MHW-3BOMBER F74 Navigator - elektryczny młynek do kawy SD
-
F74 Navigator to nowa propozycja od znanej głównie z produkcji akcesoriów chińskiej firmy MHW-3BOMBER.
Młynek ma koncepcję wzorowaną na Mahlkönig EK43 tj pionowo ustawione żarna i ślimak wymuszający ruch ziaren w kierunku żaren. Rozwiązanie to szczegółowo opisałem w recenzji Mahlkönig EK43S.
F74 Navigator-dane techniczne:
- elektryczny młynek SD z niewielkim hopperem 50g,
- regulowany zakres obrotów w zakresie 800–1600 obr/min,
- żarna 74mm z powłoką tytanową,
- silnik prądu stałego 400W,
- trzy tryby pracy, w tym tryb z obrotami wstecznymi pozwalający na oczyszczenie komory mielenia,
- bezstopniowa regulacja grubości mielenia,
- generator plazmy mający na celu ograniczenie statyki i zbrylania.
Regulacja grubości mielenia-jest to młynek uniwersalny
Regulacja ma 90 pozycji. Jeden klik zmienia odległość żaren o 0,01mm. W świetle dostępnych materiałów jest to regulacja bezstopniowa.
- 0-20 Espresso
- 20-40 Mokka
- 40-70 metody przelewowe, syfon itp
- 70-90 cold brew, french press.
Na stronie producenta znajdują się zapewnia o świetnych parametrach młynka, przewyższających inne konstrukcje ale bez podania bliższych danych. Należy je więc traktować z pewną rezerwą. Moje obawy wzbudza też skokowa regulacja grubości mielenia. Pod znakiem zapytania jest też precyzja ułożenia żaren. Pozostaje więc nam czekać na wyniki testów.
Jedna z pierwszych recenzji:
Zdjęcia pochodzą za strony producenta: https://mhw3bomber.com/products/mhw-3bomber-f74-navigator-electric-coffee-grinder
Młynek oferowany jest w cenie 3354zł ale przy finalizacji zakupu na stronie producenta cena spada do 2727zł a po rejestracji do newslettera jest to zaledwie 2454zł. Biorąc pod uwagę możliwości młynka i wielkość żaren cena wydaje się atrakcyjna. Mi młynek się spodobał i prawie go kupiłem. Głos rozsądku kazał mi się na razie wstrzymać. A Wam jak się on podoba?
-
Biorąc pod uwagę cenę, to zdecydowanie bomba. Z jednej strony montaż czy ułożenie żaren to zagadka. Ale z drugiej, patrząc na inne produkty tej firmy, których jakość wykonania jest wysoka, to jestem optymistą.
Ciekawa jak ta regulacja. 90 stopni to wydaje się dość mało.
-
Też jestem ciekaw jestem tej regulacji. Czy rzeczywiście będzie ona bezstopniowa i na ile możliwe będzie znalezienie ustawienia do espresso a potem ewentualny powrót do tej nastawy.
-
Cena naprawdę sztos. Szkoda, że znowu żarna nie w standardzie, aby można było wymienić na SPP albo coś podobnego.
-
Ciekaw jestem jak utrzyma się cena, młynek na Aliexpress póki co ponad 1000zł drożej, a ten oficjalny dostawca MHW cenowo wypada lepiej, chociaż droga dostawa.
Natomiast sam młynek wypada niesamowicie, bardzo jestem ciekaw jak wypadnie po niezależnych testach, myślę, że mogę go osobiście rozważać za jakiś czas, ale na pewno nie jako beta-tester.
-
Na stronie producenta wysyłka jest bezpłatna-2454zł to już cena z wysyłką.
-
Jak wprowadziłem w koszyku mój adres to wyliczył mi 150zł
-
Cena naprawdę sztos. Szkoda, że znowu żarna nie w standardzie, aby można było wymienić na SPP albo coś podobnego.
@yendrzei Eureka ma 74mm, ssp też chyba robi ;]
Edit.
Ssp robi np. do Mythosa 74, a chińskie młynki też mają już 74mm żarna...Właśnie patrzyłem starseeker kosztuje niecałe 600 dolarów...wow
STARSEEKER AK74 Electric Bean Grinder 74mm Titanium Flat Knife Espress
Powerful and Quiet: The AK74 Electric Coffee Grinder features a 250W brushless motor,ensuring powerful performance while maintaining a quiet operation.Adjustable Grinding Speed: With a speed range of 600-1500 RPM, this grinder allows you toadjust the grinding speed to achieve the desired grinding effect for your coffee
STARSEEKER (www.starseeker-grinder.com)
-
@skansen , przyszła jeszcze jakaś czasowa promka zbijająca o 100zł, młynek jest za 23xx.
