Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego
-
Cześć. Możecie polecić mi najlepszą kawę ziarnistą do ekspresu? Posiadam ekspres Melitta Latticia OT. Szukam właściwie dwóch rodzajów kaw:
- Cos o posmaku bardziej kremowym, słodkawym, orzechowym niż gorzkim, kwaśnym.
- Coś intensywnego i wyrazistego w smaku. Nie przesadnie gorzkie.
Piję espresso, czarno, mleczne
-
Cześć. Możecie polecić mi najlepszą kawę ziarnistą do ekspresu? Posiadam ekspres Melitta Latticia OT. Szukam właściwie dwóch rodzajów kaw:
@Paweł-Murawski napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:
Coś intensywnego i wyrazistego w smaku. Nie przesadnie gorzkie.
Sprawdziłbym typowo włoskie wypały np. Kimbo Espresso Bar (lub inne Kimbo w ciemnych paczkach).
-
@Paweł-Murawski
Co do pytania nr 1 - Beans Republic Brasileiro
Ta kawa powinna pasować -
Do automatu polecam kawy Saka Caffe - Espresso Bar i Gran Bar. Intensywny orzechowy smak, nie za gorzkie, bez kwasów. Bardzo neutralne w automacie, ale np. do kolby znajdziemy wiele lepszych kaw rodzimych palarni.
-
-
Zamówiłem ostatnio Coffe Plant Sweet Brazil Shot.
W opisie było napisane, że kawa jest bardzo słodka i pozbawiona kwasowości. Ja jednak tej słodyczy nie czułem, za to czułem kwasowość. Czy jest coś wyraźnie słodszego, bardziej kremowego, a mniej kwaśnego?
-
W opisie było napisane, że kawa jest bardzo słodka i pozbawiona kwasowości. Ja jednak tej słodyczy nie czułem, za to czułem kwasowość. Czy jest coś wyraźnie słodszego, bardziej kremowego, a mniej kwaśnego?
@Paweł-Murawski napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:
W opisie było napisane, że kawa jest bardzo słodka i pozbawiona kwasowości. Ja jednak tej słodyczy nie czułem, za to czułem kwasowość.
Wydobycie deklarowanych smaków czasami nie jest łatwe nawet w ekspresie kolbowym. Jeśli masz jeszcze trochę tej kawy, spróbuj obniżyć temperaturę wody, jeśli ekspres daje taką możliwość. Grubość mielenia w automacie zostawiłbym na minimum. Czas ekstrakcji na maksimum.
Czy jest coś wyraźnie słodszego, bardziej kremowego, a mniej kwaśnego?
Ja bym szedł w kierunku kaw włoskich. Może wspomniana wyżej Saka? Może @korea83 i @Dawid4792 coś polecą?
-
@Paweł-Murawski jeśli chodzi o Sweet Brasil shot to nie jest to najłatwiejsza kawa w zaparzeniu, nawet w ekspresie kolbowym trochę ciężko zbalansować smak, tak żeby ta kwasowość się nie wybijała za mocno.
Ja do automatu polecam kawy odrobinę ciemniej palone.
Myślę że jest duża szansa że to Ci podejdzie
Ta kawa jest dość słodka i zbalansowana. I o dziwo niedroga. Jeśli chodzi o słodycz w kawie to też nie jest taki prosty temat, bo kawa sama w sobie nie ma cukru, a odczucie słodyczy to raczej efekt skojarzeń smaku który czujemy w kawie, że smakiem czegoś innego co już znamy.
-
W opisie było napisane, że kawa jest bardzo słodka i pozbawiona kwasowości. Ja jednak tej słodyczy nie czułem, za to czułem kwasowość.
Wydobycie deklarowanych smaków czasami nie jest łatwe nawet w ekspresie kolbowym. Jeśli masz jeszcze trochę tej kawy, spróbuj obniżyć temperaturę wody, jeśli ekspres daje taką możliwość. Grubość mielenia w automacie zostawiłbym na minimum. Czas ekstrakcji na maksimum.
Czy jest coś wyraźnie słodszego, bardziej kremowego, a mniej kwaśnego?
Ja bym szedł w kierunku kaw włoskich. Może wspomniana wyżej Saka? Może @korea83 i @Dawid4792 coś polecą?
@skansen napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:
Grubość mielenia w automacie zostawiłbym na minimum.
Tzn na najdrobniej zmielone ziarenka, czy najgrubiej?
-
Na razie najdrobniej.
-
-
-