Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego

Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
9 Posty 4 Uczestników 262 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Paweł MurawskiP Niedostępny
    Paweł MurawskiP Niedostępny
    Paweł Murawski
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    Cześć. Możecie polecić mi najlepszą kawę ziarnistą do ekspresu? Posiadam ekspres Melitta Latticia OT. Szukam właściwie dwóch rodzajów kaw:

    1. Cos o posmaku bardziej kremowym, słodkawym, orzechowym niż gorzkim, kwaśnym.
    2. Coś intensywnego i wyrazistego w smaku. Nie przesadnie gorzkie.

    Piję espresso, czarno, mleczne

    S Dawid4792D 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
    0
    • Paweł MurawskiP Paweł Murawski

      Cześć. Możecie polecić mi najlepszą kawę ziarnistą do ekspresu? Posiadam ekspres Melitta Latticia OT. Szukam właściwie dwóch rodzajów kaw:

      1. Cos o posmaku bardziej kremowym, słodkawym, orzechowym niż gorzkim, kwaśnym.
      2. Coś intensywnego i wyrazistego w smaku. Nie przesadnie gorzkie.

      Piję espresso, czarno, mleczne

      S Online
      S Online
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      @Paweł-Murawski napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:

      Coś intensywnego i wyrazistego w smaku. Nie przesadnie gorzkie.

      Sprawdziłbym typowo włoskie wypały np. Kimbo Espresso Bar (lub inne Kimbo w ciemnych paczkach).

      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • Paweł MurawskiP Paweł Murawski

        Cześć. Możecie polecić mi najlepszą kawę ziarnistą do ekspresu? Posiadam ekspres Melitta Latticia OT. Szukam właściwie dwóch rodzajów kaw:

        1. Cos o posmaku bardziej kremowym, słodkawym, orzechowym niż gorzkim, kwaśnym.
        2. Coś intensywnego i wyrazistego w smaku. Nie przesadnie gorzkie.

        Piję espresso, czarno, mleczne

        Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792
        Mod
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        @Paweł-Murawski
        Co do pytania nr 1 - Beans Republic Brasileiro
        Ta kawa powinna pasować

        Ekspres : Nivona Cube
        Młynek : Timemore C3 ESP
        Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • E Niedostępny
          E Niedostępny
          EKG
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Do automatu polecam kawy Saka Caffe - Espresso Bar i Gran Bar. Intensywny orzechowy smak, nie za gorzkie, bez kwasów. Bardzo neutralne w automacie, ale np. do kolby znajdziemy wiele lepszych kaw rodzimych palarni.

          🍀

          S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          1
          • S skansen rozdzielił ten temat dnia
          • Paweł MurawskiP Niedostępny
            Paweł MurawskiP Niedostępny
            Paweł Murawski
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Zamówiłem ostatnio Coffe Plant Sweet Brazil Shot.

            W opisie było napisane, że kawa jest bardzo słodka i pozbawiona kwasowości. Ja jednak tej słodyczy nie czułem, za to czułem kwasowość. Czy jest coś wyraźnie słodszego, bardziej kremowego, a mniej kwaśnego?

            S Dawid4792D 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
            0
            • Paweł MurawskiP Paweł Murawski

              Zamówiłem ostatnio Coffe Plant Sweet Brazil Shot.

              W opisie było napisane, że kawa jest bardzo słodka i pozbawiona kwasowości. Ja jednak tej słodyczy nie czułem, za to czułem kwasowość. Czy jest coś wyraźnie słodszego, bardziej kremowego, a mniej kwaśnego?

              S Online
              S Online
              skansen
              Admin
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              @Paweł-Murawski napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:

              Zamówiłem ostatnio Coffe Plant Sweet Brazil Shot.

              W opisie było napisane, że kawa jest bardzo słodka i pozbawiona kwasowości. Ja jednak tej słodyczy nie czułem, za to czułem kwasowość.

              Wydobycie deklarowanych smaków czasami nie jest łatwe nawet w ekspresie kolbowym. Jeśli masz jeszcze trochę tej kawy, spróbuj obniżyć temperaturę wody, jeśli ekspres daje taką możliwość. Grubość mielenia w automacie zostawiłbym na minimum. Czas ekstrakcji na maksimum.

