Mahlkönig X64 SD - nowy gracz na rynku młynków SD ?
-
Trochę późno, ale lepiej może późno niż wcale.
Mahlkönig X64 SD.
Jeśli to są Rupie Indonezyjskie to 9 baniek 450 tysiecy, daje niecałe 2200 PLN-ów.
Kittinan Boonpiam on Instagram: "Mahlkonig X64 SD New product found at WoC2025, Jakarta, Indonesia One grinder. Endless brews. From espresso to cold brew—precise, quiet, and built for perfect results. Thank you @van2koffee @hemroasia for showing a demo :)) #mahlkonigx64 #SingleDoseGrinder #HomeBarista #mahlkonig #mahlkonighome #espresso #pourover #coldbrewcoffee #coffeegeinder"
312 likes, 10 comments - dripcoffeehaus on May 19, 2025: "Mahlkonig X64 SD New product found at WoC2025, Jakarta, Indonesia One grinder. Endless brews. From espresso to cold brew—precise, quiet, and built for perfect results. Thank you @van2koffee @hemroasia for showing a demo :)) #mahlkonigx64 #SingleDoseGrinder #HomeBarista #mahlkonig #mahlkonighome #espresso #pourover #coldbrewcoffee #coffeegeinder".
Instagram (www.instagram.com)
-
Zapowiada się ciekawy młynek. Cena też atrakcyjna jak na 64mm.
Natomiast sam moment premiery dość późny. Niemcy tak jak Włosi przegapili rozwój młynków SD. Widać sądzili, że to chwilowa moda.Zdjęcie ze strony https://www.carousell.com.hk/
-
Wiadomo, że wygląd to rzecz względna i jednemu może się podobać a drugiemu nie, ale w mojej opinii wygląda tanio :(. Troche jakby ktoś usiadł i powiedział - no dobra to zróbmy w końcu jakiś tam młynek SD. Firmy takie jak Mahlkonig powinny wyznaczać trendy, a idą drogą Nokii.
-
Czy tanio to nie wiem, ale na pewno surowo. Być może zaważyły kwestie użyteczności, nie-palcujący się matowy plastik/stal. Solidny uchwyt regulacji mielenia. Jak dla mnie ciekawa alternatywa, ciekawe jak się spisze w testach.
Coraz więcej ciekawych młynków pojawia się na rynku, a dużo osób zaryzykowałoby upgrade.
-
Moim zdaniem tanio, bo:
- ten matowy plastik widać, że też się palcuje,
- pokrętło jest malutkie i umieszczone z tyłu,
- nalepka Mahlkoning wygląda jakby odlepiala się na rogach,
- dziwna konstrukcja do kubeczka, aby zapobiec rozsypywaniu się kawy na boki,
- na filmiku nie widać, ale kubeczek chyba nie pozycjonuje się magnetycznie,
- w środku zostaje dużo kawy i trzeba użyć pompki (tak wygląda to na filmiku)
Cenowo jest ok, ale dalej od Mahlkoning wymagałbym więcej.
-
A i jeszcze prawdopodobnie problem z popcorningiem, zobaczcie, że jak odsłania blower to są małe kawałki ziaren, przeskok, i jest wyczyszczone
-
Jak zwróciłeś uwagi na te detale, teraz się przypatrzyłem i faktycznie to wygląda kiepsko.
Miejmy nadzieje, że to prototyp, a nie produkt docelowy. -
Chcieli uszczknąć pewnie kawałek tortu, a zostały im okruszki, pewnie skuszą się jacyś wierni fani marki, jak zobaczą Legendarne Logo i żarna 64mm.
Pewnie bedzie podobnie jak z x54, produkt niszowy.
Może to ma być taki produkt "bieda edyszon" ,na rynek Asia: Idonezja, Pakistan, Indie, Tajlandia..Ostatnio widziałem jakiegoś prosiaka (chyba gt2rs) , miał naklejone pasy na masce, zamiast malowania i plastikowy korek wlewu paliwa imitujący aluminium
Pozniej zobaczyłem ile kosztują magnezowe felgi bez opon do niego i złapałem się za głowęPrzepraszam za offtop.
-
-
Młynek powoli wchodzi do oferty sklepowej.
Dostępne są dwa warianty kolorystyczne - czarny i biały.Cena 499 Euro wydaje się przystępna. Spodziewam się jednak, że w tej cenie młynek "niczego nie będzie urywał". O młynku nie ma informacji na stronie o producenta - dziwne.
-
-
Chyba zdjęto blokade na recenzje:
W polskich sklepach wyceniony na 2200zł
Oficjalna zapowiedź od Mahlkonig
I pierwsza recenzja:
-
Oficjalne video:
Młynek na wysoką prędkość obrotową 1950obr/min.
W świetle dostępnych materiałów młynek jest Made in China podobnie jak X54.
-
Znane są bardziej szczegółowe dane . W Polsce młynek ma trafić do sprzedaży pod koniec wakacji. Cena w Polsce wyniesie ok. 2200zł.
Mahlkönig X64 SD - dane techniczne
- Moc silnika: 300 W
- Prędkość obrotowa (stała): 1950 obr./ min.
- Prędkość mielenia: 2,5(espresso)-6 g/s (cold brew)
- Żarna: 64 mm stalowe
- Masa: 4,8 kg
- Wymiary (szerokość/głębokość/wysokość): 143 mm/253 mm/249 mm
-
Pierwsze egzemplarze trafiają do odbiorców. Niestety młynek ten kontynuuje niechlubną tradycję większych braci i trafia do klientów nieskalibrowany