Przejdź do treści

Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD

Młynki
5 3 101
  • Ceado Life X to uniwersalny młynek, zaprezentowany w kwietniu 2024 roku. Jest to młynek o charakterze uniwersalnym, przeznaczony do wszystkich metod parzenia.
    Wyposażony jest w tzw. blind burrs a więc żarna bez śrub. Pozwala to zmniejszyć retencje i uzyskać wydajność porównywalną z większymi żarnami. Taki żarnowy downsizing w którym nie widzę wad.
    Ceado Life.jpg
    Młynek w domyślnej konfiguracji ma hopper i pracuje w oparciu o timer. Do młynka dokładany jest standardowo, bez dopłaty zestaw pozwalający używać go w konfiguracji SD (mieszek, kubeczek, kołnierz).

Ceado Life 1.jpg

Młynek dostępny jest w różnych kolorach. Cena poniżej 3000zł.

Ceado Life X - dane techniczne

• Moc silnika: 300 W
    • Prędkość obrotowa: 1380 obr./ min. (stała)
    • Prędkość mielenia: 1,6 g/s (espresso)
    • Żarna: 50 mm blind burrs
    • Masa: 5,4 kg
    • Wymiary (szerokość/głębokość/wysokość): 150mm / 200mm / 360mm

Zdjęcia producenta.

• Ten młynek strasznie pod kątem projektu, nigdy bym nie powiedział, że to Włoska manufaktura.

• Wygląd rzeczywiście nie porywa. Podoba mi się jednak koncepcja sprzedawania młynka OD wraz zestawem SD.
    Młynek ten wygląda jak odpowiedź na Fiorenzato All Ground. Z tym, że w Fiorenzato na etapie zakupu musimy wybrać czy chcemy wariant SD czy OD. Tutaj możemy płynnie przechodzić między metodami i sposobem używania.

• Wygląd rzeczywiście nie porywa. Podoba mi się jednak koncepcja sprzedawania młynka OD wraz zestawem SD.
    Młynek ten wygląda jak odpowiedź na Fiorenzato All Ground. Z tym, że w Fiorenzato na etapie zakupu musimy wybrać czy chcemy wariant SD czy OD. Tutaj możemy płynnie przechodzić między metodami i sposobem używania.

@skansen napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD:

koncepcja sprzedawania młynka OD wraz zestawem SD

A nie na odwrót? To młynki SD wiodą prym w minimalizacji retencji, która jest największym problemem, więc ciężej z OD zrobić SD, ale żeby z SD zrobić OD wystarczy dodać hoper i ewentualne bajery jak ważenie dozy czy timer.

• @skansen napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD:

A nie na odwrót? To młynki SD wiodą prym w minimalizacji retencji, która jest największym problemem, więc ciężej z OD zrobić SD, ale żeby z SD zrobić OD wystarczy dodać hoper i ewentualne bajery jak ważenie dozy czy timer.

@ciastek napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD:

@skansen napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD:

A nie na odwrót?

Może być i na odwrót 🙂

Sugerowane posty

• Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?

Młynki
    13
    0 Głosy
    13 Posty
    171 Wyświetlenia
    kabziorK
    @skansen napisał w Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?: NicheZero jest dobry do skakania miedzy metodami np. między przelewem a espresso. OK, dzięki, szukam argumentów żeby go nie kupować a ten jest pomocny Jeśli Sculptor ma zostać na blacie to zamiast Niche poszukałbym młynka dedykowanego do espresso, np. wspomniane przez Pawła Eureki. Nie, chyba popchnę 78s, nie wykorzystam dwóch młynków. Eurekę miałem przed 78, nie wiem czy chcę wracać, bo nic jakoś specjalnie do mnie nie przemawia. Atom jest za duży, poza tym kompletnie nie przemawia do mnie idea wielkich żaren, minusem jest zawsze ogromna obudowa, a jedynym plusem 5 sek oszczędności na czasie mielenia Fiorenzato Allground coraz bardziej mnie kusi.
  • Ceado E6C "Kameleon" - nowy uniwersalny młynek SD

Młynki ceado
    7
    0 Głosy
    7 Posty
    110 Wyświetlenia
    S
    Ja nie jestem aż tak krytyczny. Zarówno DF jak i Niche to młynki powstałe w oparciu o istniejące wcześniej żarna innych młynków (produkcji odpowiednio Itall Mill i Mazzera). Nowa była konstrukcja obudowy. Tutaj projekt obudowy jest podobny do istniejących ale nowe są żarna. Specjalnie opracowane do tego młynka i takich zastosowań. Pierwsze testy wskazują na wysoką jakość przemiału. Poczekajmy na kolejne - jeśli potwierdzą, że przemiał będzie dobrej jakości to młynek się obroni. Ciężko też krytykować Ceado za spóźnienie - młynki SD mają w ofercie od dłuższego czasu, to kolejna propozycja I jeszcze na koniec głośność - młynek nie jest sprzedawany w zestawie z pokrywką. W testach wspomniano, że samo zakrycie ręką mocno wycisza pracę młynka. Producent może więc to ogarnąć dokładając pokrywkę.
  • New Mazzer Mini G - kolejna propozycja od Mazzera

Młynki mazzer młynek od grind-by-weight
    7
    1 Głosy
    7 Posty
    207 Wyświetlenia
    pawel890P
    Na pierwotnych zdjęciach ten panel sterujący się całkowicie zmienił. Nie ma tam fizycznych przycisków, tylko teraz całkowicie dotykowy panel. Niżej uzupełnili o ciekawe fakty, retencja młynka wynosi 8g. Nie rekomendują spryskiwania żaren wodą, ponieważ grozi to zalepieniem żaren, zakleszczeniem i utlenianiem żaren. Dość ciekawe ostrzeżenie. Prezentuje się świetnie na nowych zdjęciach: [image: 1752610641806-bc04aa43-974a-4966-9778-6d37e4601fde-image.png]