Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Młynki
  3. Najlepszy młynek ręczny..?

Najlepszy młynek ręczny..?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Młynki
7 Posty 4 Uczestników 298 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez

Oglądając ręczne młynki do kawy, natrafiłem na ciekawy filmik :

Ciekawy ranking. Comandante wcale nie wypadł najlepiej, co dla wielu kawoszy w Polsce mogłoby być zdziwieniem. Pomijając młynek który dostał tu ocenę "S" (jest fajny, ale trochę nie w moim stylu), kilka młynków dostało "A". Zastanawiałem się nad Kinu M47 i 1zpresso ZP6. Ja testowałem sporo ręczniaków, ale akurat tych dwóch nie. Ma ktoś doświadczenia z nimi?

ZP6 podobno dobrze radzi sobie z przelewami, a nie ukrywając coś takiego by mi się przydało 🤔

Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • S Online
      S Online
      skansen
      Admin

Moja przygoda z ręcznymi młynkami była dość krótka i skończyła się zakupem kolejnego "elektryka".
      Ale po kolei - testowałem krótko Timemore C3 PRO następnie wysłałem siostrze do Kanady. Takie zresztą był plan.
      Gdy miałem już Ceado E37S i Williama to zacząłem szukać kolejnego młynka. Pomyślałem o młynku ręcznym. Nabyłem ręczniaka - Mazzera Omegę. Młynek fajny ale kręcenie jednak jest nie dla mnie. Omega została na razie na wyjazdy a do domu wjechał elektryczny EK43S, młynek niemalże ostateczny 🙂
      Dla mnie młynek ręczny to świetna rzecz głównie na wyjazdy. Zwłaszcza jak jest w komplecie futerał do przewożenia.

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792
        Mod

Ja kręcę już od lat , staram się wybierać młynki które mielą szybko i sprawnie. Czyli te z żarnami 47, 48mm, ewentualnie 42mm z systemem s2c. U mnie przeważa to, że robię przelew o 5 rano i użycie elektryka o takiej godzinie odpada. Aktualnie mam Timemore S3, jest fajny, ale fajnie byłoby spróbować kolejnego młynka 😁

Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

0
        • D Niedostępny
          D Niedostępny
          DecentUser

Ja testuję od jakiegoś czasu 1zpresso J Max S którego mam od kolegi i fajne rezultaty daje ale wiecie jak to w domu człowiek ma lenia i łapie elektryczny 😁

Ekspres: Decent DE1 Pro
          Młynek: Niche Zero, Eureka Mignon Specialita,

0
          • S skansen

Moja przygoda z ręcznymi młynkami była dość krótka i skończyła się zakupem kolejnego "elektryka".
            Ale po kolei - testowałem krótko Timemore C3 PRO następnie wysłałem siostrze do Kanady. Takie zresztą był plan.
            Gdy miałem już Ceado E37S i Williama to zacząłem szukać kolejnego młynka. Pomyślałem o młynku ręcznym. Nabyłem ręczniaka - Mazzera Omegę. Młynek fajny ale kręcenie jednak jest nie dla mnie. Omega została na razie na wyjazdy a do domu wjechał elektryczny EK43S, młynek niemalże ostateczny 🙂
            Dla mnie młynek ręczny to świetna rzecz głównie na wyjazdy. Zwłaszcza jak jest w komplecie futerał do przewożenia.

D Niedostępny
            D Niedostępny
            DecentUser

@skansen napisał w Najlepszy młynek ręczny..?:

Ja mam podobnie. Ręczny będzie na wakacje ponieważ nie jestem w stanie obyć się bez kawy a to co zaserwowano mi na wakacjach nie powinno nazywać się kawa. Ręczny młynek jest ok ale wymaga trochę wprawy. 💪

Ekspres: Decent DE1 Pro
            Młynek: Niche Zero, Eureka Mignon Specialita,

0
            • Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792D Niedostępny
              Dawid4792
              Mod
              napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792

Za kilka dni dotrze do mnie 1zpresso ZP6 special. Na pewno podziele się jakąś recką.

0
              • pasiadloP Niedostępny
                pasiadloP Niedostępny
                pasiadlo
                napisał ostatnio edytowany przez pasiadlo

Ja przez długi czas miałem Komesia i nawet z Red Clix i mieliłem pod espresso też.
                Młynek przez wiele lat ze mną podróżował, głównie ze względu na charakter pracy, gdzie pracowałem za granicą przez kilka tygodni.

Później jak zacząłem pracować już w pobliżu domu to młynek był w biurze i mieliłem sobie kawkę pod aeropress.

Po kilku latach jednak doszedłem do momentu, w którym młynek ręczny jest dla mnie zbędny.

Aktualnie w domu wolę zmielić elektrycznie, w pracy nie muszę pić kawy, wypiję z automatu lub mam niedaleko kawiarnię, która ma w miarę ok kawki, a na wakacjach lubię próbować lokalnych produktów.

0
                • S skansen przeniósł ten temat z Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. dnia
                Odpowiedz
                • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                • Najpierw najstarsze
                • Najpierw najnowsze
                • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                • Pierwszy post
                  Ostatni post
                0
                • Kategorie
                • Jak zacząć z kawą
                • Poradnik espresso
                • Pierwszy młynek do kawy
                • Woda do kawy
                • Popularne
                • Ostatnie
                • Tagi
                • Użytkownicy