Mahlkönig X64 SD - nowy gracz na rynku młynków SD ?
-
Czy tanio to nie wiem, ale na pewno surowo. Być może zaważyły kwestie użyteczności, nie-palcujący się matowy plastik/stal. Solidny uchwyt regulacji mielenia. Jak dla mnie ciekawa alternatywa, ciekawe jak się spisze w testach.
Coraz więcej ciekawych młynków pojawia się na rynku, a dużo osób zaryzykowałoby upgrade.
-
Moim zdaniem tanio, bo:
- ten matowy plastik widać, że też się palcuje,
- pokrętło jest malutkie i umieszczone z tyłu,
- nalepka Mahlkoning wygląda jakby odlepiala się na rogach,
- dziwna konstrukcja do kubeczka, aby zapobiec rozsypywaniu się kawy na boki,
- na filmiku nie widać, ale kubeczek chyba nie pozycjonuje się magnetycznie,
- w środku zostaje dużo kawy i trzeba użyć pompki (tak wygląda to na filmiku)
Cenowo jest ok, ale dalej od Mahlkoning wymagałbym więcej.
-
A i jeszcze prawdopodobnie problem z popcorningiem, zobaczcie, że jak odsłania blower to są małe kawałki ziaren, przeskok, i jest wyczyszczone

-
Jak zwróciłeś uwagi na te detale, teraz się przypatrzyłem i faktycznie to wygląda kiepsko.
Miejmy nadzieje, że to prototyp, a nie produkt docelowy. -
Chcieli uszczknąć pewnie kawałek tortu, a zostały im okruszki, pewnie skuszą się jacyś wierni fani marki, jak zobaczą Legendarne Logo i żarna 64mm.
Pewnie bedzie podobnie jak z x54, produkt niszowy.
Może to ma być taki produkt "bieda edyszon" ,na rynek Asia: Idonezja, Pakistan, Indie, Tajlandia..Ostatnio widziałem jakiegoś prosiaka (chyba gt2rs) , miał naklejone pasy na masce, zamiast malowania i plastikowy korek wlewu paliwa imitujący aluminium

Pozniej zobaczyłem ile kosztują magnezowe felgi bez opon do niego i złapałem się za głowę
Przepraszam za offtop.
-
S skansen rozdzielił ten temat dnia
-
Młynek powoli wchodzi do oferty sklepowej.
Dostępne są dwa warianty kolorystyczne - czarny i biały.
Cena 499 Euro wydaje się przystępna. Spodziewam się jednak, że w tej cenie młynek "niczego nie będzie urywał". O młynku nie ma informacji na stronie o producenta - dziwne.
-
S skansen odniósł się do tego tematu dnia
-
Chyba zdjęto blokade na recenzje:
W polskich sklepach wyceniony na 2200zł
Oficjalna zapowiedź od Mahlkonig
I pierwsza recenzja:
-
Oficjalne video:
Młynek na wysoką prędkość obrotową 1950obr/min.
W świetle dostępnych materiałów młynek jest Made in China podobnie jak X54.
-
Znane są bardziej szczegółowe dane . W Polsce młynek ma trafić do sprzedaży pod koniec wakacji. Cena w Polsce wyniesie ok. 2200zł.
Mahlkönig X64 SD - dane techniczne
- Moc silnika: 300 W
- Prędkość obrotowa (stała): 1950 obr./ min.
- Prędkość mielenia: 2,5(espresso)-6 g/s (cold brew)
- Żarna: 64 mm stalowe
- Masa: 4,8 kg
- Wymiary (szerokość/głębokość/wysokość): 143 mm/253 mm/249 mm
-
Pierwsze egzemplarze trafiają do odbiorców. Niestety młynek ten kontynuuje niechlubną tradycję większych braci i trafia do klientów nieskalibrowany