Sensory ciśnienia espresso
-
Na rynku pojawiły się 3 firmy zajmujące się tworzeniem sensorów ciśnienia opartych o Bluetooth.
Firmy:
Sensor ciśnienia w połączeniu z wagą BT, potrafi nam dać bardzo precyzyjne informacje na temat przepływu, czasu oraz ciśnienia, relatywnie niskim kosztem możemy uzyskać informacje jakie zbiera wielokrotnie droższy Decent. Dodatkowo, aplikacja od producenta, daje nam możliwość zapisywania archiwum własnych profili oraz testowania popularnych profili ciśnienia z różnych maszyn, dzięki temu można łatwiej i precyzyjniej odwzorować oczekiwany profil.
Aktualnie jestem zainteresowany sprzętem Bookoo - w ofercie posiada wiele dedykowanych zestawów pod popularne manualne ekspresy dźwigniowe oraz ekspresy oparte o grupę E61. Podoba mi się ergonomia tego sprzętu, łatwość łączenia z wieloma wagami oraz aplikacjami. Do samego sensora, jest dodawana również dedykowana waga Bookoo scale.
Tutaj Bookoo na E61 Lelit Bianca wraz z ich aplikacją.
Czy ktoś miał okazję używać tego typu sprzętu?
-
Na rynku pojawiły się 3 firmy zajmujące się tworzeniem sensorów ciśnienia opartych o Bluetooth.
Firmy:
Sensor ciśnienia w połączeniu z wagą BT, potrafi nam dać bardzo precyzyjne informacje na temat przepływu, czasu oraz ciśnienia, relatywnie niskim kosztem możemy uzyskać informacje jakie zbiera wielokrotnie droższy Decent. Dodatkowo, aplikacja od producenta, daje nam możliwość zapisywania archiwum własnych profili oraz testowania popularnych profili ciśnienia z różnych maszyn, dzięki temu można łatwiej i precyzyjniej odwzorować oczekiwany profil.
Aktualnie jestem zainteresowany sprzętem Bookoo - w ofercie posiada wiele dedykowanych zestawów pod popularne manualne ekspresy dźwigniowe oraz ekspresy oparte o grupę E61. Podoba mi się ergonomia tego sprzętu, łatwość łączenia z wieloma wagami oraz aplikacjami. Do samego sensora, jest dodawana również dedykowana waga Bookoo scale.
Tutaj Bookoo na E61 Lelit Bianca wraz z ich aplikacją.
Czy ktoś miał okazję używać tego typu sprzętu?
@pawel890 , Hej fajnie, że poruszyłeś temat sam jestem ciekaw.
Przemknęło przez myśl, że fajnie by to zagrało z robotem, ale...
Tak rzadko oatatnio pijam espresso plus cena całego zestawu z wagą, w stosunku do chociażby ceny robota jednak mocno odstrasza.
Jakbym miał niespodziewany i nadprogramowy nadmiar gotówki to z ciekawości chetnie bym potestował i się pobawił.
Nie wiem, czy czasem @J nie miał styczności z ich produktami...
-
Jest też gotowy zestaw do robota, cena aktualnie całkiem spoko 500zł~ samo ciśnienie, z wagą, żeby mierzyć też przepływ to 800zł.
Jak coś to ja swój zestaw zamówiłem (Bookoo), dam znać jak dojdzie i przetestuje. Cena bardzo atrakcyjna, w Polsce taki sam zestaw ponad dwukrotnie drożej.
Za cały zestaw:
- sensor ciśnienia bt
- waga
- manometr z rozdzielnikiem
- darmowa przesyła
Zapłaciłem 748 zł
Z tego co widziałem sam sensor bt u "Janusza", kosztuje 749zł
-
Jest też gotowy zestaw do robota, cena aktualnie całkiem spoko 500zł~ samo ciśnienie, z wagą, żeby mierzyć też przepływ to 800zł.
Jak coś to ja swój zestaw zamówiłem (Bookoo), dam znać jak dojdzie i przetestuje. Cena bardzo atrakcyjna, w Polsce taki sam zestaw ponad dwukrotnie drożej.
Za cały zestaw:
- sensor ciśnienia bt
- waga
- darmowa przesyła
Zapłaciłem 748 zł
@pawel890 , dzięki za info.
Faktycznie trochę potaniało.
Osobiscie chciałbym jeszcze dorzucić "Tee" i robi się 850zł + wysyłka 38 zł.
Dojdzie pewnie podatek/cło i zrobi się ponad tysiak, bo wysyłka z Chin bodajże ;/Widziałem screeny z robotem, jakość wykonania wydaje się na mega wysokim poziomie.
Zamówiłeś pod kolbę, czy planujesz też do flaira?
-
Nie mam e61 to pasuje tylko pod ten typ ekspresów. Ja kupiłem zestaw do Flair, dostawa jest za darmo, są jeszcze kody różne z rabatami mi weszły jeszcze 2 dodatkowo.
