Jura Ena 8 - proces czyszczenia
-
Cześć kawosze,
Jako że wpadł mi na „warsztat” ekspres Jura Ena 8 to chce podzielić się z wami procesem czyszczenia owego bardzo pożądanego w naszym kraju „cuda” techniki.
Zaczynamy od zdjęcia logo z tylnej części obudowy.
Później podłużne plastiki.
Do kolejnego etapu potrzebny bedzie tzw. kluczyk serwisowy.
Kolejnym etapem są osłona oraz wylewka.
Wylewka oraz grupa kawowa jest dość brudna ale w porównaniu do ostatniego serwisu nie jest aż tak źle.
W miedzy czasie czyszczę rurki silikonowe i wszelkie osady w środku. Na koniec lekkie smarowanie mechanizmu grupy ostatnia inspekcja i składanie pacjenta. Po czym odkamienianie i czyszczenie przy pomocy chemii.
Czas trwania operacji to maksymalnie 2 godziny w zależności od stopnia przygotowania i narzędzi.
Nie jest to trudne, wystarczy trochę cierpliwości i dodatkowa para rąk. U mnie robił to mój 11 latek a ja w między czasie robiłem fotki.
-
Fajny i szczegółowy opis, dziękujemy.
Przyznam, że nie zachęciły mnie te zdjęcia to picia kawy z Jury@skansen napisał w Jura Ena 8:
Fajny i szczegółowy opis, dziękujemy.
Przyznam, że nie zachęciły mnie te zdjęcia to picia kawy z JuryJa pomimo że Jura ma dość dużą dozę nie jestem fanem. Piłem kawę z wielu ekspresów Jura ale nie przydały mi do gustu.
Co do czyszczenia to cóż. Może to kwestia tego że ten stoi w formie i ilość kawy jaką przerabia jest nieporównywalnie większa niż w domu. W domu też jest inaczej ponieważ jeden lub drugi domownik może częściej wyczyścić. W pracy nie zawsze jest czas to zrobić. Ale nie wiem czy sama chemia wystarczy do dobrego wyczyszczenia.
-
Te uszczerbki w plastiku mnie zaintrygowały. Tam był szczególnie trudny dostęp?
Te rurki też nie zachęcają. To pewnie wszystko leci do filiżanki?
-
Oficjalnie Jura zaleca czyszczenie w serwisie. Łatwe, proste, szybkie, samodzielne czyszczenie bloku zaparzającego nie jest możliwe. To różni Jurę od na przykład Saeco w którym czyszczenie bloku zaparzającego wodą trwa 1 minutę a wraz ze smarowaniem 2 minuty.
Dlatego też dziękuje @DecentUser za opis jak wykonać tą procedurę samemu, bez angażowania serwisu