-
Chyba jednak głos rozsądku jest silniejszy
Na same testy nie będę kupował
-
Na Ali po kodach rabatowych, cena z przesyłką już jest za 2400zł~
Póki co 0 recenzji i opinii. Trzeba się wstrzymać. -
Mnie też kusi ten młynek, ale nie chciałbym być betatesterem
-
Najnowsza recenzja
-
Faktycznie design tego młyna dziwaczny, ale jeśli byłby inny hopper, albo nawet jego brak, byłby do przełknięcia dla mnie.
Coś pomiędzy 64mm a 83mm, można by nawet powiedzieć że to ich średnia xD -
design jak design, z zewnątrz konstrukcja wygląda na prostą, więc może się okazać względnie łatwy w czyszczeniu
dziwne jest wysoko zamontowane gniazdo zasilania, to oczywiście upraszcza budowę ale kto chce mieć wiszące, widoczne kable
druga sprawa to te wszechobecne śruby… mogliby chociaż dać w kolorze obudowy, bo teraz to wygląda jak prototyp
-
Może im chodziło o taki industrialny wygląd, może zmienią te śruby, a może po to żeby idioci wiedzieli gdzie się rozkręca?!
(taki suchar)
Ten hopper to mi się kojarzy z "czapką" cesarza, nie wiem jak to się fachowo nazywało ;]Słusznie zauważyłeś z tym kablem, ale skoro stoi na grubych blachach, tzn że uprościli konstrukcję i całość mieści się w tej "lokomotywie", a reszta to tylko podstawa?!
Pomijając ten "skosik" to taka konstrukcja pozwala też dostawić młyn do powiedzmy samej ściany i kabel nie załamuje się jakoś specjalnie w żadnym miejscu, prawda? -
Mi osobiście wygląd odpowiada (chociaż sam brand ma kiepską nazwę). Jest może brzydszy od Timemore Sculptor, ale ładniejszy od DF83V. Fajnie, że producent idzie w swój design zamiast kopiować i robić kolejny klon EK43. Dodatkowo dużym plusem jest samą szerokość mlynka - 10cm
-
Może im chodziło o taki industrialny wygląd, może zmienią te śruby, a może po to żeby idioci wiedzieli gdzie się rozkręca?!
(taki suchar)
Ten hopper to mi się kojarzy z "czapką" cesarza, nie wiem jak to się fachowo nazywało ;]Słusznie zauważyłeś z tym kablem, ale skoro stoi na grubych blachach, tzn że uprościli konstrukcję i całość mieści się w tej "lokomotywie", a reszta to tylko podstawa?!
Pomijając ten "skosik" to taka konstrukcja pozwala też dostawić młyn do powiedzmy samej ściany i kabel nie załamuje się jakoś specjalnie w żadnym miejscu, prawda?@Heniutek napisał w MHW-3BOMBER F74 Navigator - elektryczny młynek do kawy SD:
Pomijając ten "skosik" to taka konstrukcja pozwala też dostawić młyn do powiedzmy samej ściany i kabel nie załamuje się jakoś specjalnie w żadnym miejscu, prawda?
ten skosik może być wg mnie pomocny przy dostawianiu do ściany, ale te otwory z tyłu są zastanawiające - aż tyle ciepła generuje że potrzebuje takiej wentylacji? w takim przypadku lepiej zostawić jakiś luz, chociaż kabel faktycznie nie wadzi tak czy owak
to co mi się podoba w tej konstrukcji to potencjał do zmian, skoro całość jest tak na prawdę zamknięta w tym klocu na górze, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zmienić podstawkę na inny kolor, albo np na drzewo albo z magnesami do centrowania kubka, albo z uchwytem na kolbę
-
Mi osobiście wygląd odpowiada (chociaż sam brand ma kiepską nazwę). Jest może brzydszy od Timemore Sculptor, ale ładniejszy od DF83V. Fajnie, że producent idzie w swój design zamiast kopiować i robić kolejny klon EK43. Dodatkowo dużym plusem jest samą szerokość mlynka - 10cm
@yendrzei , ohh nie zanotowałem tego 10 cm to faktycznie bomba, prawie jak bomber
Podobnie jak fellow ode.Sama nazwa i te wszechobecne logo nawet na wyświetlaczu jest paskudne.
-
Recenzja do @Mycoffeeshow
Z recenzji wyłania się obraz dobrej relacji ceny do jakości.