Przejdź do treści

Mahlkönig X64 SD - nowy gracz na rynku młynków SD ?

Młynki
13 4 742
  • Czy tanio to nie wiem, ale na pewno surowo. Być może zaważyły kwestie użyteczności, nie-palcujący się matowy plastik/stal. Solidny uchwyt regulacji mielenia. Jak dla mnie ciekawa alternatywa, ciekawe jak się spisze w testach.

Coraz więcej ciekawych młynków pojawia się na rynku, a dużo osób zaryzykowałoby upgrade.

• Moim zdaniem tanio, bo:

• ten matowy plastik widać, że też się palcuje,
    • pokrętło jest malutkie i umieszczone z tyłu,
    • nalepka Mahlkoning wygląda jakby odlepiala się na rogach,
    • dziwna konstrukcja do kubeczka, aby zapobiec rozsypywaniu się kawy na boki,
    • na filmiku nie widać, ale kubeczek chyba nie pozycjonuje się magnetycznie,
    • w środku zostaje dużo kawy i trzeba użyć pompki (tak wygląda to na filmiku)

Cenowo jest ok, ale dalej od Mahlkoning wymagałbym więcej.

• A i jeszcze prawdopodobnie problem z popcorningiem, zobaczcie, że jak odsłania blower to są małe kawałki ziaren, przeskok, i jest wyczyszczone 😄

• Jak zwróciłeś uwagi na te detale, teraz się przypatrzyłem i faktycznie to wygląda kiepsko.
    Miejmy nadzieje, że to prototyp, a nie produkt docelowy.

• Chcieli uszczknąć pewnie kawałek tortu, a zostały im okruszki, pewnie skuszą się jacyś wierni fani marki, jak zobaczą Legendarne Logo i żarna 64mm.
    Pewnie bedzie podobnie jak z x54, produkt niszowy.
    Może to ma być taki produkt "bieda edyszon" ,na rynek Asia: Idonezja, Pakistan, Indie, Tajlandia..

Ostatnio widziałem jakiegoś prosiaka (chyba gt2rs) , miał naklejone pasy na masce, zamiast malowania i plastikowy korek wlewu paliwa imitujący aluminium🤣
    Pozniej zobaczyłem ile kosztują magnezowe felgi bez opon do niego i złapałem się za głowę 🤦

Przepraszam za offtop.

• S skansen rozdzielił ten temat dnia
  • Młynek powoli wchodzi do oferty sklepowej.
    Dostępne są dwa warianty kolorystyczne - czarny i biały.

Mahlkönig X64 SD bialy.jpg

Cena 499 Euro wydaje się przystępna. Spodziewam się jednak, że w tej cenie młynek "niczego nie będzie urywał". O młynku nie ma informacji na stronie o producenta - dziwne.

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
  • Chyba zdjęto blokade na recenzje:

W polskich sklepach wyceniony na 2200zł

Oficjalna zapowiedź od Mahlkonig

I pierwsza recenzja:

• Oficjalne video:

Młynek na wysoką prędkość obrotową 1950obr/min.

W świetle dostępnych materiałów młynek jest Made in China podobnie jak X54.

• Znane są bardziej szczegółowe dane . W Polsce młynek ma trafić do sprzedaży pod koniec wakacji. Cena w Polsce wyniesie ok. 2200zł.

Mahlkönig X64 SD - dane techniczne

• Moc silnika: 300 W
    • Prędkość obrotowa (stała): 1950 obr./ min.
    • Prędkość mielenia: 2,5(espresso)-6 g/s (cold brew)
    • Żarna: 64 mm stalowe
    • Masa: 4,8 kg
    • Wymiary (szerokość/głębokość/wysokość): 143 mm/253 mm/249 mm
  • Pierwsze egzemplarze trafiają do odbiorców. Niestety młynek ten kontynuuje niechlubną tradycję większych braci i trafia do klientów nieskalibrowany 😕

Sugerowane posty

• ECM Exacto - nowy młynek "Grind by Weight"

Młynki ecm grind-by-weight młynek młynek od
    2
    1
    1 Głosy
    2 Posty
    28 Wyświetlenia
    S
    Na pewno będzie pasować wizualnie do innych sprzętów ECM. Innych argumentów za jego zakupem nie widzę W tej cenie wolałbym np. Mazzera Mini G.
  • Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD

Młynki ceado
    5
    2
    0 Głosy
    5 Posty
    169 Wyświetlenia
    S
    @ciastek napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD: @skansen napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD: koncepcja sprzedawania młynka OD wraz zestawem SD A nie na odwrót? Może być i na odwrót
  • 1 Głosy
    4 Posty
    230 Wyświetlenia
    pawel890P
    @skansen Jak myślę o marce Eureka to mam w głowie najbardziej designerskie młynki, aczkolwiek po ich ostatnich eksperymentach mam spore wątpliwości. Szklane hoppery i pojemniczki na kawę jakoś do mnie nie przemawiają. A druga sprawa, że pozbywam się wszystkich ręcznych młynów, zostawiam sobie jeden 1Zespresso Q1 na wszelki wypadek do podróży. [image: 191-1.jpg?v=1]