              @Paweł-Murawski napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:

              Czy jest coś wyraźnie słodszego, bardziej kremowego, a mniej kwaśnego?

              Ja bym szedł w kierunku kaw włoskich. Może wspomniana wyżej Saka? Może @korea83 i @Dawid4792 coś polecą?

              Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
              Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
              Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
              Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

              Paweł MurawskiP 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • Paweł MurawskiP Paweł Murawski

                Zamówiłem ostatnio Coffe Plant Sweet Brazil Shot.

                W opisie było napisane, że kawa jest bardzo słodka i pozbawiona kwasowości. Ja jednak tej słodyczy nie czułem, za to czułem kwasowość. Czy jest coś wyraźnie słodszego, bardziej kremowego, a mniej kwaśnego?

                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792
                Mod
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                @Paweł-Murawski jeśli chodzi o Sweet Brasil shot to nie jest to najłatwiejsza kawa w zaparzeniu, nawet w ekspresie kolbowym trochę ciężko zbalansować smak, tak żeby ta kwasowość się nie wybijała za mocno.

                Ja do automatu polecam kawy odrobinę ciemniej palone.

                Myślę że jest duża szansa że to Ci podejdzie
                1000012866.png

                Ta kawa jest dość słodka i zbalansowana. I o dziwo niedroga. Jeśli chodzi o słodycz w kawie to też nie jest taki prosty temat, bo kawa sama w sobie nie ma cukru, a odczucie słodyczy to raczej efekt skojarzeń smaku który czujemy w kawie, że smakiem czegoś innego co już znamy.

                Ekspres : Nivona Cube
                Młynek : Timemore C3 ESP
                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • S skansen

                  @Paweł-Murawski napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:

                  Zamówiłem ostatnio Coffe Plant Sweet Brazil Shot.

                  W opisie było napisane, że kawa jest bardzo słodka i pozbawiona kwasowości. Ja jednak tej słodyczy nie czułem, za to czułem kwasowość.

                  Wydobycie deklarowanych smaków czasami nie jest łatwe nawet w ekspresie kolbowym. Jeśli masz jeszcze trochę tej kawy, spróbuj obniżyć temperaturę wody, jeśli ekspres daje taką możliwość. Grubość mielenia w automacie zostawiłbym na minimum. Czas ekstrakcji na maksimum.

                  @Paweł-Murawski napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:

                  Czy jest coś wyraźnie słodszego, bardziej kremowego, a mniej kwaśnego?

                  Ja bym szedł w kierunku kaw włoskich. Może wspomniana wyżej Saka? Może @korea83 i @Dawid4792 coś polecą?

                  Paweł MurawskiP Niedostępny
                  Paweł MurawskiP Niedostępny
                  Paweł Murawski
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  @skansen napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:

                  Grubość mielenia w automacie zostawiłbym na minimum.

                  Tzn na najdrobniej zmielone ziarenka, czy najgrubiej?

                  S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • Paweł MurawskiP Paweł Murawski

                    @skansen napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:

                    Grubość mielenia w automacie zostawiłbym na minimum.

                    Tzn na najdrobniej zmielone ziarenka, czy najgrubiej?

                    S Online
                    S Online
                    skansen
                    Admin
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    @Paweł-Murawski napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:

                    @skansen napisał w Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego:

                    Grubość mielenia w automacie zostawiłbym na minimum.

                    Tzn na najdrobniej zmielone ziarenka, czy najgrubiej?

                    Na razie najdrobniej.

                    Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                    Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                    Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                    Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
                    • S skansen rozdzielił ten temat dnia
                    • S skansen odniósł się do tego tematu dnia
                    Odpowiedz
                    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                    • Najpierw najstarsze
                    • Najpierw najnowsze
                    • Najwięcej głosów


                    • Zaloguj się

                    • Nie masz konta? Zarejestruj się

                    • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                    • Pierwszy post
                      Ostatni post
                    0
                    • Kategorie
                    • Jak zacząć z kawą
                    • Poradnik espresso
                    • Pierwszy młynek do kawy
                    • Woda do kawy
                    • Popularne
                    • Ostatnie
                    • Tagi
                    • Użytkownicy
                    • Grupy