Przejdź do treści

Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD

Młynki
5 3 95
  • Ceado Life X to uniwersalny młynek, zaprezentowany w kwietniu 2024 roku. Jest to młynek o charakterze uniwersalnym, przeznaczony do wszystkich metod parzenia.
    Wyposażony jest w tzw. blind burrs a więc żarna bez śrub. Pozwala to zmniejszyć retencje i uzyskać wydajność porównywalną z większymi żarnami. Taki żarnowy downsizing w którym nie widzę wad.
    Ceado Life.jpg
    Młynek w domyślnej konfiguracji ma hopper i pracuje w oparciu o timer. Do młynka dokładany jest standardowo, bez dopłaty zestaw pozwalający używać go w konfiguracji SD (mieszek, kubeczek, kołnierz).

Ceado Life 1.jpg

Młynek dostępny jest w różnych kolorach. Cena poniżej 3000zł.

Ceado Life X - dane techniczne

• Moc silnika: 300 W
    • Prędkość obrotowa: 1380 obr./ min. (stała)
    • Prędkość mielenia: 1,6 g/s (espresso)
    • Żarna: 50 mm blind burrs
    • Masa: 5,4 kg
    • Wymiary (szerokość/głębokość/wysokość): 150mm / 200mm / 360mm

Zdjęcia producenta.

• Ten młynek strasznie pod kątem projektu, nigdy bym nie powiedział, że to Włoska manufaktura.

• Wygląd rzeczywiście nie porywa. Podoba mi się jednak koncepcja sprzedawania młynka OD wraz zestawem SD.
    Młynek ten wygląda jak odpowiedź na Fiorenzato All Ground. Z tym, że w Fiorenzato na etapie zakupu musimy wybrać czy chcemy wariant SD czy OD. Tutaj możemy płynnie przechodzić między metodami i sposobem używania.

• Wygląd rzeczywiście nie porywa. Podoba mi się jednak koncepcja sprzedawania młynka OD wraz zestawem SD.
    Młynek ten wygląda jak odpowiedź na Fiorenzato All Ground. Z tym, że w Fiorenzato na etapie zakupu musimy wybrać czy chcemy wariant SD czy OD. Tutaj możemy płynnie przechodzić między metodami i sposobem używania.

@skansen napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD:

koncepcja sprzedawania młynka OD wraz zestawem SD

A nie na odwrót? To młynki SD wiodą prym w minimalizacji retencji, która jest największym problemem, więc ciężej z OD zrobić SD, ale żeby z SD zrobić OD wystarczy dodać hoper i ewentualne bajery jak ważenie dozy czy timer.

• @skansen napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD:

A nie na odwrót? To młynki SD wiodą prym w minimalizacji retencji, która jest największym problemem, więc ciężej z OD zrobić SD, ale żeby z SD zrobić OD wystarczy dodać hoper i ewentualne bajery jak ważenie dozy czy timer.

@ciastek napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD:

@skansen napisał w Ceado Life X - uniwersalny młynek OD i SD:

A nie na odwrót?

Może być i na odwrót 🙂

Sugerowane posty

• Nowości od Mazzera na Host Milano

Młynki
    2
    0 Głosy
    2 Posty
    60 Wyświetlenia
    HeniutekH
    https://www.instagram.com/reel/DPoOwOUjJlZ/?igsh=MWNkeXIzNHF4eDM0ag==
  • Młynek Niche Zero – czy wciąż warto go kupić?

Młynki młynek sd
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    197 Wyświetlenia
    D
    Ja używam niche prawie 2 lata i jest do solidny młynek ale jak mam być szczery to nie widzę aż tak dużej różnicy w porównaniu do eureka specialita. To że wolno mieli nie przeszkadza mi. Na plus to łatwość ustawienia i kalibracji. To jest bajka. Kilka obrotów i cyk mam to samo ustawienie co poprzednio.
  • Kinu M68 - ręczny młynek za 1000 euro

Młynki młynek ręczny
    4
    1 Głosy
    4 Posty
    83 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Jak oglądałem na YT mielenie, to wydawało się że idzie to sprawnie. Korbka jest na tyle długa że nie powinno być problemów. Dla mnie brak silnika to zaleta, bo to jedna rzecz mniej która może się zepsuć. Przy tak dużym żarnie chyba nawet jasno palone ziarna nie dawałyby większego oporu.