Przejdź do treści

Lagom GDS – młynek o dwóch obliczach

Młynki
3 2 9 1
  • Co dwie głowy to nie jedna, a co dwa młynki to nie jeden. W końcu inaczej traktujemy ziarno pod różne metody przygotowania napojów.

Zespół Option-O w swoim najnowszym projekcie postawił połączyć dwa światy, młynków stożkowych i płaskich, w jednym. Tak powstaje Lagom GDS, który wyróżnia się dwoma parami żaren, pracującymi obok siebie.

Całość napędza 1650 watowy bezszczotkowy silnik prądu stałego. W przypadku żaren stożkowych prędkość regulowana jest w zakresie 100-500 RPM, a płaskich 200-2000.

Retencja jest bliska zeru, a dodatkowo w systemie znalazł się także jonizator antystatyczny.

Zamówić można w dwóch kombinacjach żaren. Pierwszą z nich to płaskie Mizen 102OM (te same co w Lagom 01) i nowe stożkowe Mizen HC100TX z pre-breakerem. Drugi wariant zawiera te same płaskie żarna Mizen HC100TX, a drugie, też płaskie, to SSP 102HU.

Do tego w zestawie otrzymujemy:

• 2 uchwyty portafiltrów
    • 2 platformy na kubki dozujące (jeśli nie mielimy prosto do PF)
    • 2 pierścienie dozujące
    • 2 kubki dozujące

Za całość w pre-orderze przyjdzie nam zapłacić $3450 netto + VAT i koszty przesyłki wraz z cłem. Możliwa jest rezygnacja z żaren, jeśli byśmy takowe chcieli kupić gdzie indziej. Za każdą parę otrzymamy upust w wysokości $350.

Pierwsze egzemplarze mają trafić do użytkowników w październiku tego roku.

Zdjęcia: option-o.com

• Ciekawy projekt, nie słyszałem o nim, dzięki @ciastek .
    Mam dwa pytania:
    Czy każdy zespół żaren ma swój silnik ?
    Czy to działa z założenia na zasadzie albo - albo a więc ziarna mieliny tylko raz, stożkami lub płaskimi?

• Silnik jest jeden, ale z tego co wyczytałem oba zespoły żaren mogą pracować jednocześnie na różnych prędkościach.

Założenie producenta było takie, że to samo ziarno można potraktować na dwa sposoby. Chodzi o eksplorację, jak z resztą sama nazwa wskazuje, bo GDS to angielski akronim od Grinding Dynamics Study.
    Abstrahując jedna od tego założenia, młynek mógłby się świetnie sprawdzić też u osób, które przygotowują zarówno klasyczne espresso, jak i przelew z norweskiego jasnego wypału.
    Choć przyznam szczerze, już samo eksperymentowanie z jednym ziarnem na wiele sposobów brzmi ekscytująco.

Sugerowane posty