Przejdź do treści

Najlepsza kawa do ekspresu automatycznego

Kawa ziarnista
3 3 111
  • Zastanawiam się, jaka kawa najlepiej sprawdza się w ekspresach automatycznych. Rynek ziarna jest ogromny i czasem ciężko się w tym wszystkim odnaleźć. Sam głównie miałem okazję pić kawę z automatów w pracy i okazyjnie, niestety często była zasypywana najtańszą marketówką.
    Czy istnieje jakiś złoty środek dla pasjonatów espresso, którzy szukają intensywnej kawy i dobrej creme w kawie, a jednocześnie nie chcą pakować się w wysokie koszta?

Czy istnieje w ogóle coś takiego jak kawa dedykowana do automatów?

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami i poleceniami!

• Zdecydowanie ciemne palenie i dobrej jakości ziarno.

Kiedyś jak miałem jeszcze automat to najlepsze efekty uzyskiwałem sypiąc ciemno palone ziarno specialty. Ówczesna zmiana ziaren z Lavazzy (100% Arabica) na Chocolate Pride Espresso w efekcie zmieniła też całkowicie moje podejście do kawy. Dotarło do mnie, że może smakować inaczej. A później kupiłem kolbę 😃
    Znajomi są też zadowoleni z HAYB Brasil Espresso DARK i Qualia XU-XU Dark.

Teoretycznie możesz próbować jeszcze jakieś mieszanki z robustą, choć ja sam żałuję każdej takiej wypitej filiżanki.

Zajrzyj do podobnego wątku: Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego

• Ja również szedłbym w kierunku ciemnego ziarna - np. Kimbo (paczki w ciemnych kolorach).

Sugerowane posty

• Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego

Kawa ziarnista
    10
    0 Głosy
    10 Posty
    363 Wyświetlenia
    D
    Polecam Ci spróbować kawy Lavazza Espresso Barista Gran Crema – jest kremowa, ma nuty orzechowe i nie jest zbyt kwaśna ani gorzka. Jako intensywniejszą propozycję polecam Kimbo Espresso Napoli – ma wyrazisty smak i aromat, ale bez przesadnej goryczki. Obie sprawdzają się super do espresso i kaw mlecznych.
  • Najlepsza kawa ziarnista do espresso?

Kawa ziarnista
    19
    0 Głosy
    19 Posty
    2k Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @dekats1 koniec końców, myślę że to wszystko kwestia gustu. Jednemu podejdą takie kawy, komuś innemu zupełnie inne. Chociaż faktycznie, takie blendy 80/20 fajnie się sprawdzają i w razie czego wybaczają też błędy.
  • Świąteczna kawa

Kawa ziarnista
    8
    1 Głosy
    8 Posty
    180 Wyświetlenia
    pawel890P
    @skansen napisał w Świąteczna kawa: szczecińskiej palarni Korona. W takim razie czekam na opinię. Wstyd przyznać, ale nie piłem tam kawy wieki, może ostatni raz z 7 lat temu, ale wtedy o dobrych młynkach nie miałem pojęcia.