Najlepsza kawa do ekspresu automatycznego
-
Zastanawiam się, jaka kawa najlepiej sprawdza się w ekspresach automatycznych. Rynek ziarna jest ogromny i czasem ciężko się w tym wszystkim odnaleźć. Sam głównie miałem okazję pić kawę z automatów w pracy i okazyjnie, niestety często była zasypywana najtańszą marketówką.
Czy istnieje jakiś złoty środek dla pasjonatów espresso, którzy szukają intensywnej kawy i dobrej creme w kawie, a jednocześnie nie chcą pakować się w wysokie koszta?Czy istnieje w ogóle coś takiego jak kawa dedykowana do automatów?
Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami i poleceniami!
-
Zdecydowanie ciemne palenie i dobrej jakości ziarno.
Kiedyś jak miałem jeszcze automat to najlepsze efekty uzyskiwałem sypiąc ciemno palone ziarno specialty. Ówczesna zmiana ziaren z Lavazzy (100% Arabica) na Chocolate Pride Espresso w efekcie zmieniła też całkowicie moje podejście do kawy. Dotarło do mnie, że może smakować inaczej. A później kupiłem kolbę
Znajomi są też zadowoleni z HAYB Brasil Espresso DARK i Qualia XU-XU Dark.Teoretycznie możesz próbować jeszcze jakieś mieszanki z robustą, choć ja sam żałuję każdej takiej wypitej filiżanki.
Zajrzyj do podobnego wątku: Dwa rodzaje kaw ziarnistych do ekspresu automatycznego