Przejdź do treści

Mahlkönig X64 SD - nowy gracz na rynku młynków SD ?

Młynki
13 4 552
  • Czy tanio to nie wiem, ale na pewno surowo. Być może zaważyły kwestie użyteczności, nie-palcujący się matowy plastik/stal. Solidny uchwyt regulacji mielenia. Jak dla mnie ciekawa alternatywa, ciekawe jak się spisze w testach.

Coraz więcej ciekawych młynków pojawia się na rynku, a dużo osób zaryzykowałoby upgrade.

• Moim zdaniem tanio, bo:

• ten matowy plastik widać, że też się palcuje,
    • pokrętło jest malutkie i umieszczone z tyłu,
    • nalepka Mahlkoning wygląda jakby odlepiala się na rogach,
    • dziwna konstrukcja do kubeczka, aby zapobiec rozsypywaniu się kawy na boki,
    • na filmiku nie widać, ale kubeczek chyba nie pozycjonuje się magnetycznie,
    • w środku zostaje dużo kawy i trzeba użyć pompki (tak wygląda to na filmiku)

Cenowo jest ok, ale dalej od Mahlkoning wymagałbym więcej.

• A i jeszcze prawdopodobnie problem z popcorningiem, zobaczcie, że jak odsłania blower to są małe kawałki ziaren, przeskok, i jest wyczyszczone 😄

• Jak zwróciłeś uwagi na te detale, teraz się przypatrzyłem i faktycznie to wygląda kiepsko.
    Miejmy nadzieje, że to prototyp, a nie produkt docelowy.

• Chcieli uszczknąć pewnie kawałek tortu, a zostały im okruszki, pewnie skuszą się jacyś wierni fani marki, jak zobaczą Legendarne Logo i żarna 64mm.
    Pewnie bedzie podobnie jak z x54, produkt niszowy.
    Może to ma być taki produkt "bieda edyszon" ,na rynek Asia: Idonezja, Pakistan, Indie, Tajlandia..

Ostatnio widziałem jakiegoś prosiaka (chyba gt2rs) , miał naklejone pasy na masce, zamiast malowania i plastikowy korek wlewu paliwa imitujący aluminium🤣
    Pozniej zobaczyłem ile kosztują magnezowe felgi bez opon do niego i złapałem się za głowę 🤦

Przepraszam za offtop.

• S skansen rozdzielił ten temat dnia
  • Młynek powoli wchodzi do oferty sklepowej.
    Dostępne są dwa warianty kolorystyczne - czarny i biały.

Mahlkönig X64 SD bialy.jpg

Cena 499 Euro wydaje się przystępna. Spodziewam się jednak, że w tej cenie młynek "niczego nie będzie urywał". O młynku nie ma informacji na stronie o producenta - dziwne.

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
  • Chyba zdjęto blokade na recenzje:

W polskich sklepach wyceniony na 2200zł

Oficjalna zapowiedź od Mahlkonig

I pierwsza recenzja:

• Oficjalne video:

Młynek na wysoką prędkość obrotową 1950obr/min.

W świetle dostępnych materiałów młynek jest Made in China podobnie jak X54.

• Znane są bardziej szczegółowe dane . W Polsce młynek ma trafić do sprzedaży pod koniec wakacji. Cena w Polsce wyniesie ok. 2200zł.

Mahlkönig X64 SD - dane techniczne

• Moc silnika: 300 W
    • Prędkość obrotowa (stała): 1950 obr./ min.
    • Prędkość mielenia: 2,5(espresso)-6 g/s (cold brew)
    • Żarna: 64 mm stalowe
    • Masa: 4,8 kg
    • Wymiary (szerokość/głębokość/wysokość): 143 mm/253 mm/249 mm
  • Pierwsze egzemplarze trafiają do odbiorców. Niestety młynek ten kontynuuje niechlubną tradycję większych braci i trafia do klientów nieskalibrowany 😕

Sugerowane posty

• Mahlkönig E64 WS - kolejna propozycja dla home baristów

Młynki
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    52 Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za połowę tej ceny mamy X64 SD, który nie zachwyca wyglądem . W obu konstrukcjach chyba bedzie podobny silnik parametrowo ?! 200 W i obroty 1950... Patrząc na ten młyn to X64 SD wyglada jak zabawka, co nie zmienia faktu że może mieć fajny workflow .
  • Kinu M68 - ręczny młynek za 1000 euro

Młynki młynek ręczny
    4
    1 Głosy
    4 Posty
    88 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Jak oglądałem na YT mielenie, to wydawało się że idzie to sprawnie. Korbka jest na tyle długa że nie powinno być problemów. Dla mnie brak silnika to zaleta, bo to jedna rzecz mniej która może się zepsuć. Przy tak dużym żarnie chyba nawet jasno palone ziarna nie dawałyby większego oporu.
  • Comandante C40 Mk4 - czy warto było kupić? Recenzja

Młynki recenzja młynek ręczny comandante
    2
    1 Głosy
    2 Posty
    228 Wyświetlenia
    korea83K
    Comandante trzeba oddać przede wszystkim to, że zapewnia bardzo dobrą jakość przemiału co skutkuje naparami o bardziej owocowych/żywych/ wyrazistych nutach smakowych. Jak ktoś lubi ten profil to z młynka na pewno będzie zadowolony. Ma swoje wady, ale zapewnia dobrą kawę, a już samo to wystarczy aby można było go polecić. Aktualnie mam 3 młynki pod przelewy, Kinu M47 Classic, Comandante właśnie i Sculptor 078 i lubię każdy z nich. Niby wkurza mnie liczenie klików, ale używam Comandante codziennie.