Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Młynki
  3. Akcentowanie smaków w młynkach

Akcentowanie smaków w młynkach

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Młynki
5 Posty 2 Uczestników 86 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ciastekC Online
    ciastekC Online
    ciastek
    napisał ostatnio edytowany przez

Większość z nas, jeśli nie każdy, ma swoje preferencje co do smaku kawy. Jedni wolą słodsze, inni owocowe lub kwiatowe.

@skansen napisał w New Mazzer Mini G - kolejna propozycja od Mazzera:

Testując różne młynki zauważyłem, że jedne podkreślają nuty owocowe a inne słodkie właśnie.

Mi samemu szukając następcy Freda zdarzało mi się natknąć na temat akcentowania różnych nut przez młynki. Głównie sprowadzało się to do porównania żaren stożkowych z płaskimi. Te pierwsze podobno bardziej podkreślają czekoladową słodycz, podczas gdy płaskie są bardziej wszechstronne.

Kierunek akcentowania nut smakowych wydaje się być dość istotnym kryterium w wyborze sprzętu, a takich informacji często brakuje, a udaje się je uzyskać niemal wyłącznie w ramach czyjejś opinii.

Jakie są wasze doświadczenia? Mi niestety nie było dane obcować z wieloma młynkami, więc ciężko mi wskazać jakieś tendencje, jednak temat jest według mnie co najmniej interesujący.

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
    Wcześniej: MaraX, Fred

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Niedostępny
      pawel890P Niedostępny
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez pawel890

To wskazanie Mazzera, o żarnach podkreślających słodkie nuty wynika z tego, że korzysta ze swoich bardziej klasycznych żaren - 233M.

Klasyczne żarna płaskie mają inną geometrie, układ żaren posiada bimodalny charakter (produkuje wiele poziomów zmielenia) - w skrócie pełniejsze body, większą różnorodność cząstek i więcej kwaskowych nut, które wynikają z różnych poziomów ekstrakcji.

image.png

Długie żarna płaskie o bardziej stopniowej i regularnej geometrii tzw. unimodalne (jednostopniowe), powodują bardziej regularny kształt cząstek zmielonej kawy i tym samym, jeszcze większą klarowność kawy oraz nadają bardziej kwaskowy charakter od klasycznych płaskich żaren.

94556592-1fd8-4863-936d-51fa90734ff1-image.png

Można powiedzieć, że im więcej nieregularności w drobinkach kawy, tym większe body i różnorodność smaku oraz mniej kwasku.
      Stopniując żarna, jeśli chcemy uzyskać słodycz i pełniejsze body w kawie:

1. Stożkowe żarna
      2. Klasyczne żarna płaskie (głównie do espresso)
      3. Długie płaskie żarna (uniwersalne zarówno do espresso/alternatyw)

Niestety nie potrafię tego potwierdzić, ponieważ nigdy nie miałem okazji obcować i porównywać bezpośrednio dwóch porządnych młynków o innej konstrukcji, tyle mówi sama teoria. W moim młynku, znajdują się żarna Eureka Diamond Burrs, czyli klasyczne żarna do espresso, które chyba są takim złotym środkiem.
      Eureka ma bardzo fajne opisy i wykresy różnych geometrii swoich żaren na stronie.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

👍
      2
      • ciastekC Online
        ciastekC Online
        ciastek
        napisał ostatnio edytowany przez

To się pokrywa z tym, co czytałem, ale na podlinkowanej stronie eureki jest coś, co trochę zaburza tę teorię o uni/bimodalności.

Żarna Brew Special są dedykowane pod jasny wypał i filtry, ale wyglądają na bimodalne.

image.png

Geometrycznie dużo bliżej im do Italian Espresso Taste, po których spodziewałbym się bogatego body, niż do unimodalnych

062940f9-1fc9-4bf7-aab6-709b4b5b326f-image.png

All Purpose z kolei faktycznie opisane są jako podkreślające kwasowe nuty

c71af6f4-a7dd-431e-8bcc-985c05e42175-image.png

Pomiędzy nimi wydają się być Espresso Specialty, o trochę bardziej skomplikowanej geometrii niż All Purpose, ale nie tak, jak pozostałe 2

fe48ef69-edce-47f5-95bb-092ce4caa94f-image.png

Wszystkie pasują do teorii poza Brew Special. Masz jakiś pomysł, o co może chodzić? Co mi umyka?

0
        • pawel890P Niedostępny
          pawel890P Niedostępny
          pawel890
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez pawel890

Ciężko powiedzieć, może zdjęcie nie oddaje faktycznej geometrii, sam nie jestem ekspertem 😄
          Ale z tego jak interpretuje zdjęcie, to faktycznie bliżej do geometrii espresso, ale wykres mówi co innego:

Widać, że brew special - produkuje jeszcze mniej różnych poziomów drobinek, więc to żarna powinny zapewnić najbardziej klarowną kawę ze wszystkich i tym samym powinny podkreślać jasne wypały w metodach alternatywnych.

Żółty wykres - all purpose
          Niebieski - brew special (widać, że produkuje mniej pyłu czyli lewa strona osi x - co daje klarowną kawę i mniej body)
          image.png

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
          • ciastekC Online
            ciastekC Online
            ciastek
            napisał ostatnio edytowany przez ciastek

Trafiłem na https://espressoaf.com/guides/burr_catalog.html#identifying-burrs

To standardowe żarna EK43 98mm. Na czerwono zaznaczone ostrza wstępnie rozdrabniające, na biało właściwe mielące. Przyjrzałem się dokładniej tej krawędzi zewnętrznej w Brew Special i Italian Espresso:

Italian Espresso ma węższe i bardziej nieregularne ostrza właściwe. Porównując z Espresso Specialty praktycznie nie ma już wątpliwości. Choć to zapewne tylko uproszczenie – im szerszy pierścień ostrzy właściwych, im bardziej są regularne, tym bardziej powinny podkreślać nuty owocowe.

ea968631-4769-4c82-8956-d84cf3ba6e7d-image.png

Wewnętrzna część jest niemal identyczna w Brew Special i Italian Espresso zapewne z powodu dość dobrego wstępnego rozdrobnienia, co upraszcza późniejsze mielenie właściwe.

Swoją drogą ciekawy jest ten graf z młynami na Espresso Aficionados

Ktoś z was miał przyjemność wypić szota z Kafateka z żarnami Shuriken LM?

1
            Odpowiedz
            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
            • Najpierw najstarsze
            • Najpierw najnowsze
            • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
            • Pierwszy post
              Ostatni post
            0
            • Kategorie
            • Jak zacząć z kawą
            • Poradnik espresso
            • Pierwszy młynek do kawy
            • Woda do kawy
            • Popularne
            • Ostatnie
            • Tagi
            • Użytkownicy