@pawel890 , ah no tak z e61.
Z kodem zdejmuje 42 zł i wysyłka gratis.
-
@Heniutek W całości mnie to wyszło 748zł waga i pełen zestaw do Flair 58. Nie płaciłem dodatkowo za vat i cło.
W kwestii oceny wykonania tego sprzętu, to mógłbym go porównać do Apple i to bez żartów, jakość materiałów i spasowanie piękna sprawa. Jeszcze zostało zaznajomić się z software, tutaj może być gorzej.
-
@Heniutek W całości mnie to wyszło 748zł waga i pełen zestaw do Flair 58. Nie płaciłem dodatkowo za vat i cło.
W kwestii oceny wykonania tego sprzętu, to mógłbym go porównać do Apple i to bez żartów, jakość materiałów i spasowanie piękna sprawa. Jeszcze zostało zaznajomić się z software, tutaj może być gorzej.
@pawel890 , dzięki niestety po wakacjach jestem pusty jak Afrykański bęben, muszę spieniężyć kilka rzeczy i może wtedy...
-
Za cały zestaw:
- sensor ciśnienia bt
- waga
- darmowa przesyła
Zapłaciłem 748 zł
@pawel890 , Hej tak sie zastanawiam, albo coś źle patrzę, albo miałeś jakiś specjalny kod zniżkowy ,czy była lepsza oferta?
Do robota pokazuje podobną kwotę...
5% kod daje niecałe 930zł i darmową wysyłkę.
-
-
@Heniutek Tak wtedy była jakaś dodatkowa promocja 20% z okazji 2 lat, i jeszcze jakiś dodatkowy kod dodałem. Fajnie jest to, że kody się u nich sumowały dlatego cena się ładnie zbiła.
@pawel890 uhhh, no tak naprawdę dodatkowego manometru nie potrzebuje, choć to fajna opcja z tym Tee i zmianą położenia manometru które w sumie można rozwiazać wydrukiem z 3D, albo kawałkiem blaszki.
-
@pawel890 uhhh, no tak naprawdę dodatkowego manometru nie potrzebuje, choć to fajna opcja z tym Tee i zmianą położenia manometru które w sumie można rozwiazać wydrukiem z 3D, albo kawałkiem blaszki.
@Heniutek No wbrew pozorom mi się ten dodatkowy manometr przydaje, ale pewnie kwestia preferencji. Mimo, że uważam ten sprzęt jak i wszystko z BooKoo najwyższej jakości, to jednak manometr Flair jest trochę bardziej czytelny. Ale wracając do meritum, moim zdaniem łatwiej czytać analogowy odczyt ciśnienia prosto z manometru, niż cyfrowe próbkowanie z telefonu.
-
@Heniutek No wbrew pozorom mi się ten dodatkowy manometr przydaje, ale pewnie kwestia preferencji. Mimo, że uważam ten sprzęt jak i wszystko z BooKoo najwyższej jakości, to jednak manometr Flair jest trochę bardziej czytelny. Ale wracając do meritum, moim zdaniem łatwiej czytać analogowy odczyt ciśnienia prosto z manometru, niż cyfrowe próbkowanie z telefonu.
@pawel890 Dzięki za info, niestety ponad 900zł to wciąż sporo.
Chociaż sama waga to koszt rzędu prawie 500 zł ?! To ta sama waga co solo sprzedają? -
Tak ta sama waga, w bundle trochę taniej wychodziło. Aktualnie mają 2 rodzaje wag, micro pod espresso i szerszy model. No różnica 150zł~ od mojej kwoty finalnej, czyli teoretycznie ten dodatkowy 20% rabat.
@pawel890 Dziekować, trochę sie w tym pogubiłem już.
Bez tego "dodatkowego" trójnika "tee" i analogowego manometru, to faktycznie dla mnie traci trochę sens, jak napisałeś.
Skoro wkręcam czujnik w miejsce oryginalnego manometru to bez sensu pozbywać się go.
Wiadomo z czasem czlowiek łapie wprawę i już czuje rękoma robiąc entą kawę na tych samych ziarnach gdzie jest ten "opór" odpowiedniego ciśnienia, ale lubię zerknąć na manometr ;]
-
Miałbyś największy problem jakby akurat padła gdzieś bateria, albo generalnie nie chciał się bawić w mierznie pomiaru ze smartfonu, to wtedy tracisz całkowicie pomiar z manometru i robisz na ślepo. Dlatego ten trójnik mimo wszystko jest dość przydatny, no i druga sprawa myślę, że mimo wszystko pewnie masz ze 100ms opóźnienie na wykresie, a na manometrze masz natychmiastową informację zwrotną, żeby móc dostosować ciśnienie.
Dlatego moim zdaniem budżetowa opcja to sama waga, a jak już się bawić w "Decenta", no to kupować pełen zestaw sensor i dodatkowy trójnik z ich manometrem.