pierwsze podobno bardziej podkreślają czekoladową słodycz, podczas gdy płaskie są bardziej wszechstronne.

    Kierunek akcentowania nut smakowych wydaje się być dość istotnym kryterium w wyborze sprzętu, a takich informacji często brakuje, a udaje się je uzyskać niemal wyłącznie w ramach czyjejś opinii.

    Jakie są wasze doświadczenia? Mi niestety nie było dane obcować z wieloma młynkami, więc ciężko mi wskazać jakieś tendencje, jednak temat jest według mnie co najmniej interesujący.

    Ekspres: Bianca V3, Picopresso
    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
    Wcześniej: MaraX, Fred

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Niedostępny
      pawel890P Niedostępny
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez pawel890
      #2

      To wskazanie Mazzera, o żarnach podkreślających słodkie nuty wynika z tego, że korzysta ze swoich bardziej klasycznych żaren - 233M.

      Klasyczne żarna płaskie mają inną geometrie, układ żaren posiada bimodalny charakter (produkuje wiele poziomów zmielenia) - w skrócie pełniejsze body, większą różnorodność cząstek i więcej kwaskowych nut, które wynikają z różnych poziomów ekstrakcji.

      image.png

      Długie żarna płaskie o bardziej stopniowej i regularnej geometrii tzw. unimodalne (jednostopniowe), powodują bardziej regularny kształt cząstek zmielonej kawy i tym samym, jeszcze większą klarowność kawy oraz nadają bardziej kwaskowy charakter od klasycznych płaskich żaren.

      94556592-1fd8-4863-936d-51fa90734ff1-image.png

      Można powiedzieć, że im więcej nieregularności w drobinkach kawy, tym większe body i różnorodność smaku oraz mniej kwasku.
      Stopniując żarna, jeśli chcemy uzyskać słodycz i pełniejsze body w kawie:

      1. Stożkowe żarna
      2. Klasyczne żarna płaskie (głównie do espresso)
      3. Długie płaskie żarna (uniwersalne zarówno do espresso/alternatyw)

      Niestety nie potrafię tego potwierdzić, ponieważ nigdy nie miałem okazji obcować i porównywać bezpośrednio dwóch porządnych młynków o innej konstrukcji, tyle mówi sama teoria. W moim młynku, znajdują się żarna Eureka Diamond Burrs, czyli klasyczne żarna do espresso, które chyba są takim złotym środkiem.
      Eureka ma bardzo fajne opisy i wykresy różnych geometrii swoich żaren na stronie.

      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      👍
      2
      • ciastekC Online
        ciastekC Online
        ciastek
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        To się pokrywa z tym, co czytałem, ale na podlinkowanej stronie eureki jest coś, co trochę zaburza tę teorię o uni/bimodalności.

        Żarna Brew Special są dedykowane pod jasny wypał i filtry, ale wyglądają na bimodalne.

        image.png

        Geometrycznie dużo bliżej im do Italian Espresso Taste, po których spodziewałbym się bogatego body, niż do unimodalnych

        062940f9-1fc9-4bf7-aab6-709b4b5b326f-image.png

        All Purpose z kolei faktycznie opisane są jako podkreślające kwasowe nuty

        c71af6f4-a7dd-431e-8bcc-985c05e42175-image.png

        Pomiędzy nimi wydają się być Espresso Specialty, o trochę bardziej skomplikowanej geometrii niż All Purpose, ale nie tak, jak pozostałe 2

        fe48ef69-edce-47f5-95bb-092ce4caa94f-image.png

        Wszystkie pasują do teorii poza Brew Special. Masz jakiś pomysł, o co może chodzić? Co mi umyka?

        Ekspres: Bianca V3, Picopresso
        Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
        Wcześniej: MaraX, Fred

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • pawel890P Niedostępny
          pawel890P Niedostępny
          pawel890
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez pawel890
          #4

          Ciężko powiedzieć, może zdjęcie nie oddaje faktycznej geometrii, sam nie jestem ekspertem 😄
          Ale z tego jak interpretuje zdjęcie, to faktycznie bliżej do geometrii espresso, ale wykres mówi co innego:

          Widać, że brew special - produkuje jeszcze mniej różnych poziomów drobinek, więc to żarna powinny zapewnić najbardziej klarowną kawę ze wszystkich i tym samym powinny podkreślać jasne wypały w metodach alternatywnych.

          Żółty wykres - all purpose
          Niebieski - brew special (widać, że produkuje mniej pyłu czyli lewa strona osi x - co daje klarowną kawę i mniej body)
          image.png

          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • ciastekC Online
            ciastekC Online
            ciastek
            napisał ostatnio edytowany przez ciastek
            #5

            Trafiłem na https://espressoaf.com/guides/burr_catalog.html#identifying-burrs

            To standardowe żarna EK43 98mm. Na czerwono zaznaczone ostrza wstępnie rozdrabniające, na biało właściwe mielące. Przyjrzałem się dokładniej tej krawędzi zewnętrznej w Brew Special i Italian Espresso:

            Italian Espresso ma węższe i bardziej nieregularne ostrza właściwe. Porównując z Espresso Specialty praktycznie nie ma już wątpliwości. Choć to zapewne tylko uproszczenie – im szerszy pierścień ostrzy właściwych, im bardziej są regularne, tym bardziej powinny podkreślać nuty owocowe.

            ea968631-4769-4c82-8956-d84cf3ba6e7d-image.png

            Wewnętrzna część jest niemal identyczna w Brew Special i Italian Espresso zapewne z powodu dość dobrego wstępnego rozdrobnienia, co upraszcza późniejsze mielenie właściwe.

            Swoją drogą ciekawy jest ten graf z młynami na Espresso Aficionados

            Ktoś z was miał przyjemność wypić szota z Kafateka z żarnami Shuriken LM?

            Ekspres: Bianca V3, Picopresso
            Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
            Wcześniej: MaraX, Fred

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            1
            Odpowiedz
            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
            • Najpierw najstarsze
            • Najpierw najnowsze
            • Najwięcej głosów


            • Zaloguj się

            • Nie masz konta? Zarejestruj się

            • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
            • Pierwszy post
              Ostatni post
            0
            • Kategorie
            • Jak zacząć z kawą
            • Poradnik espresso
            • Pierwszy młynek do kawy
            • Woda do kawy
            • Popularne
            • Ostatnie
            • Tagi
            • Użytkownicy
            • Grupy