Czy europejscy producenci młynków idą drogą Nokii? Dyskusja.
-
Wiadomo, że wygląd to rzecz względna i jednemu może się podobać a drugiemu nie, ale w mojej opinii wygląda tanio :(. Troche jakby ktoś usiadł i powiedział - no dobra to zróbmy w końcu jakiś tam młynek SD. Firmy takie jak Mahlkonig powinny wyznaczać trendy, a idą drogą Nokii.
@yendrzei napisał w Mahlkönig X64 SD - nowy gracz na rynku młynków SD ?:
Firmy takie jak Mahlkonig powinny wyznaczać trendy, a idą drogą Nokii.
Niestety mam podobne wnioski. Mahlkönig najpierw przespał popularność domowych młynków do espresso. Potem, gdy młynki SD stawały się coraz popularniejsze zamiast SD Mahlkönig pokazał domowy młynek on demand X54. Młynek z poprzedniej epoki. Teraz dopiero, co najmniej 5 lat za późno pokazują młynek SD.
Coraz popularniejsze robią się silniki prądu stałego które są mniejsze, pozwalają na regulacje obrotów a przede wszystkim zmniejszają ryzyko zablokowania żaren. Mimo to sporo producentów dalej oferuje młynki z silnikiem jak z betoniarki. Ciekaw jestem jaki silnik dali do X54.
Nie tylko Mahlkönig ma takie problemy. Przedstawiciele Eureki sami przyznają, że konkurencja daje im się we znaki. Ewidentnie przespali pojawienie się młynków SD. Ale dalej nic nowoczesnego nie pokazali. Samo SD to dziś za mało.
Jeśli starzy producenci myślą, ze regulacja obrotów, nowoczesne silniki, plazma itp. to zbędne bajery to niech pamiętają, że smartfony też wydawały się niektórym gadżetami. A biznesowy telefon miał na zawsze być urządzeniem z klawiaturą QWERTY.
-
Jedyna różnica w Mahlkonig wobec Noki polega na tym, że Nokia umarła na rynku skierowanym do jednego klienta. Natomiast Mahlkonig 98% swojej oferty ma w sektorze komercyjnym, więc raczej nie pójdzie drogą Noki, co nie zmienia faktu, że marnuje pewien kawałek tortu, z ich renomą mogliby sporo ugrać. Szkoda, że to kolejny sektor gospodarki, gdzie zmierzamy ku chińskiej dominacji.
Czy kojarzycie, żeby jakieś europejskie młynki miały nowoczesne rozwiązania, jak plazma, regulacja obrotów?
-
Odbiegając od tematu, może nie zrozumiałem metafory.
Przepraszam nie chce wywoływać burzy w szklance wody, jednak co do Nokii, to Ona przecierała szlaki nowatorskimi rozwiązaniami.
Nawet dzisiaj patrząc na jeden z ostatnich modeli 1520, możemy powiedzieć wow.
Ekran 6 cali, PureView - Carl Zaiss? Mini jack- Sluchawki Stereo, Cyfrowa stabilizacja obrazu, LTE, ladowanie indukcyjne.
Nie znam całej historii i zawirowanie zwiazane później z M$hitem, przejeciem firmy, udzialami itd., ale pewnie pomogli upaść firmie.
A zaczynali od gumiaków i monitorów?
Dzisiaj jak wiadomo prawa do marki mają chińczycy, ale chyba stawiają na masówkę.
-
@Heniutek napisał w Czy producenci młynków idą drogą Nokii?:
Ona przecierała szlaki nowatorskimi rozwiązaniami.
Zgadza się-kiedyś przecierała szlaki. Ale potem, w dużym skrócie, przegapili rozwój smartfonów i skończyło się tak jak się skończyło.
Podobnie europejscy producenci młynków. Swego czasu byli dość innowacyjni - wagi, wyświetlacze wprowadzili dawno temu. Mieli też automatyczną regulację grubości mielenia.
A potem jakoś przespali sprawę. -
Niestety tak jest w przypadku wielu branż i wielu firm. Kto prześpi pewien okres i się nie rozwija, ten może z giganta stać się upadającą firmą..
Eureka to dobry przykład. Ręczne młynki też przespali, wypuścili potem model Baby ale również nie ma on nic innowacyjnego.
-
@Heniutek Nokia 1520 ma 13 lat
Pierwszy upadek tej serii lumia zaliczyli przez system, programiści bali się pisać na to aplikacje, przez co ekosystem był pusty, użytkownicy nie kupowali, mimo, że telefony były dobrze wykonane i innowacyjne. Potem wrócili do retro telefonów, gdzie w dobie tanich smartfonów, te retro telefony z zamkniętym system noki na które nikt nie wydawał aplikacji, to był drugi ten sam błąd. Firma upadła.
Teraz nokie kupiła jakaś firma HMD, nie wiem czy dobrze mówię, ale to chyba reaktywacja starej fińskiej noki, która odkupiła własną markę od Microsoftu. -
Oki, no tak rozumiem.
Na początku mieli chyba coś a'la Symbiana, chociaż ja miałem jeszcze Siemensy i legendarnego SL45, ehh to były czasy -
@pawel890 wydaje mi się, że case jest identyczny:
- Mahlkonig przespał rynek klienta indywidualnego i celuje w rynek komercyjny
- Nokia przespała rozwój na rynku klienta indywidualnego, ale dalej ma prężnie działający dział komercyjny zajmujący się rozwiązaniami sieciowymi
Pytanie tylko, czy to nie rynek klienta indywidualnego nie będzie rósł szybciej niż komercyjny.
@Heniutek Nokia i Kodak to takie dwa sztandarowe przykłady firm, które przespały rozwój, a z drugiej strony chyba można postawić Netflix, który zaczynał jako sieć wypożyczalni kaset VHS i płyt DVD
-
Jedyna różnica w Mahlkonig wobec Noki polega na tym, że Nokia umarła na rynku skierowanym do jednego klienta. Natomiast Mahlkonig 98% swojej oferty ma w sektorze komercyjnym, więc raczej nie pójdzie drogą Noki, co nie zmienia faktu, że marnuje pewien kawałek tortu, z ich renomą mogliby sporo ugrać. Szkoda, że to kolejny sektor gospodarki, gdzie zmierzamy ku chińskiej dominacji.
Czy kojarzycie, żeby jakieś europejskie młynki miały nowoczesne rozwiązania, jak plazma, regulacja obrotów?
Ten post został usunięty! -
@yendrzei Moim zdaniem nie przespało tylko nie trafiło, najpierw zbyt nowatorsko, a potem zbyt retro, ze skrajności w skrajność. Teraz pod nową nazwą HMD robi uśredniony produkt jak wszyscy.
-
Do dalszej dyskusji zapraszam w wątku Czy europejscy producenci młynków pójdą drogą Nokii? Analiza rynku.
-
-
-
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
-
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia