Przejdź do treści

Najlepszy młynek ręczny..?

Przeniesiony Młynki
7 4 335
  • Oglądając ręczne młynki do kawy, natrafiłem na ciekawy filmik :

Ciekawy ranking. Comandante wcale nie wypadł najlepiej, co dla wielu kawoszy w Polsce mogłoby być zdziwieniem. Pomijając młynek który dostał tu ocenę "S" (jest fajny, ale trochę nie w moim stylu), kilka młynków dostało "A". Zastanawiałem się nad Kinu M47 i 1zpresso ZP6. Ja testowałem sporo ręczniaków, ale akurat tych dwóch nie. Ma ktoś doświadczenia z nimi?

ZP6 podobno dobrze radzi sobie z przelewami, a nie ukrywając coś takiego by mi się przydało 🤔

• Moja przygoda z ręcznymi młynkami była dość krótka i skończyła się zakupem kolejnego "elektryka".
    Ale po kolei - testowałem krótko Timemore C3 PRO następnie wysłałem siostrze do Kanady. Takie zresztą był plan.
    Gdy miałem już Ceado E37S i Williama to zacząłem szukać kolejnego młynka. Pomyślałem o młynku ręcznym. Nabyłem ręczniaka - Mazzera Omegę. Młynek fajny ale kręcenie jednak jest nie dla mnie. Omega została na razie na wyjazdy a do domu wjechał elektryczny EK43S, młynek niemalże ostateczny 🙂
    Dla mnie młynek ręczny to świetna rzecz głównie na wyjazdy. Zwłaszcza jak jest w komplecie futerał do przewożenia.

• Ja kręcę już od lat , staram się wybierać młynki które mielą szybko i sprawnie. Czyli te z żarnami 47, 48mm, ewentualnie 42mm z systemem s2c. U mnie przeważa to, że robię przelew o 5 rano i użycie elektryka o takiej godzinie odpada. Aktualnie mam Timemore S3, jest fajny, ale fajnie byłoby spróbować kolejnego młynka 😁

• Ja testuję od jakiegoś czasu 1zpresso J Max S którego mam od kolegi i fajne rezultaty daje ale wiecie jak to w domu człowiek ma lenia i łapie elektryczny 😁

• Moja przygoda z ręcznymi młynkami była dość krótka i skończyła się zakupem kolejnego "elektryka".
    Ale po kolei - testowałem krótko Timemore C3 PRO następnie wysłałem siostrze do Kanady. Takie zresztą był plan.
    Gdy miałem już Ceado E37S i Williama to zacząłem szukać kolejnego młynka. Pomyślałem o młynku ręcznym. Nabyłem ręczniaka - Mazzera Omegę. Młynek fajny ale kręcenie jednak jest nie dla mnie. Omega została na razie na wyjazdy a do domu wjechał elektryczny EK43S, młynek niemalże ostateczny 🙂
    Dla mnie młynek ręczny to świetna rzecz głównie na wyjazdy. Zwłaszcza jak jest w komplecie futerał do przewożenia.

@skansen napisał w Najlepszy młynek ręczny..?:

Moja przygoda z ręcznymi młynkami była dość krótka i skończyła się zakupem kolejnego "elektryka".

Ja mam podobnie. Ręczny będzie na wakacje ponieważ nie jestem w stanie obyć się bez kawy a to co zaserwowano mi na wakacjach nie powinno nazywać się kawa. Ręczny młynek jest ok ale wymaga trochę wprawy. 💪

• Za kilka dni dotrze do mnie 1zpresso ZP6 special. Na pewno podziele się jakąś recką.

• Ja przez długi czas miałem Komesia i nawet z Red Clix i mieliłem pod espresso też.
    Młynek przez wiele lat ze mną podróżował, głównie ze względu na charakter pracy, gdzie pracowałem za granicą przez kilka tygodni.

Później jak zacząłem pracować już w pobliżu domu to młynek był w biurze i mieliłem sobie kawkę pod aeropress.

Po kilku latach jednak doszedłem do momentu, w którym młynek ręczny jest dla mnie zbędny.

Aktualnie w domu wolę zmielić elektrycznie, w pracy nie muszę pić kawy, wypiję z automatu lub mam niedaleko kawiarnię, która ma w miarę ok kawki, a na wakacjach lubię próbować lokalnych produktów.

• S skansen przeniósł ten temat z Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. dnia
Sugerowane posty

• Młynek Niche Zero – czy wciąż warto go kupić?

Młynki młynek sd
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    209 Wyświetlenia
    D
    Ja używam niche prawie 2 lata i jest do solidny młynek ale jak mam być szczery to nie widzę aż tak dużej różnicy w porównaniu do eureka specialita. To że wolno mieli nie przeszkadza mi. Na plus to łatwość ustawienia i kalibracji. To jest bajka. Kilka obrotów i cyk mam to samo ustawienie co poprzednio.
  • Melitta Calibra - młynek z wagą do metod alternatywnych - recenzja

Młynki recenzja melitta
    2
    0 Głosy
    2 Posty
    101 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Kiedyś rozważałem ten młynek, właśnie do alternatyw, głównie kawiarki. Ostatecznie padło na Wilfe Uniform (trochę dopłaciłem). Ale zawsze byłem ciekaw jak ta Melitta się spisuje
  • Kinu M68 - ręczny młynek za 1000 euro

Młynki młynek ręczny
    4
    1 Głosy
    4 Posty
    88 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Jak oglądałem na YT mielenie, to wydawało się że idzie to sprawnie. Korbka jest na tyle długa że nie powinno być problemów. Dla mnie brak silnika to zaleta, bo to jedna rzecz mniej która może się zepsuć. Przy tak dużym żarnie chyba nawet jasno palone ziarna nie dawałyby większego oporu.